Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Historie vývoje GUI (15): textový procesor XyWrite od Hulka - To co se stalo XyQuest ohledně IBM mi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 2. 2011 21:16

    Hulka (neregistrovaný)

    To co se stalo XyQuest ohledně IBM mi připomíná situaci když ztrátový Sun měl uzavřít spolupráci s IBM - v tu dobu akcie Sunu šli slušně nahoru, a těsně před podpisem smluv IBM odskočilo. Akcie Sunu tak jak šli nahoru, šli ještě rychleji dolů tak že zoufalé Sun skoupil Oracle. Z toho vyplývá že hraní vysoké hry s velkými hráči přináší vždy velká rizika.

  • 1. 2. 2011 23:22

    atarist (neregistrovaný)

    Nojo bylo toho jeste vic, hlavne se to tykalo SW a HW z prevzatych firem, kdyz byli puvodni vlastnici vyplaceni a odesli :-)

    Kupodivu to IBM nevyslo ani s MS (spoluprace na vyvoji OS/2), tam se naopak MS trhnul drive a jeho tandem Windows 3.x a Windows NT to nakonec vyhral (a tady tezko rici, jestli je to dobre nebo spatne, protoze co se tyce vendor-locku, tak to obe firmy umi na 100% :-|

  • 3. 2. 2011 0:21

    Miloslav Ponkrác

    Microsoft se trhnul proto, že mu bylo jasné, že IMB OS/2 pošle do kytek.

    Já tu dobu zažil. Najděte si kolik stála licence OS/2 a jaký byl tehdy průměrný výdělek.

    Sám Microsoft propagoval OS/2 jako skutečného nástupce DOSu.

    Když Gates nepřesvědčil IBM, že je třeba prodávat levněji, trhnul se. Prostě když IBM stanovila strategii, která blokovala prodeje – musel MS jít sám.

    Na rozdíl od XYWrite byl Gates chytrý – a pochopil, že IBM se nezmění a že pošle celý projekt do kytek. Tak se zařídil.

    Jinak já jsem od OS/2 dal ruce pryč v době, kdy se považovala za hvězdu a budoucnost a už tehdy jsem odmítl s OS/2 dělat, učit se na něm, programovat pro něj a vůbec jakkoli zajímat a říkal jsem ne, tohle bude propad, ne budoucnost.

    Bylo to předražená potvora, a kromě toho IBM asi tak 2× ročně ohlašovali konec OS/2 a upozorňovala všechny zákazníky, že mají přejít na jiný systém, protože oni OS/2 utnou. To IBM dělala fakticky od začátku OS/2. Management IBM jeho produkt OS/2 upřímně nenáviděl a snažil se ho zničit všemi prostředky. Od první chvíle co OS/2 existoval až do jeho konce a zastavení IBM minimálně 1-2× ročně bez přestávky celý svět i zákazníky obesílala tím, že OS/2 chce ukončit a poslat do kytek. Zákazníci IBM pokaždé ukecali až jednou neukecali a to byl konec OS/2 (dnes je to něco jako eCommerce, ale je to mrtvola).

    Na konci OS/2 nemá MS žádnou zásluha. Gates měl jedinou možnost – buďto spolupracovat s IBM a utopit se a skončit jako XYWrite, a nebo pochopit, že IBM jsou idioti a jít vlasntí cestou.

    Kdo to nepochopil a s IBM spolupracoval a myslel to kdy vážně dopadl špatně. Vítej Sune, vítej XYWrite. I ten Apple pochopil, že procesory je lépe vzít od nikoho kdo se nejmenuje IBM.

    Celá historie kolem IBM je jednoduchá: Kdo se pokoušel spolupracovat kolegiálně s IBM – skončil a zkrachoval. Kdo všas od IBM utekl, toho čekala zářná budoucnost. Kdo to nepochopil, hnije v zapomění.

    Gates udělal s IBM a OS/2 jedinou možnost věc, jinak by dnes dělal v Tescu pokladního. Já bych IBM neglorifikoval, historie ukazuje, že kolegiální spolupráce s IBM je možná jen tehdy pokud člověk myslí na sebe a včas zdrhne.

  • 3. 2. 2011 0:30

    Miloslav Ponkrác

    Jinak bych chtěl říci, že doby, o které pan Tišnovský píše jsem osobně zažil. Často jsou to pro mně vzpomínky a plně potvrzuji mnoho z jeho seriálů.

    Ale s oblibou XYWrite to myslím silně přestřelil. Já sám si nepamatuji jediného člověka, který by o něm vůbec věděl – že existuje jsem zjistil až dnes z jeho článku.

    Byla to doba, kdy se používalo mnoho editorů celkově. Co člověk to jiný kus, z toho některé byly obecně oblíbenější. Pamatuji si a na disketách jsem měl několik desítek textových editorů a o řadě jsem slyšel.

    Ze svých osobních zkušeností si dovolím silně pochybovat o XYWrite a o superlativech, ve kterých se tu pan Tišnovský zmiňuje. Je pravda, že i Kalousek je „nejlepší ministr financí všech dob“, ale poprvé s panem Tišnovským nesouhlasím o jeho až příliš okatou snahu udělat z velmi minoritního editoru legandu.

  • 4. 2. 2011 9:47

    Pavel Tišnovský

    Ja jsem si to hodnoceni vsech ctyr (DisplayWrite ted nepocitam) editoru myslim mohl dovolit udelat, protoze jsem v te dobe pracoval prevazne se zcela jinym editorem na zcela jine platforme, nez bylo IBM PC (a cesky trh asi stejne nema cenu brat prilis v uvahu, protoze ten zacal existovat az po roce 1989, kdyz tedy vynecham predrazene nonamy ze Slusovic :-)

    XyWrite jsem myslim nijak nevynasel nad WordStar nebo WordPerfect, pravda je, ze mezi novinari, pravniky a spisovateli byl XyWrite hodne oblibeny a dokonce i zurnaliste, kteri psali clanky o WordPerfectu tyto sve clanky psali na firemnim XyWrite :-)

    Jinak plati (co jsem psal a nezpochybnuji - pokud to tak vyznelo, tak se omlouvam), ze prvni byl nakonec (>85) WordPerfect nasledovany PC-Wordem, XyWrite tyto editory skutecne v poctu prodanych kusu neprekonal.