Hlavní navigace

HP připravuje notebook s AMD a Pop!_OS, Ubuntu 22.10 přepne zvuk na PipeWire

22. 5. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

logo projektu PipeWire Autor: PipeWire
logo projektu PipeWire
Fedora zakládá komunitní skupinu pro správu podpory BIOSu, přechod na GCC12 místy zrychlil běh openSUSE Tumbleweed, Wine 7.9 nepřináší téměř nic nového, KDE vylepšuje nejen integraci GTK CSD aplikací.

Fedora zakládá komunitní skupinu pro správu podpory BIOSu

Fedora dále pokročila ve svém řešení postoje ke starým BIOSům. Vznikla skupina Fedora BIOS Boot SIG, právě pro ty, kdož chtějí udržovat podporu starých BIOSů v rámci Fedory.

Jinými slovy: Fedora bude i nadále BIOS podporovat, avšak formou komunitního udržování této podpory. Do skupiny se mohou připojit libovolní členové komunity, aby tak pomáhali například s průběžným testováním budoucích vydání Fedory na starých strojích bez UEFI, případně aby opravovali objevivší se chyby.

Spolu se skupinou je založen i mailing list a účet na BugZille. Více v oznámení založení skupiny (mezi členy je například Hans de Goede z Red Hatu), případně na příslušné Wiki stránce.

Přechod na GCC12 místy zrychlil běh openSUSE Tumbleweed

Před několika dny přešla rolující varianta Tumbleweed linuxové distribuce openSUSE na kompilátor GCC verze 12 (snapshotem z 10. května pak do systému přišel rebuild prakticky všech balíčků). S ní přicházejí do Tumbleweedu i mnohé optimalizace v oblasti výkonu, pročež některé testy ukazují určité zrychlení.

Server Phoronix měl k dispozici předchozí snapshot ze 7. května, a tak bylo možné provést srovnávací test, a to na serveru s Intel Xeon Platinum 8380 2P „Ice Lake“.

Ze zhruba stovky provedených testů vyplývá, že výkon se v průměru zvýšil zhruba o 1,6 %. V některých oblastech je navýšení výkonu daleko vyšší, Phoronix hovoří například o Pythonu (nárůst o 9 %), knihovně Liquid-DSP či runtime Microsoft ONNX a některých měřeních výkonu Javy v implementaci OpenJDK.

Regrese výkonu naopak se objevily například u Stress-NG či kódování obrázků do formátu AVIF. Kompletní přehled srovnávacích testů je k dispozici na OpenBenchmarking.

Wine 7.9, téměř nic nového

Projekt Wine za poslední období spíše opravoval chyby, než řešil novinky. Tou jedinou jsou přípravné práce na převod macOS ovladače do formátu Portable Executable. Pak už jen došlo na různé opravy týkající se testových chyb na Windows a celkem 35 vyřešených chyb. Ta nejstarší pochází ze srpna 2008, nejrychleji uzavřená pak čekala pouhé 3 dny. Více v přehledu na domovském webu projektu.

KDE vylepšuje integraci GTK CSD aplikací

V projektu KDE se za poslední dny neobjevily žádné nové 15minutové chybky, zato jich 5 bylo vyřešeno, takže počet klesl na 63. Mezi opravenými jsou dvě drobnosti týkající se zamykací obrazovky (zobrazování UI elementů a schopnost odemknout přihlášením uživatele, který nemá žádné heslo).

Novinka je vlastně jen jediná, objeví se až s vydáním KDE Plasmy 5.16, a to možnost nastavit si alternativní kalendář, který bude zobrazen uvnitř hlavního kalendáře – uživatel tak bude moci sledovat události v obou najednou.

Dokončeno je několik vylepšení uživatelského rozhraní. Například v Dolphinu po najetí na ukazatel volného místa v dolní části okna se zobrazí nápověda s celkovou kapacitou tohoto disku. GTK aplikace využívající client-side dekorace a Breeze GTK téma budou nově vypadat lépe zapadající do prostředí (včetně například zaoblení rohů, stínů menu apod.).

Vyhledávání v Nastavení systému na jednodušší rozhraní pro zahrnutí / vyloučení složek z indexování. Rohy pro dotykové ovládání Nastavení systému jsou nyní viditelné jenom v sezení Plasmy na Waylandu, neb pouze tam toto funguje správně. Text popisu aplikace v Discoveru, resp. metadata v obrázku dne lze nyní označit s zkopírovat. Korektně se též chová scrollování v náhledu kalendáře v Plasma widgetu. To vše a mnohé další včetně oprav chyb shrnuje Nate Graham v pravideném přehledu novinek KDE.

HP připravuje notebook s AMD a Pop!_OS

Už nějakou dobu naštěstí nežijeme ve výhradním světě Wintelu. Hewlett-Packard kupříkladu nyní chystá k uvedení nový notebook, který bude poháněn produkty společnosti AMD a operačním systémem nebude nic z Redmondu, nýbrž z Ubuntu odvozený Pop!_OS od System76. Celá věc má v tuto chvíli kódové označení HP Dev One a ponese AMD Ryzen 7 Pro s Radeon GPU, až 16 GB DDR4, 1TB NVMe SSD či 14" FullHD displej.

ict ve školství 24

Ubuntu 22.10 přepne zvuk na PipeWire

Máme po LTS vydání, další bude následovat za dva roky, a tak ve světě Ubuntu mohou nastat všemožné významnější architektonické změny. Jednou z prvních, které přinese už říjnové vydání Ubuntu 22.10, bude přechod zvukového subsystému z PulseAudio na modernější PipeWire. Ten je již nějakou dobu poměrně solidní náhradou, next-gen servrem jak pro zvuk, tak pro video (kde již nějakou dobu slouží i v samotném Ubuntu), což prokazuje již delší dobu třeba Fedora Workstation.

Z vývojové větve, ze které 22.desítka jednoho dne vzejde, už PulseAudio zmizelo včetně věcí souvisejících (například integrace v GStreameru), naopak přibyl balíček PipeWire-Pulse, který zajišťuje funkčnost tam, kde například aplikace ještě neumí pracovat s PipeWire.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.