Hlavní navigace

Grive: linuxový klient pro Google Drive

8. 10. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Google Drive je užitečná služba, která vám umožní sdílet soubory mezi více počítači a mít je uložené i na serveru. Hodí se třeba jako záloha kritických souborů pro případ největší nouze. Bohužel zatím neexistuje oficiální klient pro linuxové operační systémy. Lidová tvořivost ale vytvořila Grive.

Pozdě, ale přece

V dubnu letošního roku představil Google službu Google Drive, na kterou uživatelé čekali mnoho let. Šeptalo se o tom, že Google něco podobného připravuje – univerzální vzdálený disk pro uložení uživatelských dat. Přestože se o tom mluvilo určitě pět let, teprve letos byla skutečně služba spuštěna.

Nutno říct, že zdaleka nevzbudila tak ohromný ohlas, jak mnozí čekali. Před pěti lety tu totiž nic podobného nebylo a uživatelé po tom volali. Někteří neoficiálně ukládali soubory do Gmailu pomocí GmailFS a pak přicházeli o účet, protože se to Google nelíbilo. Zájem o takovou službu byl velký, každá neoficiální zpráva „už to brzo bude“ vzbudila patřičnou pozornost.

Dnes je ale situace jiná, už čtyři roky existuje populární Dropbox, SpiderOak a halda dalších. Google tedy nakonec spíše jen dohnal konkurenci a doplnil si službu, která mu chyběla. Přesto může být Google Drive zajímavý pro uživatele, kteří mají u Google účet a žádnou jinou diskovou službu nepoužívali. Pokud se rozhodnou, že něco takového chtějí, logicky sáhnou po variantě od Google.

Klient pro kdeco, ale ne pro Linux

Software pro přímý přístup k datům na Google Drive je k dispozici pro MS Windows, OS X, Android a iOS. Bohužel ve výčtu chybí nativní linuxový klient. Teresa Wu z Google už v dubnu potvrdila, že linuxová verze se připravuje a uživatelé mají vydržet. Je to už půl roku a zatím jsme se nedočkali.

Pokud tedy používáte Linux (jakože asi ano), můžete sice Drive používat, ale jen poměrně nepohodlně přes webové rozhraní. Nemůžete mít především automaticky synchronizovaný adresář na svém disku, což by vám umožnilo práci s daty offline, pohodlné otevírání souborů a automatický reupload po jakékoliv změně.

Naštěstí Google zveřejnil API pro přístup ke službě, takže tu byl prostor pro vznik neoficiálního klienta. Ten skutečně poměrně záhy vznikl a nyní je ve stavu, kdy je konečně použitelný bez nějakých zásadních omezení. Tento klient se jmenuje Grive (domovská stránka) a je uvolněný pod licencí GNU GPL 2.

Stahujeme a kompilujeme

Jedná se o software v experimentálním stavu, proto jej nenajdete v distribucích. Jedinou výjimkou je snad Gentoo, kde už je připravený ebuild. V ostatních distribucích si musíte provést kompilaci sami. Není to nic komplikovaného, všechny kroky si popíšeme.

Nejprve je třeba si nainstalovat některé balíčky, které budete potřebovat. Já jsem kompiloval v Debianu, velmi podobné (možná úplně stejné) to bude i v Ubuntu. Je možné, že v jiných distribucích se budou balíčky jmenovat jinak. Budete určitě potřebovat následující:

# aptitude install git cmake build-essential libgcrypt11-dev libjson0-dev libcurl4-openssl-dev libexpat1-dev libboost-filesystem-dev libboost-program-options-dev binutils-dev

Jakmile se vše stáhne a nainstaluje, můžeme jít na stažení a kompilaci. Nebudeme k tomu už potřebovat účet roota, naopak doporučuji kompilovat jako běžný uživatel. Vytvořte si tedy prázdný adresář, vstupte do něj a naklonujte si Git repositář Grive.

$ git clone git://github.com/Grive/grive.git

Zdrojové kódy jsou v podadresáři grive. Přesuňte se do něj a spusťte přípravu na kompilaci. Nezapomeňte na tečku za druhým příkazem.

$ cd grive
$ cmake .

Pokud je vše v pořádku, zbývá už jen spustit samotnou kompilaci.

$ make

Ta trvá nějakou chvíli, výsledkem bude binární soubor, který nás zajímá. Je v dalším podadresáři grive a jmenuje se, jak jinak než grive. Tohle je jediný soubor, který nás zajímá. Ostatní už můžeme vymazat.

Používáme Grive

Nyní už můžeme začít synchronizaci. Stačí si vytvořit adresář, do kterého budeme soubory ukládat a synchronizovat. Dejme tomu, že je to ~/Google_Drive. Do něj zkopírujeme námi vytvořenou binárku. Tu napoprvé spustíme s parametrem  -a.

$ cd ~/Google_Drive/
$ ./grive -a

~-----------------------
Please go to this URL and get an authenication code:

https://accounts.google.com/o/oauth2/auth?scope=https%3A%2F%2Fwww.googleapis.com%2Fauth%2Fuserinfo.email+https%3A%2F%2Fwww.googleapis.com%2Fauth%2Fuserinfo.profile+https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Ffeeds%2F+https%3A%2F%2Fdocs.googleusercontent.com%2F+https%3A%2F%2Fspreadsheets.google.com%2Ffeeds%2F&redirect_uri=urn:ietf:wg:oauth:2.0:oob&response_type=code&client_id=22314510474.apps.googleusercontent.com

-----------------------
Please input the authenication code here

Program vypíše dlouhou URL adresu, kterou musíme zkopírovat do prohlížeče. Pokud nejste přihlášeni, Google vás k tomu v prohlížeči vyzve. Na zobrazené stránce vám pak Google sdělí, že tímto postupem udělíme námi spuštěné aplikaci přístup k Drive a vypíše nám dlouhý kód. Ten opět zkopírujeme zpátky programu Grive a proběhne úvodní synchronizace.

V adresáři teď už máme své soubory z Drive. Pokud budeme chtít kdykoliv v budoucnu provést další synchronizaci, jednoduše spustíme program znovu, tentokrát ale už nemusíme používat žádný parametr. Proběhne obousměrná synchronizace.

root_podpora

$ ./grive

Poznámky k používání

  • Aplikaci je třeba spouštět ručně, sama neběží a nic nehlídá (na rozdíl třeba od Dropbox klienta).
  • Nesynchronizují se skryté soubory (začínající tečkou).
  • Nesynchronizují se soubory obsahující lomítko (/). Předchází se tím problémům s cestou.
  • Nesynchronizují se soubory s více rodiči. To je možné mít na Drive, ne v souborovém systému.
  • Nesynchronizují se dokumenty vytvořené v Google Docs.
  • Grive nikdy doopravdy nemaže soubory. Ukládá je na Drive do koše nebo lokálně do .trash. Vždy máte možnost je obnovit.

Jedná se o experimentální program, který má některá omezení. Ta ale podle mého názoru nejsou nijak zásadní a běžné soubory se normálně synchronizují. Aby se vám nepletly mezi dokumenty z Google Docs, doporučuji si na ně založit na Drive nějaký podadresář, do kterého budete teprve synchronizovat. Zdarma máte k dispozici 5 GB, což je poměrně solidní prostor na ukládání sdílených souborů či důležitých záloh.

Doufejme, že časem Google připraví vlastní aplikaci, která bude řešit zbývající omezení Grive, bude sama hlídat změny na obou stranách a provádět synchronizaci na pozadí. Zatím můžeme být rádi, že existuje alespoň Grive. Je docela použitelný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.