Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Historie vývoje textových editorů: EINE, ZWEI, Emacs od Dushino - Nejlepsi editor je prece sed! Tak co tady...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2015 13:29

    Dushino (neregistrovaný)

    Nejlepsi editor je prece sed! Tak co tady plantate o nepovedenych pokusech o spachani operacniho systemu pomoci obracene polske notace a jazyka pouzivaneho k simulaci umele inteligence?
    Nebo existuje jeste nejaka jina, vice ujeta kombinace?
    ;)

  • 19. 9. 2015 8:18

    Radovan (neregistrovaný)

    O tom by se dalo diskutovat, ale posvátné svitky hovoří jasně:

    Některé myšlenky použité v editorech fy XEROX byly zahrnuty do editorů běžících pod mnohem vhodněji pojmenovaných operačních systémech - příkladem může být EMANCE a VI. Problém s těmito editory spočívá v tom, že opravdoví programátoři považují vlastnost "Co vidíš je to, co dostaneš" za stejně špatnou jak u textových editorů, tak i u žen. Ne, opravdový programátor si žádá editor typu "dostaneš to, co žádáš" - editor komplikovaný, tajemný, mocný, neodpouštějící, nebezpečný. Takovým je třeba TECO.

    Zjistilo se, že posloupnost příkazů TECO připomíná mnohem více poruchy na komunikační lince, než čitelný text. Jednou ze vstupních her, která se dá hrát s editorem TECO spočívá v tom, že zadáte svoje jméno jako příkaz a zkusíte uhodnout, co to udělá. Zatímco budete rozprávět s TECO o chybě vstupních dat, váš program se pravděpodobně zruší nebo - což je horší - se do již odladěného programu zavlečou nenápadné a tajemné chyby.