Hlavní navigace

Heretic

28. 1. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jste vyhnancem společnosti, osamoceným bojovníkem, kterým pohrdají, nejste nikdo, nejste ničím až na jedno. Jste Kacířem. Jedinými přáteli vám budiž zbraně, vaším oděvem se stal temný háv a vašimi nepřáteli stvůry, které na tomto světe nemají místo. Samo peklo stvořilo je a vy je tam navrátíte...

heretic

Hra Heretic je FPS akce s hororovými prvky obdobně jako hra Doom. Nepřáteli vám budou pekelná stvoření, démoni a obdobná sebranka. Hra je na rozdíl od nervů hardwarově nenáročná. Grafika by mohla být lepší. I přes upgrade v podobě Doomsday enginu, který hra Heretic dostala, je poznat její věk. Není to však až tolik na škodu. Když už hrajeme pařbu zasazenou do doby minulé, tak ať má také stylovou grafiku. Samotné kresby vás ani tolik nevyděsí, ale perfektní zvuková stránka ano. Pamatuji si, že jak jsem hrál tuto hru pár let zpátky, melodie byla hlavním pojítkem ke strachu. Taková asociace. Řev či kvílení protivníků a střely protínající sloupec vzduchu před vámi opravdu stojí za to.

Snad jsem již přesycen magickým číslem devět, jež se v hrách často objevuje, a tak mi přišlo, že v Hereticovi je jich nějak málo. Nebojte se, není tomu tak. Naplnila se jiná číslice, a tou budiž sedmička. Máme tedy sedm, a vezmeme-li v potaz druhý mód po sebrání knihy, tak hned čtrnáct možností, jak vyslat příšery na cestu do pekel.

heretic

Se zbraněmi si museli tvůrci skutečně vyhrát. Jejich podoba a styly střelby jsou rozhodně jen těžko popsatelné. Nezbývá mi, než vám je představit:

heretic

Pod číslem jedna nalezneme buď dřevěnou tyč, kterou bych však použil jen v úplné nouzi, nebo rukavice zabíjející pomocí elektrického proudu. Nevýhodou však zůstává, že zbraně jsou na blízko.

Číslo dvě nabízí již lukrativnější zbraň. Je to žlutý démant zasazený do tyče. Střílí však celkem pomalu a účinnost také není ohromující.

Dále je na pořadí přímo lahůdka. Vilém Tell by měl dozajista radost, že autoři zařadili také jeho oblíbenou kuši. Velmi silná zbraň, jejíž slabinou je pouhých sto šípů v toulci.

Ostatní zbraně jsou opravdu obtížně definovatelné, omluvte tak prosím můj popis.

Čtyřka – jedná se o jakýsi trojzubec s kadencí samopalu. Vskutku zajímavá zbraň. „Zásobník“ pojme sice čtyřista střel, ale ty se v momentu vniveč obrátí, jakmile se objeví horda nepřátel.

Pátá zbraň má podobu dvou rohů střílejících červené hvězdy smrti. Předposlední zbraň mající nádech obřadní hole funguje jako parádní bozooka. Poslední zbraní jest cosi připomínající vzdáleně palcát, akorát střílí šedé roztodivné koule.

S bonusovými předměty je to už jiná řeč. Naleznete zde pár užitečných věciček, které vám snad pomohou překonat tuto ďábelskou líheň. Téměř kompletní přehled (ať neprozradím všechno):

prsten
nepodceňujte tuto malou „cetku“, jeho nošení vám nejednou zachrání život. Co jiného byste také od nesmrtelnosti chtěli.
maska
nasazením masky se stáváte neviditelným. Artefakt jsem příliš nepoužíval, ale na rozdíl od podobných her funguje a vážně na vás nepřátelé nereagují.
láhev s neznámým obsahem
nahrazuje modré zkumavky v případě nutnosti neboli doplňuje zdraví.
kniha
tajemná kniha, přečtete-li si ji, všechny vaše zbraně budou používat druhý mód (větší účinnost zbraní). Šípy střílejí po čtyřech, rukavice mění proud…
pochodeň
vhodná záležitost v temných částech hry, kterých si hojně užijete.
přesýpací hodiny
chytře zaobalené časované miny. Nejlepší pro setřesení pronásledujících nepřátel.
vajíčko
po použití vystřelí malá vajíčka v pěti směrech. Extrémně silná zbraň.
lebka s křídly
v době vydání hry nová záležitost – létání.

Doba trvání účinku předmětů je povětšinou časově omezená, vyplatí se tedy jejich použití předem zvážit. Dalšími předměty jsou klíče, kterými si otevíráte specializované dveře. Jejich získání je obvykle spojeno s pastí a mořem stvůr.

heretic

heretic

Verdikt: Povedená atmosférická střílečka s dnes již sice běžnými prvky, ale stále stojící za pár hodin strachu a akce. Myslím si, že stále patří mezi pilíře vývoje FPS akcí a většina pamětníků si ji ráda projede znovu, zatímco nová herní generace by si měla uvědomit, na čem jsme začínali a vyrostli. Rozhodně doporučuji.

heretic

heretic

Heretic (na stránkách projektu označován jako jHeretic) je tedy další hrou (před nedávnem zde byla recenze na Doom), která využívá Doomsday engine. K hraní potřebujete datový wad soubor ze hry – jestli chcete vyzkoušet, jak bude Heretic s Doomsday enginem fungovat, měl by stačit i wad z dema.

Aktuální verze enginu je 1.8.6, ke stažení jsou binárky pro Windows, Mac OS X a zdrojové kódy pro Linux. Ty se kompilují klasickou trojkombinací ./configure; make; make install. Můžete zkusit i binárkupro Slackware 10, funguje v pohodě. Budete potřebovat knihovny glut, SDL, SDL_net, SDL_mixer, OpenAL a volitelně i TiMidity++.

Následujícím skriptem doporučuji hru spouštět, samozřejmě si upravte cesty k souborům wad a ke konfiguraci.

#!/bin/sh
/usr/bin/doomsday -game jheretic -file ~/doomsday/wads/heretic.wad -userdir ~/doomsday/jheretic 

Ale Doomsday engine není jen ledajaký port pár starých her do Linuxu, pomocí přídavných textur, map a 3D modelů můžete vzhled těchto stařičkých gamesek notně vylepšit. Přikládám pár obrázků ze stránek projektu, ať se pokocháte.

heretic

CS24_early

heretic

heretic

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku