Hlavní navigace

Názory k článku Historie vývoje počítačových her (105. část – herní konzole Atari Jaguar)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2013 9:43

    JirkaS (neregistrovaný)

    Když jsem četl o tom blitteru, tak jsem čekal, jestli taky uměl dělat úsečky. A uměl. :-) Na Amize si totiž pamatuju, že uměl úsečky, přičemž mohl být dán i vzorek, jakým se má úsečka kreslit (třeba čárkovaná, čerchovaná, ...). A také uměl vyplňovat plochy.
    V demech se pak dost často používal mechanismus triple bufferingu, kdy se jeden framebuffer zobrazoval, druhý se mazal blitterem a do třetího se kreslilo. Vše současně.
    Jinak mě ale zaujalo to, že Jaguar neměl framebuffer a přitom měl blitter. Taková neobvyklá kombinace. Když se nad tím člověk nezamyslí, tak si může říct, že tam ten blitter snad ani k ničemu nebyl. :-)

  • 28. 11. 2013 9:50

    Pavel Tišnovský

    Je to tak, blitter z Jaguara mel hodne spolecneho prave s blitterem a Amigy.

    A byl uzitecny (pri spravnem pouziti :-) protoze mohl prenaset data/renderovat kamkoli do pameti, z niz si to potom automaticky vybiral Object processor.

    Ono se neco jako framebuffer mohlo udelat - hodit nekolik rastrovych bitmap vhodne vedle sebe a nastavit Object list tak, aby ty bitmapy poskladal do sachovnice. Moznosti bylo hodne, ale bohuzel jen velmi malo lidi to dokazalo ci dokaze vyuzit, to Amigu prozkoumalo radove (mozna o dva rady? tezko rict) vic programatoru.

  • 28. 11. 2013 10:09

    Logout

    Díky za ozřejmění fungování Jaguara i neataristovi. Párkrát jsem na něm hrál a všechny hry mi připadaly tak nějak jiné než na ostatních konzolích. Vidím, že to je celkově tak trochu jiná konzole a je mi jasné proč jsou na něj hry čím dál tím lepší :-)

  • 28. 11. 2013 12:25

    ajne (neregistrovaný)

    Jaguar byla krásná mašinka. Vždycky jsem ji jako dítě obdivoval v časopise. Bohužel celá její historie je spíše smutná. Pravě ona neobvyklost způsobila malý zájem a snahu programátorů. Takže skončila prakticky jako fiasko. A Jaguar CD už to nezachránil.

  • 28. 11. 2013 12:54

    pz (neregistrovaný)

    Pripomenuti techto dvou uzasnych znacek formou predpovedi z novin Computer World 1994.

    ---8<---
    Předpovědi, které jdou daleko za hranice roku 1995

    NICHOLAS PETRELEY
    Koncem právě uplynulého roku a začátkem tohoto nového se novináři obvykle zabývají předpověďmi, jaký ten nový rok asi bude. Moje předpovědi však jdou až do roku 2001 a tady je máte:

    1995
    - Ve čtvrtém čtvrtletí začne firma IBM konečně prodávat novou verzi svého operačního systému OS/2 pro PowerPC, ale nebude provádět předinstalace tohoto systému na PowerPC. Microsoft totiž slíbí velké slevy a zainteresuje tak Velkou modrou na tom, že bude předinstalovávat pouze - ještě neznámou - verzi Windows 95 pro PowerPC.
    - Přes skepsi okolo instalací budou výrobci stále předvádět své karty typu plug-and-play, které se vždy samy bezchybně nakonfigurují. Karty budou příležitostně fungovat, zvláště když budou v počítači zasunuty ještě i jiné karty.
    - Digital se spojí se Stevem Jobsem a posadí jeho NextStep na svůj čip Alpha, aby ve světě o svoje Alphy vzbudil alespoň trochu zájmu.
    - Novell zruší veškerý další vývoj svého AppWaru, který tak zdůrazňoval v roce 1994. Tehdy se Novell již dále přestal zajímat o svůj DR-DOS, aby zlepšil svoje vztahy s Microsoftem.
    - 31. prosince ve 23:58 hodin začíná prodej Windows 95.

    1996
    - První reakce na Windows 95 jsou vlažné, převážně pro jejich slabý uživatelský interfejs a chabou podporu multitaskingu, která hřeší na zbytky starého 16bitového nereentrantního kódu. Microsoft vydává proti kritice prohlášení, že přece musí dodržet zpětnou kompatibilitu s DOSem a s Windows 3.1.
    - Přes vzrůstající zájem o PowerPC, který se v roce 1995 začal prodávat, IBM najímá tu nejlepší marketingovou konzultantku a dává jí veškeré pravomoci, aby podpořila prodej - ať to stojí, co to stojí. Prodej začne vzrůstat od okamžiku, kdy perfektní marketingová konzultantka nechá vydat tiskovou zprávu, že systém je již v prodeji.
    - Digital se spojuje s IBM a implementuje její OS/2 na svůj čip Alpha, aby se pokusil vzbudit nějaký zájem o svůj Alpha PC.
    - Cairo je naplánováno k odstartování někdy v roce 1998. Přestože u Microsoftu zmrazili vývoj všech nových funkcí Caira, každý týden ohlašují jednu novou funkci, dokud se neobjeví kompletní sada funkcí nebo dokud se tisk nenaštve a nepřestane tato ohlášení zveřejňovat.
    - Novell přestává vyvíjet Quattro Pro konkurující Excelu, aby zlepšil svoje vztahy s Microsoftem.

