Hlavní navigace

StarOffice 5.1: Praxe: grafika ve StarOffice a StarSchedule

6. 1. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Často se říká:" To nejlepší na konec". Ne jinak tomu bude i s naším seriálem o StarOffice :-). Ti kdo jej čtou pravidelně, jistě tuší, že tentokrát bude řeč o vynikajících možnostech SO při tvorbě grafiky a úplně na závěr se podíváme na plánovací kalendář StarSchedule.
StarImpress

Myslím, že pro načtení a následné zpracování souborů *.PPT z MS Power Pointu 97 na Linuxu, nenajdete vhodnější program než StarImpress. Zkoušel jsem načíst mimo jiné i soubory přednášek z „Linux Hall“ z letošního Invexu, úspěšnost načtení byla 100 %. Samozřejmě, že problémy s různými kódováními češtiny pod Windows a pod Linuxem přetrvávají i zde. Řešením je opět program CPCODE, který byl zmiňován v předchozích dílech seriálu. Práce ve StarImpressu se při výběru šablony a uspořádání prezentace podobá MS Power Pointu. Grafické zpracování prezentace je svěřeno vektorovému editoru StarDraw, doplněnému o prezentační funkce.

StarDraw
Je vektorový grafický editor, který bych mohl přirovnat ke Corelu Draw nebo Zoneru Calisto. MS Office 97 takto výkonný grafický nástroj neobsahuje a tedy nemůže SO v této oblasti vůbec konkurovat. Asi nejvíc mě na tomto programu překvapila snadnost aplikace 3D efektů, deklarovaná podpora Open GL a možnost mapování textur na 3D objekty. Editor je asi opravdu kompletně 3D a díky tomu je možno zpracovávat 3D objekty velmi přirozeně a intuitivně. Jedinou drobnou vadou na kráse je absence možnosti importu z Corelu Draw nebo z Adobe Ilustratoru. Nouzovým řešením je import přes formát DXF (jen křivky, úsečky a texty). Tvorba 3D obrázků vyžaduje opravdu výkonný počítač. Moje „mírně dýchavičné“ Pentium 120 se 64 MB RAM zvládalo při zachování rozumné rychlosti zpracování jen opravdu jednoduché objekty. Na obrázku je vidět hlavní menu (Main Toolbar) programu StarDraw a můj pokus o návrh bookletu CD RedHat 6.1Cz.

StarDraw, obrázek
StarDraw

StarImage
U mně asi nejvíce opomíjená část SO. Tento bitmapový editor obsahuje jen základní funkce. V porovnání s MS Photo Editorem 97 nebo Imagingem sice hladce zvítězí, ale k možnostem programů jako je Gimp nebo Adobe Photoshop se ani nepřibližuje. Pro základní práci s bitmapovými obrázky (oříznout, zesvětlit, zvednout kontrast…) ovšem může dobře posloužit. Program je schopen zpracovat většinu známých grafických formátů včetně JPG, GIF, XPM a PNG.

Porovnám-li StarOffice s MS Office97 v oblasti grafiky, musím konstatovat jednoznačné vítězství SO. Už jen kvůli StarDraw se vyplatí mít SO nainstalovanou i tam, kde už je MS Office zakoupena a využívána.

StarSchedule
Organizér vašich aktivit nebo chcete-li plánovací kalendář StarSchedule je přesně tím, co se od takového programu očekává. Ovládání programu je pro každého uživatele, který se s elektronickými plánovači času už setkal, celkem triviální. Zajímavostí je snad jen to, jak StarSchedule spustit. První možností je otevřít šipkou vlevo nahoře „Explorer“ a dole v položce „Explorer“ kliknout na ikonu StarSchedule. Druhou možností je přímo na pracovní ploše SO (pod Windows se dá pracovní plocha SO zapnout pomocí rozbalovacího menu, aktivovaného pravým tačítkem myši) dvojkliknout na ikonu „Events“ nebo na ikonu „Tasks“. Nejjednodušší metodou spouštění StarSchedule je dvojklik na hodiny v nabídce „Start“ v SO.

StarSchedule, obrázek
Hodiny

root_podpora

Celkové hodnocení obou kanceláří SO a MS Office 97 mi vychází dost nerozhodně. StarCalc nedosahuje kvalit MS Excelu, zcela schází ekvivalent k Accessu a koncepce SO, jako jediné multiaplikace, klade vyšší nároky na velikost operační paměti než jednotlivé části MS Office97. Zpracování grafických dat, provázanost jednotlivých programů a přístupnost ovládání se mi jeví v SO jednoznačně lepší. Pro českého uživatele má SO mírný handicap v absenci podpory češtiny. Česká verze by měla být někdy na jaře. MS Office 97 má hlavní obrovskou výhodu v tom, že její uzavřené datové formáty jsou dnes de facto standardem, SO má zase mnohem výhodnější poměr cena/výkon :-) a dokáže s formáty MS Office 97 velmi dobře pracovat. O tom, zda SO ukrojí významnější část trhu rozhodnou až její uživatelé a tedy i vy.

Úplně na závěr mám jeden tip: V PC Worldu č. 1/2000 vyšla jako příloha „Příručka uživatele StarOffice“ od Vladimíra Drdy. Příručka o 64 stránkách je velmi kvalitním a stručným návodem, který obsahuje i některé vzorové postupy práce v SO. Vřele doporučuji.

Byl pro vás článek přínosný?