Hlavní navigace

Insanely Twisted Shadow Planet: boj proti temnotě

12. 12. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Váš domov je zase po čase v ohrožení. Kdesi hluboko v neznámém a smrtícím vesmíru se zrodila temná planeta, která pohltí každý svět, k němuž se přiblíží. Vaše rozvinutá civilizace se ale nehodlá se svým osudem smířit a vysílá hrdinného pilota v létajícím talíři, který musí zhoubu zastavit.

Insanely Twisted Shadow Planet už je venku nějaký ten čas. Vyšla v roce 2011 exkluzivně pro Xbox 360 a na další platformy se podívala až za rok. Nejdříve na PC s operačním systémem Windows a později i na OS X a Linux. Je dobře, že se podobná hra našemu oblíbenému systému nevyhnula, protože prostě stojí za to, což prozrazuje i několik herních cen a velmi pochvalné recenze.

Zhostíte se role mimozemšťana, který se snaží zachránit svůj svět. Nasedne tak do své vesmírné lodi a pokusí se dostat do středu ničivého parazitického ekosystému požírající jeho starý svět. To ovšem tradičně není tak snadné. Cestu mu budou blokovat nepřátelské životní formy nebo hroutící se okolí. Při cestě tak budete muset řešit řadu problémů nejen pomocí silných zbraní, ale také logického uvažování.

Insanely Twisted Shadow Planet - obrázky k článku

Kombinace žánrů

Insanely Twisted Shadow Planet totiž skvěle kombinuje několik herních žánrů. Milovníci akce se nudit nebudou, stejně tak milovníci náročnějších logických her. Oba prvky jsou během hraní naprosto vyvážené. Nestane se tak, abyste se hodinu mučili během těžkých soubojů a pak následně uvízli na jednom logickém rébusu.

Vše se dávkuje poctivě. Vždy když získáte novou zbraň, začnou se v okolí objevovat řady překážek, u kterých novou schopnost využijete. Například vám do portfolia zařízení přibude obří rameno a náhle jste schopni posouvat obří kameny a přenášet věci z místa na místo. Mezitím vám ale práci znepříjemňují poletující nepřátelé. Máte tak dvě možnosti. Buď napřed zneškodníte ono otravné nebezpečí, nebo to prostě risknete a vsadíte na zručnost a elegantní manévrování.

Insanely Twisted Shadow Planet - obrázky k článku

Kombinace schopností pobaví

S počtem zbraní a schopností navíc roste i zábava, jste nuceni mezi nimi častěji přepínat a autoři se mohli vyřádit i v originálních překážkách. Pokud ale začnete tápat, lze zaměřit na organizmus nebo objekt identifikační laser, který vám hned prozradí, jestli před vámi stojí nepřítel či zda jde překážka vůbec zničit. Takovým příkladem mohou být třeba červi bránící vám v průletu. Laserem je nezabijete, ale stvoření každou chvíli nasává vzduch a díky tomu je jde zneškodnit umístěním kamenů do jejich dutin. Chudáci červíci se pak udusí.

Insanely Twisted Shadow Planet - obrázky k článku

I když to tak z počátku nevypadá, jednotlivé úrovně jsou poměrně rozlehlé a jde v nich snadno zabloudit. Proto také do hry vývojáři integrovali šikovnou mapu ukazující cíl vaší cesty a objekty zájmu. Na těchto místech většinou naleznete užitečné upgrady pro zbraně či další bonusy pomáhající zvýšit vaše konečné skóre.

Leťte si kam chcete

Sbírání nových vylepšení ale není samozřejmostí. Hra vás je získávat moc nenutí. Pokud se vydáte vzdušnou čarou rovnou ke konci úrovně, tak můžete mít později problémy překonat drsnější bossy. Navíc se upgrady projeví na lodi i po vizuální stránce. Po získání lepšího trupu se pidilodička trochu zvětší a tak podobně.

Insanely Twisted Shadow Planet - obrázky k článku

Co se týče grafické stránky, dá se popsat pouze jako brilantní. Hra je poměrně temná, ale z prostředí dokázali autoři i přesto vytěžit maximum. Každou chvíli vás překvapí nový mimozemský druh či rostlina. Navíc vývojáři zajímavě pracují s paletou barev, kterou ještě podkreslí tematickým soundtrackem.

Hra má ale bohužel i několik skvrn na kráse. V první řadě celou kampaň dokončíte přibližně za šest či sedm hodin, pokud budete prolézat všechna zákoutí neznámé planety. Dále může zážitek lehce pokazit i místy neohrabané ovládání. Svůj konzolový původ titul jednoduše nezapře. Nejedná se však o nic dramatického a i na klávesnici a myši si výlet do tajemného světa náležitě užijete.

root_podpora

Insanely Twisted Shadow Planet - obrázky k článku

Závěr a konečné hodnocení

Insanely Twisted Shadow Planet je výjimečná hra, která uchvátí nádhernou vizuální stránkou a brilantním soundtrackem. Navíc oplývá skvělou hratelností kombinující několik herních žánrů. Pokud vám nevadí kratší herní doba a někdy větší obtížnost, určitě cestu za záchranou rodné domoviny mimozemšťanů doporučuji.

Výhody

  • Nádherná audiovizuální stránka
  • Kombinace herních žánrů
  • Skvělá hratelnost
  • Design úrovní

Nevýhody

  • Kratší herní doba
  • Někdy krkolomné ovládání

Byl pro vás článek přínosný?