Hlavní navigace

Hurá do doku!

30. 4. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Že se v docích opravují lodě ví každé malé dítě. Že dok je rovněž jméno prostoru pro ikonky a mini-aplikace ve Window Makeru vědí všichni pravidelní čtenáři Roota. No a dnes se podíváme na různé programy právě pro tento dok určené.

Někdo tyto programy nazývá applety a já si dovolím toto pojmenování převzít. Není to sice přesný název, ale v češtině to zní asi lépe, než „dokovatelné aplikace“ nebo „dok aplikace“. Konec konců, applet je slovo běžně používané pro malé aplikace, takže to zase až tak špatný název není.
Appletů pro Window Maker již existuje celá řada. Některé jsou opravdu užitečné, jiné slouží spíše k pobavení a o některých si myslím, že neslouží vůbec k ničemu :). V tomto článku se zaměřím hlavně na ty, které používám den co den a považuji je za opravdu přínosné.

wmWeather
obrázek wmWeartherwmWeather byl vůbec prvním appletem, který jsem si pořídil. Slouží k zobrazení informací o počasí dle měření zvolené meteorologické stanice. Údaje pochopitelně získává po Internetu. Stanice musí být zapojena v projektu METAR/TAF. Já mám například výsledky ze stanice v Ruzyni, což je asi kilometr vzdušnou čarou od mého počítače :). Jak vidíte na obrázku, wmWeather zobrazuje teplotu, rosný bod, tlak vzduchu, relativní vlhkost a směr a rychlost větru. To vše buď v jednotkách používaných v Evropě (stupně Celsia, hektopascaly, kilometry za hodinu) nebo v USA (stupně Fahrenheita, palce rtuti(?) a míle za hodinu). Mezi obojím vyjádřením lze snadno přepínat kliknutím na „display“.

WMcp
WMcp je hodně jednoduchý pager, tedy nástroj pro přepínání pracovních ploch. Měl by posloužit jako pomůcka pro lidi, kteří si na obrázek WMcppoužití pageru zvykli v jiném window manageru. Svému účelu poslouží, ale jde opravdu o jednoduchý prográmek. Například není schopen reagovat, pokud se virtuální pracovní plocha přepne jinou metodou v takovém případě zůstane vesele svítit ikonka s číslem předchozí plochy. Pokud se bez pageru neobejdete, poslouží vám, ale spíš bych doporučil přivyknout na přepínání pomocí Clipu nebo klávesnice. Ještě jeden tip: WMcp v podstatě nedělá nic jiného, než že simuluje stisk klávesy pro přepnutí plochy. Pokud však nepoužíváte výchozí nastavení (tuším Meta+číslo), nebude WMcp fungovat. Nápravu lze zjednat menším zásahem do zdrojáku, konkrétně stačí na řádku 592 zaměnit kód klávesy 1 (0×30) za klávesu, kterou používáte vy (kód snadno najdete v souboru /usr/include/X11/ke­ysymdef.h). To vše za předpokladu, že přepínání zůstává na Alt+něco, jinak by byl zásah komplikovanější.

WMPinBoard
O tomto appletu jsem již psal v softwarových novinkách a musím říct, že mě potěšil snad nejvíc ze všech. Jde o „nástěnku“ obrázek WMPinBoardkterá umožňuje psaní krátkých poznámek. Ty mohou být navíc doplněny jednoduchými náčrtky. Jedna poznámka může mít maximálně 60 znaků, kreslící plocha je přibližně 60×60 bodů. Nástroje se přepínají na miniaturním nástrojovém panýlku, barva pozadí poznámky je volitelná, text může být český, při psaní lze přepínat mezi režimy přepis/vkládání. Kdyby mi někdo říkal, že tohle vše lze napěchovat na plochu 64×64 pixelů, asi bych mu nevěřil. Na WMPinBoardu je skvělé to, že nepřekáží, ale zároveň je pořád při ruce. Kam se hrabou všechny plánovače, upomínkovače a poznámkové bloky :)

WMMount
obrázek WMMountWMMount je nástroj pro připojování a odpojování disků, což může být docela šikovná pomůcka pro méně zkušené uživatele. V konfiguračním souboru lze pro každý disk nastavit, jaká se má ukazovat ikonka (disk, floppy, cdrom, zip) a zda se má zobrazovat některý ze statistických údajů (volné nebo obsazené místo, kapacita disku nebo nic). Největší výhodou je opět to, že je mountování stále při ruce a u často měněných médií (zip, cdrom) se tak dá ušetřit nějaký ten čas s psaním povelu.

Všechny výše uvedené applety používám už delší dobu každý den, takže je dobře znám. Jde však pouze o zlomek nabídky, takže se ještě zběžně mrkněme na další applety, které jsem už ovšem neměl možnost vyzkoušet.

Pokud jste také podlehli nátlaku firmy Swatch a myslíte si, že měřit čas v beatech je to pravé ořechové, zkuste WMBeats.
Poslechnout si při práci nějakou pěknou hudbu není od věci. WMCDplay je skvěle vypadající CD přehrávač. Opět dobrá ukázka toho, co všechno lze napěchovat na tak malou plochu. Zajímavá je i podpora tzv. Artworks, což je v podstatě obdoba skinů (nemyslím ty v bombrech a kanadách :).
WMdl je jeden ze zábavnějších appletů: ukazuje totiž load stroje, ovšem pomocí typického obrázku obličeje z hry Doom. Čím je obličej krvavější, tím je váš počítač vytíženější :)
WMMail vám ohlídá novou poštu a zobrazí celkový počet zpráv i to, kolik jich je nepřečtených.

UX DAy - tip 2

obrázek WMBeatsobrázek WMCDplay 1obrázek WMCDplay 2obrázek WMdlobrázek WMMail



To pořád ani zdaleka není vše. Pro dock Window Makeru existují hry (piškvorky, tetris), všelijaké monitory (vytížení procesoru, sítě, paměti, teploty procesoru, stavu baterií), mixéry, osciloskopy, jeden applet zobrazuje fázi měsíce, jiný hodinu východu a západu slunce, najdete zde ovládání k radio tuneru, televizi, generátor fraktálů, několikery hodiny, simulátor chaotického chování částic v gravitačním poli, oči sledující kurzor myši a mnoho dalších. Pokud se je rozhodnete prozkoumat, můžete začít třeba tady nebo tady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku