Hlavní navigace

Inprise oznamuje podporu Linuxu

30. 9. 1999
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Společnost Inprise corporation oznamuje rozsáhlou podporu OS Linux. Tři významná tisková prohlášení firmy Inprise corporation.

INPRISE OZNAMUJE JBUILDER „JUST-IN-TIME“ KOMPILÁTOR JAZYKA JAVA 2 PRO OS LINUX

Praha, 29.9.1999 – Společnost Inprise Corporation dnes oznámila dostupnost předběžné verze překladače produktu JBuilder typu „Just-in-time“ (JIT) pro operační systém Linux. Nový JIT, který je k dispozici zdarma na WWW serveru firmy Inprise, zrychluje běh aplikací vytvořených v jazyce Java 2 pod operačním systémem Linux.
  

„Nový JBuilder Java 2 JIT pro Linux je dalším krokem v trvalém úsilí firmy Inprise poskytovat vývojové nástroje, databázové systémy a middleware světové třídy pro Linux“, pravil pan Dale Fuller, úřadující president a generální ředitel společnosti Inprise Corporation. „Zvýšený výkon aplikací, který JBuilder JIT aplikacím poskytne, je klíčem k uspokojení požadavků uživatelů zrychlit běh aplikací v jazyce Java 2 pod OS Linux.“
  

JBuilder JIT vychází z prověřeného JIT pro Windows, který je na trhu již více než tři roky a který zvyšuje výkon aplikací v jazyce Java 2 o více než 33%.
  

Firma Inprise v současné době dodává tyto produkty pro OS Linux: InterBase a VisiBroker for Java. Dalšími produkty pro jazyka Java na platformě Linux budou JDataStore a JBuilder pro Linux; tyto produkty jsou v současné době ve fázi beta testů.
  

O produktu JBuilder

JBuilder 3 je cenami ověnčený vývojový nástroj pro tvorbu obchodních, databázových a distribuovaných aplikací v jazyce Java. Produkt obsahuje úplnou podporu platformy Java 2, takže programátoři mohou rychle a účinně vyvíjet spolehlivé a škálovatelné aplikace v jazyce Java. Produkt dále obsahuje vizuální nástroje a opakovaně použitelné komponenty pro rychlou tvorbu aplikací, apletů a servletů nezávislých na operačním systému, integrovanou a automatizovanou podporu normy CORBA, „čaroděje“ a vizuální návrháře pro tvorbu opakovaně použitelných JavaBeans a Enterprise JavaBeans. Otevřené prostředí produktu podporuje i JDK 1.1.X, komponenty JFC/Swing, JavaBeans, Enterprise JavaBeans, CORBA, RMI, JDBC a všechny hlavní firemní databázové servery.
  

INPRISE OZNAMUJE SVÉ ROZHODNUTÍ PODPOROVAT JAZYKY C, C++ A VÝVOJ V DELPHI NA OS LINUX
  

Projekt Kylix má za cíl zajistit rychlý vývoj aplikací pro operační systém Linux
  

Praha, 29.9.1999 – Společnost Inprise Corporation (Nasdaq: INPR) dnes oznámila, že vyvíjí vysoce výkonné vývojové prostředí pro aplikace pod operačním systémem Linux, které bude podporovat jazyky C, C++ a které bude umožňovat vývoj v Delphi. Završení projektu, jehož kódové jméno je Kylix, se předpokládá příští rok. Výsledkem bude jeden z prvních vysoce výkonných nástrojů pro rychlý vývoj aplikací (RAD) pro platformu Linux.
  

„Inprise vyráží vpřed s cílem dodávat softwarové vybavení pro vývoj aplikací pro platformu Linux,“ řekl Dale Fuller, úřadující president a generální ředitel společnosti Inprise Corporation. „Věříme, že projekt Kylix bude definovat standard pro rychlý vývoj aplikací v prostředí OS Linux a zajistí nejefektivnější a nejrychlejší cestu pro vývoj profesionálních aplikací na platformě Linux. Projekt Kylix, za kterým stojí dědictví zkušeností z vývoje systémů Delphi a C++Builder může urychlit příchod vyvíjených aplikací na trh a také významně zlepšit jejich přenositelnost mezi operačními systémy Windows a Linux.“
  

Plánuje se, že v rámci projektu Kylix vznikne na komponentách založená vývojová prostředí pro operační systém Linux s uživatelským rozhraním pro dvoucestný vizuální vývoj aplikací s grafickým uživatelským rozhraním, aplikací pro Internet, databázových a serverových aplikací. Plánuje se, že projekt Kylix bude posílen novým, velmi rychlým nativním kompilátorem C/C++/Delphi pro Linux a že bude implementována linuxová verze architektury Borland VCL (Visual Component Library). Knihovna Borland VCL for Linux bude navržena tak, aby radikálně urychlila vývoj vlastních aplikací pod operačním systémem Linux a zjednodušila přenos aplikací vyvinutých v Delphi a v systému C++Builder mezi OS Windows a OS Linux.
  

Vytvoření projektu Kylix bylo silně ovlivněno výsledky výzkumu mezi vývojáři v systému Linux, který provedla společnost Borland v červnu 1999 a v rámci něhož bylo získáno 24 000 unikátních vstupů. Z výsledků přehledu (http://www.bor­land.com/linux/) je jasné, že vývojáři hledají prostředí pro rychlý vývoj aplikací, pro zajištění přístupu k databázím a návrh v grafickém uživatelském prostředí – to vše jsou nezvratné důkazy, že Linux je připraven pro vývoj běžných profesionálních aplikací. Plánuje se, že vývojové prostředí Kylix bude podporovat hlavní distribuční verze OS Linux včetně verze Red Hat Linux a nové verze Corel Linux.

