Hlavní navigace

Golems universal constructor: vytvořte si robota snů

18. 9. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chtěli jste si někdy postavit přístroj, který by dokázal postavit vlastní hrad? Či máte chuť spíše na robota, který zase hrad zničí? Pokud je odpověď ano, nemusíte hned brát do ruky šroubovák a jít do dílny. Golems universal constructor vám povolí s trochou píle virtuálně vybudovat skoro jakýkoliv stroj.

Golems universal constructor je hra, v které si můžete postavit téměř jakýkoliv přístroj a poté sledovat, jak se váš stroj chová. Pokud jste někdy hráli hru Phun, tak jste si určitě vyzkoušeli postavit nějaký stroj. Golems universal constructor je vlastně hra podobná Phun s několika změnami. Zda k lepšímu či horšímu, to posuďte sami.

Pro spuštění hry vám stačí stáhnout hru z domovských stránek, vykopírování a spuštění skriptu Golems.sh. Ke hře potřebujete ještě Javu verze 5 a vyšší.

Golems

Po spuštění programu vidíte jen velký šedivý kvádr, který je napevno připevněn k ploše. Tento kvádr se vám stane „základním kamenem“, na kterém budete stavět vašeho vlastního robota. Výběr nástrojů a objektů najdete snadno, stačí najet myší na levý okraj obrazovky, kde se objeví lišta. V celé liště jsou objekty rozděleny do pěti skupin podle barev. Bílá skupina má nástroje na úpravu stávajících objektů, modrá nástroje na vytváření objektů jednoduchých jako kvádry, válce a jehlany. Červená skupina obsahuje nástroje na vytváření motorů, pantů a hydrauliky. Zelená skupina vytváří senzory speciální objekty do takzvaného „drátového“ režimu, v kterém můžete spojovat motory s bateriemi, přidávat funkce, kterými můžete upravovat běh přístroje a tím vytvořit přístroj plně automatizovaný. V poslední skupině, žluté, najdete čtyři věci, které nejsou tak snadno zařaditelné – raketový motor, kameru, tažný paprsek a ozubené kolo.

Golems

Když ve hře chcete postavit jakýkoliv motorový přístroj, musíte mít postavenou nejen konstrukci stroje, ale navíc musíte v „drátovém“ režimu postavit navíc baterii a tu propojit s motory drátem. Ještě to tak jednoduché ale nemusí být, dráty prochází „signál“ a drátů jsou dva typy. Žlutý drát převede signál neporušený, červený drát „signál“ invertuje. při stavbě auta můžete tedy využít čtyři motory, z toho dva napájené (nenapájený motor funguje jen jako osa), baterii, červený drát a žlutý drát. Červený drát je potřeba protože motor je otočen a při stejném signálu do obou motorů by se mola točila proti sobě a automobil by se otáčelo kolem jednoho bodu.

Golems

Na většinu věcí ve hře se dá nastavit klávesová zkratka a minimálně dvě klávesy by jste měli znát. Konkrétně klávesy Z a X, díky kterým můžete přesouvat objekty vzhůru a otáčet objekty v jiných osách. Dále klávesa shift, která, když je držena, umožňuje otáčení objektů. Alt, která roztahuje a smršťuje objekty. Ctrl na výběr více objektů najednou a nakonec enter, nejdůležitější klávesa, pokud chcete postavit komplikovanější přístroj. Enter otevírá okno se speciálním nastavením každého objektu, v nastavení můžete jak upravovat sílu motorů, tak nastavení baterií a velikosti objektů. Většina kláves je samozřejmě nastavitelná z menu, ke kterému se dostanete z panelu nástrojů nebo klávesou Esc.

Golems

Na pravé dolní straně je další lišta, na které můžete nastavit několik věcí, které budete nejspíše často používat. Popořadě to je tlačítko, které otevře nastavení vrstev (vrstvy jsou pro uspořádání věcí do skupin, které pak můžete dohromady upravovat), další je na zobrazení dosahu senzorů pohybu, na posun objektů pouze ve třech osách, na pohyb objektů ve mřížce ( nastavení velikosti mřížky najdete v menu) a nakonec na odemknutí statických objektů, které působí jako „podlaha“ pro váš stroj.

Golems

Bohužel hra má stále pár chyb, i když jen menších. Mezi ně patří například často nefunkční kontakty, což jsou části přístroje, skrz které prochází „proud“ když se dotýkají. další mínus by se dal dát k objektům, protože některé objekty jsou hůře simulované a někdy dochází k chybám v simulaci a dva objekty projdou skrz sebe.

Doporučuji vám přečíst si tutoriál, který najdete na wiki stránkách hry. Popíše vám většinu základů stavby robotů. dále doporučuji, pokud jste vytvořili pěkného robota, odeslat ho na fórum hry, kde vám mohou v mnohém poradit.

CS24_early

Hodnocení

Plusy: postavte si skoro jakýkoliv přístroj a uveďte ho do života
Mínusy: chybí tlak a odpor vzduchu, voda a proto musíte některé věci podvádět a vytvářet robota komplexnějšího
Verdikt: Golems universal constructor je velmi dobrá hra, která si zaslouží vyzkoušet.

Stars 4 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku