Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku HelenOS nikdy nebude dokončený, říká jeho autor Jakub Jermář od M. Prýmek - Jakube, jestli to tady budeš číst, můžu se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2011 8:03

    M. Prýmek

    Jakube, jestli to tady budeš číst, můžu se zeptat, co tě vedlo ke startování nového projektu na zelené louce? Nezvažoval jsi zapojit se do Hurdu?

    (hodně respektuju lidi, kteří mají drajv pustit se do něčeho obtížného i bez vidiny nějakého bezprostředního zisku, ale přijde mi, že pod Hurdem by mohlo být stejný množství srandy s větší šancí na praktickou využitelnost investovaného úsilí...)

    >> nechtějí Hurd vydat do té doby, dokud nebude úplně hotový, dokonalý a nebude plnohodnotnou náhradou linuxového jádra

    A není to prostě proto, že Hurd ještě na vydání není zralý? (nevím, ptám se)

  • 3. 5. 2011 8:08

    afasf (neregistrovaný)

    hurdovi lidi jsou znova a znova fascinovani dalsimi a dalsimi mikrojadry
    na ktere je treba hurd portovat, i proto jim to tak trva.

    zacli s machem, pak L4, pak L4sec, tedka nejaky coyotos.

  • 3. 5. 2011 9:17

    M.D.

    Nechci rozhodně mluvit za Jakuba Jermáře, ale z mého pohledu vidím asi tak tři důvody, proč pracujeme na vlastním mikrojádrovém OS.

    Tak to prostě začalo: Jak už říkal Jakub v rozhovoru, původní kořeny HelenOSu jsou v jeho školních zápočťácích a projektech. I pro nás ostatní to vždy bylo "learning by doing" a to jde podle mě rozhodně lépe, když člověk pracuje vlastním tempem na vlastním projektu, než když se musí zapojovat do práce "cizí" komunity. Aniž bych měl něco proti zapojování se do rozjetých projektů, je asi lepší, když to člověk dělá už jako zkušený programátor.

    Historické souvislosti: Před pár lety se Hurd zmítal v dilematu, zda má být postaven nad Machem nebo L4, a byl rozhodně ještě méně použitelný než nyní. O MINIXu se pro změnu ještě před pár lety hovořilo jen jako o "tom výukovém operačním systému z knihy Andyho Tanenbauma", jako plnohodnotný OS ožil až s příchodem verze 3.

    Vlastní design: Pár lidí z HelenOS týmu si myslí, že design Hurdu je příliš deformován potřebou být "UNIX compliant" a fungovat jako drop-in náhrada Linuxu nebo BSD kernelu v rámci GNU. Podobně se nám nelibí některá konkrétní rozhodnutí v MINIXu. V případě L4 některé z nás zase odrazuje ne přiliš hezký zdrojový kód.

    Zkrátka chceme dělat věci po svém a tak, jak si myslíme, že to je správně. Jestli je to dobrá cesta, to ukáže čas :)

  • 3. 5. 2011 8:18

    Petr Krčmář

    Když jsme si s Jakubem povídali, tak i na to přišla řeč. Nakonec to ale v rozhovoru není. Důvodem pro vlastní projekt prý bylo především to, že chtěl mít vlastní výtvor, který má plně pod kontrolou a může ho směřovat tam, kam bude sám chtít.

  • 3. 5. 2011 8:26

    M. Prýmek

    Děkuju.

    Stejně mi to ale přijde trochu zvláštní, mít projekt, který sice můžu směřovat, kam chci, ale který funguje daleko hůř (předpokládám) než jiný podobný už existující projekt...

    Chápu to (a sám dělám) u věcí, kde ten projekt můžu poměrně rychle dostat do stádia funkčnosti ve všech pro mě podstatných oblastech, ale u takového molochu jako je jádro OS...

    Nicméně určitě je mi to daleko sympatičtější než vytváření tisícé první "originální" distribuce Linuxu :)

  • 3. 5. 2011 8:54

    Stanislav Hoferek

    to je podľa mňa len dobre. totiž, je fajn zaradiť sa do nejakého projektu, dostať nejaké to čísielko a enjakú oblasť na starosti - no dobré je tiež niečo viesť a riadiť, kam sa to bude uberať.

    dobrý príklad je ubuntu, ktoré niekde ide. veľa ľudí s tým súhlasí a používa ho, iné skupiny si myslia, že by to malo ísť iným smerom. a keďže môžu viesť projekt aspoň čiastočne vlastnou cestou, tak to aj robia.

    pri všetkých tých malých projektoch (myslím teraz veľkost v KB/MB, nie v počte ľudí) je dôležitá špecializácia. no a ak to ide iným smerom, ako by sa malo ísť, tak to niekto forkne, laebo začne robiť niečo podobné na zelenej lúke.