„Rozhodnutí společnosti Inprise podporovat OS Linux nás velmi potěšilo, neboť budeme moci lépe sloužit našim uživatelům v otevřeném prostředí na softwarovém trhu,“ řekl Paul McNamara, generální ředitel prodeje velkým zákazníkům z podnikové sféry u Red Hat, Inc. „Vývojáři pod OS Linux budou mít brzo přístup k Delphi a systému C++Builder, ke dvěma vedoucím a zavedeným komerčním nástrojům pro vývoj aplikací, nyní i pro operační systém Linux.“
  

„To, že společnost Inprise rozeznala důležitost operačního systému Linux na stolních počítačích a že Corel Linux bude jednou z prvních distribučních verzí OS Linux, která bude podporována v rámci vývojového prostředí RAD, vzniklého v projektu, nás upřímně potěšilo,“ řekl dr. Michael Cowpland, president a generální ředitel společnosti Corel Corporation. „Bude se jednat o vysoce výkonnou kombinaci, která přinese ještě větší varietu aplikací a funkčních možností na trh s OS Linux.“

Očekává se, že nové vývojové prostředí pro OS Linux bude hotovo během roku 2000. Další informace o linuxové strategii a rozhodnutí společnosti Inprise podporovat OS Linux budou zveřejněna během příštího roku.
 

O linuxovském průzkumu

Sběr dat pro průzkum trhu, týkající se operačního systému Linux, byl proveden společností Inprise v době 9.-31. června 1999 na velkém počtu WWW uzlů po celém světě – například na uzlech Slashdot, Linux Journal, Linux Today, SuSE a borland.com. Tento průzkum byl největší veřejný průzkum mezi vývojáři, jež společnost až dosud provedla – generoval více než 24 000 unikátních vstupů. Ukázalo se, že většina vývojářů, jež se zúčastnila průzkumu, plánuje vývoj aplikací nebo databázových aplikací v architektuře klient/server pod OS Linux.

INPRISE A COREL VYTVÁŘÍ STRATEGICKOU ALIANCI PRO URYCHLENÍ VÝVOJE OS LINUX A TVORBU UŽIVATELSKÝCH APLIKACÍ PRO TENTO OS
Firmy zamýšlejí vytvořit alianci pro společný výzkum a vývoj

Praha, 29.9.1999 – Firmy Inprise Corporation a Corel Corporation oznámily vznik strategické aliance, která si klade za cíl urychlení vývoje a šíření technologie opírající se o operační systém Linux.

V rámci aliance budou obě firmy spolupracovat na výzkumu a vývoji. Cílem je pomoci vývoji aplikací firmy Corel pro automatizaci kancelářských prací a vývoji nástrojů pro tvorbu aplikací včetně rozsáhlých podnikových aplikací pod operačním systémem Linux. Plány aliance též zahrnují společnou strategii vstupu na trh, která bude spočívat ve společném marketingu a počáteční distribuci produktů.

„Jedná se o další krok v našem trvalém závazku podporovat OS Linux“, pravil pan Dale Fuller, úřadující president a generální ředitel společnosti Inprise Corporation. „Aliance rozšiřuje stávající spolupráci mezi firmami Corel a Inprise. Jejím cílem je poskytovat vývojovým týmům, které tvoří rozsáhlé aplikace s vysokými požadavky na nepřetržitost provozu a bezpečnost dat, možnosti tvorby rozsáhlých řešení na platformě OS Linux.“

„Možnost používat přátelské uživatelské rozhraní pro OS Linux, vytvářet výkonné aplikace pomocí účinných vývojových nástrojů zrychlí proces všeobecného přijímání OS Linux jako důležité výpočetní platformy“, pravil pan Dr. Michael Cowpland, president a hlavní výkonný ředitel firmy Corel. „Rádi se připojujeme k Inprise a hodláme přispět k tomu, aby svět Linuxu měl stejně skvělé aplikace a vývojové nástroje, které jsou v současnosti k dispozici pro prostředí MS Windows.“

Aliance pomůže oběma firmám vyvíjet řešení pro střední vrstvu distribuovaných architektur a bude slučovat silné stránky produktů z nabídek obou firem.
   

O společnosti Inprise

Společnost Inprise je přední dodavatel software a služeb zjednodušujících vývoj aplikací společnostem i samostatným vývojářům. Aplikační server Inprise přináší integrované, škálovatelné a bezpečné řešení, zvyšující podnikům konkurenceschopnost zjednodušením IT procesů a prodloužením životnosti aplikací. Cenami ověnčená rodina vizuálních vývojových nástrojů Borland – Delphi, C++Builder, JBuilder, Midas a databázový systém InterBase jsou vynikající nástroje pro svou vysokou kvalitu, výkon a produktivitu. Pro lepší podporu milionů softwarových vývojářů po celém světě nabízí Inprise internetovou oblast www.borland.com, on-line služby vývojářům zahrnující veškeré technické informace, produkty třetích stran a elektronický obchod přes Internet. Společnost byla založena v roce 1983, má hlavní sídlo ve Scotts Valley v Kalifornii a provozuje svoji činnost po celém světě.
 

CS24_early

www.inprise.cz Inprise, Malé náměstí 13, 110 00 Praha 1 tel.: 02/ 216 12 826, 216 12 262, fax: 02/ 216 12 811

e-mail: dbacovsky@inprise.cz

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku