Hlavní navigace

HDR hackfest u Red Hatu v Brně, RPM s podporou architektonických úrovní x86_64

5. 2. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Red Hat
Wine 8.1 je tu, světu se reportuje jako Windows 10, Meta (Facebook) chce do jádra patch pro vypnutí bezpečnostních záplat CPU už při buildu jádra.

RPM dostane podporu architektonických úrovní x86_64

V kódu správce balíčků RPM se objevila podpora pro x86_64 feature levels, tedy pro možnost cílit balíčky na vyšší než původní 64bit x86 procesory. V případě instalace na systému s novějším 64bit x86 procesorem tak budou moci distribuce RPM využívající nabízet RPM balíčky s vyšší mírou optimalizací než obecnou. Obecně jde o úrovně x86–64-v2 (Intel Nehalem z roku 2008 a vyšší), x86–64-v3 (Intel Haswell s AVX2 + BMI/BMI2 + FMA) a x86–64-v4 (obecně CPU s AVX-512).

Kompilátory i zbytek řetězce už podporu pro tyto úrovně adaptovaly (plus se už delší dobu řeší přechod distribucí na alespoň x86–64-v2), takže proč věc nevyužít i v rámci balíčkovacího systému, zejména pokud přinese pozitivní dopad na výkon. Po pull requestu z konce loňského roku vše proběhlo obvyklou cestou a příslušný kód už je nyní v RPM a s ním i podpora pro možné optimalizace, které ale RPM distribuce samozřejmě nemusí využít.

Výchozím nastavením RPM nadále z důvodů plné zpětné kompatibility zůstává prostě x86_64 jako takové.

Wine 8.1 je tu, světu se reportuje jako Windows 10

Období zmrazení nových vlastností a pouhého ladění nového vydání k dokonalosti je od Wine 8.0 pryč. Nyní tvůrci vydali aktualizaci v podobě Wine 8.1, která zohledňuje řadu věcí, které se právě do osmičky nedostaly kvůli zmrazení v přidávání nových vlastností. Wine tak povyšuje svoji reportovanou verzi Windows na 10, což s ohledem na pokrok v podporovaných 3D API je jedině logické.

Kromě toho došlo na opravu řady chyb, konkrétně 27, mezi nimiž najdeme třeba řadu kultovních her Blizzardu, majících na Wine problém s mapováním knihoven dxgi a d3d11. Jde o Diablo III v2.6.1.49286+, World of Warcraft a Overwatch – tato chyba si na uzavření počkala celých 5 let. Nejrychleji zalátaná pod pouhý týden.

HDR hackfest u Red Hatu v Brně

S tím jak roste zájem o dobře fungující HDR zobrazení na Linuxu ze strany vývojářů Red Hatu a jak na věci tlačí i Valve, se věci posouvají svižně vpřed. Nově bylo určeno datum hackfestu kolem zobrazení a HDR, který proběhne v brněnském Red Hatu letos 24. až 26. dubna<. Na pořadu vedle HDR bude třeba také podpora variabilní snímkové frekvence (VRR, FreeSync atd.).

Sejít by se měli vývojářů grafických ovladačů, desktopů a další, včetně možné účasti vývojářů z Valve. Dorazí i někteří vývojářů z Ubuntu/Canonicalu, AMD či Intelu (uvidíme, kdo všechno naživo a kdo online), GNOME i KDE a plánovat se budou práce na příští rok až dva. Podrobnosti jsou k dispozici na Wiki stránce GNOME.

root_podpora

Meta (Facebook) chce do jádra patch pro vypnutí bezpečnostních záplat CPU už při buildu jádra

V tuto chvíli lze používat linuxové jádro buď zcela ošetřené všemi opravami proti známým bezpečnostním chybám (Spectre, Meltdowsn, …), nebo s plně deaktivovanými záplatami, nebo jakkoli mezi tím. Jde ale o nastavení přepínačů jádra a Facebook by rád viděl v Linuxu podporu pro totéž na úrovni buildů jádra.

Příslušný patch přidávající do Kconfig předvolbu CONFIG_DEFAULT_CPU_MITIGATIONS_OFF už je na světě, stojí za ním vývojář Debianu a současně kernelový vývojář v Meta, Breno Leitao. Jeho použitím se získá jádro na úrovni jinak následně aktivovaného parametru mitigations=off, což v závislosti na typu CPU může vést k nezprovoznění záplat majících režii až desítek procent výkonu CPU (obecně to platí spíše pro CPU Intel, v menší míře AMD).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.