Hlavní navigace

Hexen

25. 2. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pozvedněte do drsných rukou svých, jež brzy zbroceny budou krví ohavných stvůr, jimž osud nepřál a ony tak střetly se s vámi, svůj meč, sekyru či přesnou kuš. Buďte nemilosrdní a nepoddávejte se strachu ni jiným emocím. Staňte se mstiteli bez soucitu, jelikož to, co na vás již netrpělivě čeká, je samotný strašný a nemilosrdný očistec.
Hexen

V jedné z minulých recenzí jsme vám představili hru s názvem Heretic. Nyní vám přinášíme obdobně temnou a magickou akci, jež se zve Hexen. Stejně jako v Hereticovi se jedná o střílečku z pohledu první osoby (FPS – First-Person Shooter). Čekají na vás rozličná prostředí jako les, bažiny, tmavé kobky, interiéry, všechny ale spojuje ponurá atmosféra, která na vás odevšad dýše. Levelů je před vámi více než dosti, tak zbytečně neplýtvejte časem. Celkem 31 nepřáteli napráskaných misí, výběr ze tří hrdinů a pěti možností obtížnosti, přičemž ty má každý z hrdinů jinak nazvané. Toť sice maličkost, ale potěší.

Hexen

Fighter (Bojovník)

  • člověk ovládající prastaré umění zbraní, při jejichž používání máte k protivníkovi vskutku blízko, téměř na dosah, řekl bych. Zajímavostí, která mě z nějakého neznámého důvodu bila do očí, je, že u první zbraně – ocelové pěsti – má sice hrdina opancéřované pěsti obě (toho si můžeme všimnout), ale když dojde na akci, používá čistě pravý hák. Bojovník též vlastní krásně vypadající sekyru a také pár zbraní na dálku, ať už je to kladivo či plamenný meč.
  • hru si můžete rozjet na tyto podskupiny: Squire; Knight; Warrior; Berserker; Titan

Cleric (Klerik)

  • muž, jenž vládne jak zbraněmi, tak také magií. Ale ani v jednom se nedostává na úroveň mistra oboru. Také jeho arzeál podle toho vypadá. Má jak zbraň bez příměsi čarování – palcát, tak také využívá kouzlem opředené kuše či své ruce. Druhou kuš u Clerica jsem měl nejraději – vystřeluje létající duchy, které dokáží vyčistit prostor, a vypadá to vskutku roztomile.
  • Altar boy; Acolyte; Priest; Cardinal a Pope

Magic (Mág)

  • postava ovládající po staletí předávané techniky a tajná zaklínadla. Její podstatnou výhodou je boj větší vzdálenost již v samém počátku našeho příběhu. Vlastní různé typy holí se zabudovanými kameny či využívá svých starých rukou s pěknými prsteny.
  • Apprentice; Enchanter; Sorcerer; Warlock; Archimage
Hexen

A máme tu to opět. Dilema, který z hrdinů bude ten pravý pro mé nerozhodné srdéčko. Levely jsou stejné či s mírnými změnami, nic šokujícněpřevrat­ného. Podstatný je však arzenál zbraní a schopnosti, jimiž jednotliví kandidáti na post masového vraha oplývají. Liší se ve čtyřech kategoriích, které se nám zobrazí při jejich výběru: Speed (Rychlost); Armor (Brnění); Magic (Množství many); Strength (Síla). Mně nejvíce vyhovoval Cleric, ale rozhodnutí je na každém z nás. Jen pamatujte, že vaše rozhodnutí se promítne do následujících levelů. Ačkoli se mi zdá, že se povolání dá změnit i cheatem v průběhu hry – ale takové nečisté praktiky snad neprovozujete, ne?

Hexen

Předělávka se opět povedla, a tak se dá i tato akce opět hrát, ač má na svém kontě již pár let a patří spíše do střílečkového zaslouženého důchodu. Po zvukové stránce není tak povedená jako Heretic, ale rovněž nás dokáže roztřást strachem a přivodit dvě, tři srdeční zástavy při hraní za dlouhých, osamělých nocí, kdy bouřka zuří za oknem. Tvůrci nám připravili poměrně velkou škálu jak zbraní, tak prostředí a také stvůr satanských. Je zkrátka vidět, že si vyhráli, a za to je dodatečně chválím.

Hexen

Opět nadchází doba, kdy mám poslední možnost vás přesvědčit či ochránit od hry výše recenzované. Nemám důvod vás před ní odrazovat, tedy nejste-li těhotnou matkou, vyklepaným puberťákem či nevlastníte-li slabší srdce. Jinak však po hře v klidu sáhněte, stojí za to. Hexen skýtá zábavu na pár osamocených večerů, kdy máte chuť na zabíjení a trochu toho zdravého strachu. Hru Hexen rovněž doporučuje komora českých Bojovníků, Kleriků a Magičů, nač tedy váhat?

Hexen

Hexen jsem pod Linuxem hrál s pomocí Doomsday enginu – už zde byl recenzován Doom a Heretic využívající tento engine. Nebudu se tedy opakovat a v rychlosti si projedeme instalaci, aktuální verze je 1.8.6, můžete pohledat binárku pro svou distribuci, v případě neúspěchu či touhy kompilovat jsou samozřejmě k mání i zdrojáky. Instalace neskýtá na rozdíl od samotného Hexenu temná zákoutí a vystačíte si s klasickou trojicí ./configure; make; make install.

K běhu samotné hry potřebujete původní wad soubor, k vyzkoušení stačí i shareware verze.

CS24_early

Jelikož doomsday umožnuje spouštět více her, musíme mu při startu předat pár informací, ať ví, co má dělat. Záleží na tom, kde si vytvoříte konfigurační soubory, ale mohlo by to vypadat nějak takto:

#!/bin/sh
/usr/bin/doomsday -game jheretic -file ~/doomsday/wads/heretic.wad -userdir ~/doomsday/jheretic

I okolo Hexenu se sdružuje dostatek nadšenců, kteří tráví dlouhé večery ve svých kobkách a v těchto hrůzných místech tvoří ještě hrůznější textury, 3D objekty, soundtracky a já nevím co ještě, aby vylepšili vzhled stařičkého Hexena. Jejich snahu můžete ocenit na těchto obrázcích, další jsou k nalezení na stránce projektu.

Hexen
Hexen
Hexen

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku