Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Informatika a učitelé od anonym - Take mne zarazilo nizke procento vyuziti linuxu na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2006 9:00

    anonymní
    Take mne zarazilo nizke procento vyuziti linuxu na skolach. Na nasi stredni skole jsme hned jakmile to slo od indose odesli. Bohuzel linux se dostal k uplatneni jen na serveru. Jiny OS mi tam ani po zhodnoceni vsech pro a proti asi ctyr os nepasoval.Navic mam s nim take nejvetsi zkusenosti. Pouzivam ho uz nekdy od verze jadra 1.x.x a osobne se zabyvam pocitacovymi sitemi. Pokud by jsme jim meli vic tak snad OpenBSD na firewall.A to mi jeste vadi za na takhle velkou skolu je jen jeden server. Neni tam zadny failover. Nehlede na bezpecnostni rizika. Co se da delat. Penize nejsou. Jsme radi za to co je.
    S tim jak se postavilo vedeni problem nemam. Vedeni je vstricne a nic nediktuje.
    Jak ctu nektere reakce tak IMHO to taky neni dobre kdyz se vedeni rozhoduje o tom co za os pouzit. Ja mam vedeni nabidnout nekolik moznosti pekne v tabulce s vycislenim, dobou implementace a rozepsani pro a proti. Vedeni by melo rozhodnout a ne se motat do oboru kteremu nerozumi(vetsinou). Tak to bezne chodi i ve firemnim prostredi.
    U nas ve skole hodne pouziti linuxu na stanicich omezuje predevsim jakysi nepsany kancelarsky standard MSOffice. Musime komunikovat s urady, ostatnimi skolami. Tyto vyzaduji format doc a xls. K jeho spravnemu zpracovani je treba MSOffice neb OO proste nutne ani nemuze umet zpravne otevirat a zpracovavat uzavreny format(rozhozeni formatovani, spatne deleni po stranach a mnoho dalsich chyb ktere nejsou vazany na vyuziti zadnych extra funkci). Tudiz prevlada mezi uciteli nazor, ze je MSOffice lepsi a ze ucit MSOffice je taky dobre protoze se preci pouziva vsude. Ucitele vyzaduji po zacich ukoly v doc nebo xls. K tomu vsemu je treba mit ke spravne funkci Windows(WINE neumoznuje spravnou funkci) Je zajimave ze se jeste zadny rodic nad tim nepozastavil a nezeptal se jestli skola takhle nehodla nahodou poskytnout studentske licence. No to jen dokazuje nizkou pocitacovou gramotnost v nasem kraji. Doufejme ze ODF bude dostatecne vystrizliveni a nakopnuti.
    Dale mame ruznych x vyukovych programu ktere ani pod wine nepojedou, dale potom programy jez jsou specificke pro obor nasi stredni skoly. Pochopitelne take pod windows. Takze urcite by se hodila podpora ze strany dodavatelu sw. Delat uz vyukove aplikace multiplatformi.
    Dokonce jsou taci uzivatele, kteri se domnivaji ze delat stranky ve Wordu je dobra vec. A ze to 99% lidi bude prohlizet stejne s IE. Pak jsem ja ten vul ktery pouziva spatny Firefox, Operu,Konqueror,Galeon, Links a dalsi. Validita vec udajne zbytecna kdyz ,,to funguje".
    IMHO by se skoleni mela zasadne zmenit. Jak ucitele tak i zaci by se meli UCIT PRINCIPUM a nikoli funkcim jedne konkretni aplikace. Pak to take vypada spise jako neplacena reklama Microsoftu. Uzivatele jsou vychovani v jakesi opice jez nejsou schopny mlatit jinym klackem nez od microsoftu.
    Abych jenom nehanil. I prvni vlastovky se objevuji. Nedavno byl kolega na jakemsi skoleni o grafice kde s uspechem pouzivali Gimp.
    Kdyby nebyly duvody jake jsem uvedl vyse, tak bych hned nasadil terminalove reseni s vykonnym aplikacnim serverem. Urcite by to bylo vyhodnejsi nez porizovat licence na MSOffice za x desitek tisic.
    Co se tyce dotaci na SIPVZ tak toto neobhospodaruji, takze do toho zas az tak nevidim. V minulem roce to bylo nejak stanovene na co se penize maji pouzit, tento rok si to skola pry muze urcit sama. Ona dotace na skolu s 500 zaky je tak uboha, ze staci sotva na udrzbu(vymenu) rozpadajiciho se stareho HW a dvoje skoleni. No ale to je zas na jine povidani...
  • 1. 3. 2006 12:22

    tk80 (neregistrovaný)
    Mám zkušenosti z místních MŠ i ZŠ, kam různé organizace (kr.úřady, magistráty, statistika..) posílají své dokumenty (doc,xls,..), které jsou napsány tak "prasácky", že prostě nejjednodužší je používat MSOffice.
    Na těchto školách, kam jsem byl volán na PC support jsem původně nasadil OO 1.2 - 2.0, ale po problémech s dokumenty z výše uvedených institucí (nemohl jsem každý dokument konrolovat, co v něm blbne) jsem doporučil (a realizoval) přechod na MS. :(