Hlavní navigace

Informace?

11. 10. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Každým okamžikem okolo nás proudí gigabajty informací. Dnešní doba je označována jako informační věk. Ale co to jsou vlastně informace a proč jsou pro nás tak důležité?

Už zřejmě lovec v pravěku si uvědomoval hodnotu informace. Vždyť pokud věděl kde se nachází stádo mamutů, jeho šance na přežití byla větší. Podíváme-li se do dějin zjistíme, že informace prohrávaly i vyhrávaly bitvy či pomáhaly některým jedincům k získávání bohatství.

Proč jsou některé informace tak důležité, že mohou rozhodovat o osudech mnoha lidí? Nejdříve co je vlastně informace. Informace je údaj, který snižuje neurčitost chování jejího příjemce. Příjemcem může být člověk, stroj, či jiný systém. Pokud jsme tedy příjemci my lidé, lze říci, že informace je údaj, který snižuje neurčitost našeho chování.

Je to jednoduché. Představte si, že jste na poušti. Jste totálně vyprahlí. Před vámi jsou dvě sklenice vody. Opodál v písku leží štítek s lebkou a zkříženými hnáty. Z jedné sklenky cítíte mandlový zápach. Pokud jste zrovna při chemii ve škole nespali, z této sklenice se nenapijte. Jdete najisto. Ale co když jste opravdu v té škole spali? A onu důležitou informaci prostě nemáte. Víte, že pokud se nenapijete zemřete žízní. Pokud zvolíte špatně, zemřete také. Sice cítíte mandle, ale je to pro vás jen údaj, nevíte co si s ním počít. Vaše chování je velmi neurčité. Z příkladu je zřejmé, že není jednoznačně určeno co je bezcenný údaj a co informace. Záleží na příjemci! Z pohledu znalého je mandlový zápach informace, z pohledu neznalého pouze údaj.

Ještě se vrátím k důležitosti informace. Ta je určena mírou snížení neurčitosti chování příjemce. Tuto míru lze vyjádřit jako počet možností chování, které příjemci po obdržení informace zbývají.

Opět jste v poušti. Místo dvou sklenic jsou před vámi tři, voda ve dvou z nich je otrávena. Mandle cítíte jen z jedné. Tato informace vám nechává dvě možnosti. Vaše šance na přežití je 50%, místo původních 33,3%. Dejme tomu, že se ještě chvilku koukáte okolo. Z písku čouhá kus papíru. Vyhrabete jej a zjistíte, že jde o dopis. V něm stojí:„prostřední a pravá sklenice jsou otráveny“. Po obdržení této informace vám zbývá jen jedna možnost. Vaše vyhlídky jsou vynikající, 100% je rozhodně lepších než 50%. Dalším důležitým kriteriem, které určuje hodnotu informace, je čas. Pokud najdete zmíněný dopis poté co jste právě uhasil žízeň otrávenou vodou sice se můžete pokusit ještě o vlastní záchranu, nicméně vědět to o chvilku dříve, jistě by vám bylo veseleji.

Časové hledisko je velmi důležité např. pro burzovní makléře. Pokud někdo bude vědět o chvilku dříve, co řekne prezident USA ve Zprávě o stavu unie, může z této informace vytěžit bohatství. Informace se dokáží šířit velmi rychle. O tom jak se informace šíří, tedy o komunikaci, se dočtete někdy příště.

Autor článku