    1997
    - Tři miliony vysokoškolských studentů se po zprávě CNN, že na základě průzkumu se sociální otřesy budou dotýkat poze tří procent počítačových programátorů, rozhodnou studovat jako hlavní obor výpočetní techniku.
    - Microsoft ohlašuje příchod Windows 98 jako zvláštní upgrade pro Windows 95. Upgrade má vyřešit četné problémy se zpětnou kompatibilitou s DOSem a s Windows 3.1, sužující život uživatelů celý uplynulý rok.
    - Uživatelé si stěžují, že našli chybu v jednotce plovoucí desetinné čárky (FPU) nového Sextia od Intelu. Intel reaguje prohlášením, že podle jeho kalkulací by se chyba měla projevit jednou za 27 000 000 let. Dodává k tomu, že přestože je statisticky nemožné, aby kdokoliv na chybu vůbec přišel, chyba je matematickými metodami zjistitelná. Někteří producenti softwaru dokončují úpravy ve svých programech, aby chybu eliminovali, takže jejich programy každých 27 milionů let chybu v FPU odchytí.
    - Digital se spojuje s Novellem a implementuje jeho NetWare na svůj čip Alpha, aby se pokusil vzbudit nějaký zájem o svůj Alpha PC.
    - Novell přestává nadále vyvíjet svůj Wordperfect, který na trhu konkuruje Wordu. Novell se tak snaží zlepšit svoje vztahy s Microsoftem.

    1998
    - Tři miliony univerzitních studentů přestávají studovat výpočetní techniku poté, co agentura CNN vydala zprávu o svých průzkumech, ve kterých dospěla k závěru, že pouze tři procenta z nich mají šanci na slušné živobytí.
    - Windows 98 jsou v prodeji. Cairo je přejmenováno na Windows 00 a plánované datum uvedení do prodeje je změněno na rok 2000.
    - Třetího října pracuje v Greely v Coloradu farmář celý den, aniž by cokoliv věděl o „informační dálnici“.
    - Digital se spojuje s firmou id Software a implementuje poslední verzi programu Doom na svůj čip Alpha, aby se pokusil vzbudit nějaký zájem o svůj Alpha PC.
    - Novell přestává nadále vyvíjet svoji elektronickou poštu Group Wise, která na trhu konkuruje poště Microsoft Mail, aby zlepšil svoje vztahy s Microsoftem.

    1999
    - Digital prodává 6 000 000 svých Alpha PC.
    - Poté, co se firma Atari vzdala svých trhů na poli obchodního a domácího využití osobních počítačů, usilovně se snaží svým novým modelem STLN dobýt zpět ztracené pozice, aby jej mohla využít zejména v obchodním světě. V jejím počítači STLN tepe srdce 100 gigahertzového 65536bitového procesoru 69040 od Motoroly, který již sám v sobě obsahuje chladicí systém na bázi tekutého dusíku. Počítač STLN používá grafický sebepřemístitelný systém, pracující v reálném čase a na plně paralelní bázi. Proto lze na displeji zobrazit nekonečné množství barev v jakémkoliv rozlišení a s okamžitou překreslovací schopností. Systém má být k dispozici ve čtvrtém čtvrtletí, bude stát 139 dolarů a prodávat se bude v maloobchodní síti prodejen K-Mart a Toys-R-Us.
    - Novell přestává vyvíjet cokoliv, včetně svého síťového operačního systému, aby zakončil mnohaleté napětí, vyplývající z konkurenčních vztahů s Microsoftem. Dlouhodobý výrobce síťových operačních systémů bude od nynějška zaměřen pouze na jediný výrobek, kterým jsou nově ohlášené antistatické počítačové ponožky - výrobek, který v žádném případě nebude Microsoftu trnem v oku.

    2000
    - Microsoft ohlašuje vývoj nových antistatických počítačových ponožek a plánuje je začlenit do modulu Exploreru nového operačního systému s kódovým jménem Canaan.
    - Dell dává do prodeje předvýrobní jednotky DEL-9000. DEL-9000 je sebeupozorňující počítačový systém s rozpoznáváním hlasu. Časopis Info World na svých stránkách píše, že přestože je DEL-9000 velmi slušný, často odmítá splnit žádost „Open the drive door, please, DEL“.
    - Jeden z uživatelů Amigy v Trentonu v New Jersey nás povzbuzuje, že Amiga nepřestane existovat a že se na trhu ještě chytí.

    A v roce 2001 z toho Petera Nortona klepne pepka.

  • 29. 11. 2013 9:11

    pz (neregistrovaný)

    Rypnuti do Jaguara... ;)
    ---8<---
    Poté, co se firma Atari vzdala svých trhů na poli obchodního a domácího využití osobních počítačů, usilovně se snaží svým novým modelem STLN dobýt zpět ztracené pozice, aby jej mohla využít zejména v obchodním světě. V jejím počítači STLN tepe srdce 100 gigahertzového 65536bitového procesoru 69040 od Motoroly, který již sám v sobě obsahuje chladicí systém na bázi tekutého dusíku. Počítač STLN používá grafický sebepřemístitelný systém, pracující v reálném čase a na plně paralelní bázi. Proto lze na displeji zobrazit nekonečné množství barev v jakémkoliv rozlišení a s okamžitou překreslovací schopností. Systém má být k dispozici ve čtvrtém čtvrtletí, bude stát 139 dolarů a prodávat se bude v maloobchodní síti prodejen K-Mart a Toys-R-Us.
    ---8<---

  • 28. 11. 2013 13:13

    krupkaj (neregistrovaný)

    Super clanek. Mozna si jeste mohl dodat k te podpore Gouraudova stinovani neco o specialnim barevnem prostoru CRY ve kterem jaguar umi zobrazovat.