Hlavní navigace

Hacker Evolution: Untold - hackerem během chvilky

16. 4. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přáli jste si někdy stát se slavným hackerem? Pokud ano, můžete si vyzkoušet hru Hacker Evolution: Untold. Bohužel, i pravé a poctivé hackerství má své nevýhody. Ty se projeví hlavně ve chvíli, když jste obviněn z trestného činu. Pak je jen na vás zjistit, kdo tento trestný čin udělal a očistit své jméno.

Ve hře Hacker Evolution: Untold se dostanete, podobně jako ve hře Uplink, do světa počítačových hackerů a crackerů. Stejně jako Uplink jde o placenou hru (stojí 24,95 USD, tedy okolo 500 korun), demo si můžete stáhnout z webu projektu. Podobně jako u Uplinku je možno si koupit i zdrojové kódy k tomuto a předchozímu dílu hry.

HE untold

Po spuštění dema se objeví jednoduché menu s několika položkami jako nová hra, načíst hru, nastavení, mody (v demu jsou nedostupné), a konec hry. Bohužel, hra neběží dobře pod širokoúhlým rozlišením, což je vidět například na screenshotech. V nastavení nenajdete nic ohledně rozlišení a přepínání fullscreenu mi nefungovalo. Na screenshotech z domovské stránky hry hra běží v širokoúhlém režimu, ale to jsou nejspíše snímky z verze pro Windows.

HE untold

Na rozdíl od Uplinku je hra rozdělena do úrovní, v každé úrovni je jen několik serverů, přičemž v Uplinku jsou všechny servery kdykoliv dostupné. Na začátku každé úrovně se objeví krátký úryvek z příběhu, který se ve hře odehrává. Pak se objeví čtyři „okna“, a to terminál, kterým se celá hra ovládá, okno, ve kterém se ukazuje pozice serverů a v kterém můžete nastavit bounce(odrazy od jiných, již hacknutých serverů) a prohlídnout si informace o serverech. Dále je ve hře okno s informacemi ohledně vašeho počítače a procesů a nakonec okno s maily od „informátorů“, které vám dodávají další úkoly a informace.

HE untold

Hra se ovládá celá v terminálu pomocí příkazů, čímž se velmi liší od hry Uplink. Příkazů není moc a bohužel v terminálu není až tak snadné psát, například proto, že nemůžete šipkami nahoru a dolu procházet posledními příkazy. Všechny příkazy si ve hře můžete nechat ukázat příkazem „help“, který mimo jiné informuje o tom, že klávesami F1 až F3 si můžete nechat zobrazit některé pomocné věci (jako například seznam cílů v úrovni).

Mně ale tyto klávesy nic nedělaly, takže ve hře se k většině cílů musíte dopracovat sami. K tomu vám může pomoci příkaz „tutorial“, který, když je dostupný, zobrazí návod na současnou úroveň. Ve hře se při orientování nesetkáte s adresáři, ač příkaz ls (nebo dir) ukáže v každém adresáři cestu nahoru dvěma tečkami. Příkaz cd chybí a některé příkazy jsou místo kratšího unixového názvu nazývány jinak (například místo příkazu „rm“ je příkaz „delete“, na což si osobně nemůžu zvyknout). Naštěstí ale je, že v plné verzi lze vytvářet příkazové aliasy, kterými můžete přejmenovávat příkazy.

HE untold

Grafika hry se mi moc nelíbí, ačkoliv můj největší problém je asi s chybou v zobrazování v širokoúhlém formátu. Hru podbarvuje pěkná hudba, ale připadá mi, že při hraní není takový pocit paranoie, který byl ve hře Uplink.

CS24_early

Příběh sleduje mladého hackera, který byl obviněn za zločin a snaží najít pravého pachatele a očistit své jméno. Hra by měla mít deset úrovní plus ještě tři v nedávno vydaném rozšíření, které dostanete zdarma ke každé hře.

Nakonec bych chtěl ještě dodat takový malý cheat. Pokud pouštíte hru v konsoli, při načtení levelu se do konsole mimo mnoho věcí vypíše jaké jsou cíle mise, ale i jaké je jejich řešení, jen se v tom člověk musí trochu zorientovat.

Hodnocení:
Plusy: ovládání pomocí příkazů do terminálu, zajímavý koncept
Mínusy: špatně vypadá na širokoúhlých monitorech, nefunguje klávesy
Verdikt: Zajímavá hra, které v mých očích docela kazí malé chyby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku