Hlavní navigace

Icelake Gen11 GPU plně funkční, Intel SVT-AV1 opět zrychluje

5. 5. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vyšla Clonezilla Live 2.6.1–25, deepin 15.10 staví na starší verzi Debianu, SuperX 5.0 s upraveným KDE Plasma, Oracle vydal svůj Oracle Linux 8.0 beta, 6nm očekávání TSMC.

Nové vydání deepin 15.10 s dlouhou dobou podpory

Nové vydání distribuce deepin, stavějící na Debianu v kombinaci s vlastním desktopovým prostředím Deepin Desktop Environment (DDE), je na světě. Zajímavost je, že snižuje verzi Debianu, na které staví (z Testingu na Stable). Uživatelé předchozí verze deepin 15.9 mohou zůstat na svém, přechod na stabilní verzi se odehrál kvůli tomu, že 15.10 je verzí s dlouhodobou podporou (a tudíž je doporučeno na ni přejít).

Dále přibyly nové funkce, tvůrci opravili nemálo chyb, obecně pak hovoří zejména o výrazně vylepšené stabilitě a bezpečnosti. deepinb 15.10 přichází na svět ve „stabilní“ i „nestabilní“ verzi (unstable repozitář bude udržován po dobu 3 měsíců). Kompletní soupis novinek je k dispozici na domovském webu.

Clonezilla Live 2.6.1–25

Další distribucí založenou na Debianu, která přichází s novou verzí, je Clonezilla Live. Oproti předchozí verzi 2.6.0–37 přichází nová 2.6.1–25 s aktualizovaným systémem v pozadí: vydání je založeno na Debianu Sid z 20. dubna 2019, což mimo jiné znamená, že edice pro amd64 pracuje i s UEFI Secure Bootem.

Linuxové járo bylo aktualizováno na 4.19.28, Partclone povýšil na 0.3.12+git00e0212. ezio-static na verzi 1.1.8. Do systému se nově dostal balíček vbetool, mbmon a do initramfs přibyly moduly USB NIC modules. Tvůrci také přidali novou roli systému: Clonezilla lite server používá deployment z raw zařízení za pomoci bittorrentu.

SuperX 5.0, distro vycházející z KDE neon

Wrishiraj Kaushik oznámil další velké vydání distribuce SuperX, jež staví na základech KDE neon, které pro změnu staví na Ubuntu LTS. I nadále je distribuce zaměřená zejména na designové úpravy: najdeme zde novou animovanou uvítací obrazovku, relativně minimalisticky pojaté úpravy prostředí KDE či celoobrazovkový spouštěč aplikací Application Dashboard.

Novinkou této verze je také SuperX AppStore, což je pro tuto distribuci vyvinutý instalátor softwaru inspirovaný projekty jako Deepin AppStore, GNOME Software, Plasma Discover, Linux Mint Software Manager aj. Prozatím platí, že má daleko k dokonalosti, obsahuje chyby, nicméně do vydání byl začleněn a bude průběžně aktualizován.

Jelikož distribuce zakládá na KDE neon, které na svůj základ LTS Ubuntu hrne aktualizace desktopu KDE/Plasma poměrně rychle, SuperX v tomto bude postupovat přeci jen trochu pozvolněji. Sami to nazývají semi-update modelem, kdy aktualizace budou posílány do stable repozitáře každého 28. v měsíci, s výjimkou kritických chyb a bezpečnostních aktualizací. Obecně je ale nastavení kolem aktualizací konfigurovatelné i proto, aby nebyl koncept rolling-update matoucí pro méně zkušené uživatele.

Z hlediska výběru programů tvůrci vypichují Linux Kernel 4.18 (HWE), desktop KDE Plasma 5.15.4 (s mnoha aplikacemi), Firefox jako výchozí prohlížeč, dále pak GIMP, Inkscape, Cheese, LibreOffice, FileZilla, Musique, VLC Media Player, Kdenlive, IBus či KTorrent.

Oracle vydal betu Oracle Linux 8.0

Patrně největší komerční projekt vytěžující konkurenční Red Hat Enterprise Linux se též připravuje na ostré vydání verze 8.0 (neplést s vydáním z doby dávno minulé). Avi Miller z Oracle ohlásil beta verzi jejich Oracle Linuxu 8.0 pro 64bit x86 i 64bit ARM. Základem je jádro 4.18, tak jako u RHELu 8.0, s nímž je tento rebuild od Oracle plně kompatibilní. Podrobnosti jsou k dispozici na webu Oracle nebo už delší dobu na webu Red Hatu.

OpenGL/Vulkan ovladač pro GPU Intel Icelake Gen11 je plně funkční

S blížícím se jádrem Linux 5.2 již v rámci intelího DRM ovladače i915 najdeme podporu architektury Icelake z hlediska GPU (11. generace) nikoli jako experimentální, ale jako hotovou. Jedna věc je samozřejmě podpora funkcí, druhá pak efektivní běh, resp. výkon. To ale jistě Intel časem bude zlepšovat, pročež tedy buďme rádi, že na tomto poli věci fungují (což se o jiných výrobcích GPU říci nedá).

Kodér video formátu AV1 od Intelu opět zrychlil

Video enkodér Intel SVT-AV1 (Scalable Video Technology AV1) v dubnu zase navýšil výkon (Phoronix doplňuje, že u formátů H.265 či VP9 Intel nijak nezrychlil). Ze zdrojového kódu plyne, že za změnami k lepšímu stojí práce na podpoře technik jako multi-reference pictures, vyhledávání (v) chroma, lepší pdopora adaptive depth partitioningu a další optimalizace (ladění presetů M0 až M8, CABAC, Trellis kvantizace, …). Jeden jediný commit přinesl celkem 17 tisíc řádků nového zdrojového kódu a 3,4 tisíce jiných zahodil.

ict ve školství 24

Samozřejmě ale nadále platí, že zejména komprese do formátu AV1 je s ohledem na absenci podpory v dosavadním hardwaru záležitostí ryze softwarovou a tudíž ve srovnání se skvěle ošetřenými formáty H.264/H.265 nesrovnatelně pomalejší. Za posledních několik týdnů ale Intel svůj enkodér zrychlil na dvojnásobek a je téměř jisté, že pro další zrychlování je dostatek prostoru.

TSMC očekává, že 7nm zákazníci přejdou na 6nm výrobu

Tchaj-wanský výrobce čipů TSMC nabízející v současné době nejpokročilejší proces na světě (7nm) chystá vylepšenou EUV variantu, kterou světu předvádí jako 6nm proces. Jeho výhodou je pochopitelně snadná přenositelnost návrhů čipů ze 7nm technologie, takže firma očekává, že většina zákazníků přesně o toto projeví zájem. Lze tak předpokládat, že mezi prvními bude Apple, připomeňme však, že 7nanometrově vyrábí u TSMC třeba i Qualcomm (nejnovější Snapdragon 855), AMD (CPU i GPU) a mnozí další.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.