Hlavní navigace

Jak je to s Netem.cz?

28. 2. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Krátká zprávička o konci Netem.cz se ukázala býti, ač to nerad přiznávám, poněkud nepřesnou. Přišlo mi několik opravných mailů, z nichž některé přinášely opravdu podnětné informace. Pro zajištění přesné reprodukce jejich obsahu jsem si je dovolil zde použít. Doufám, že to pomůže vyjasnit veškeré nepřesnosti.

Původní zpráva vznikla na základě poněkud zmateného mailu, který mi byl přeposlán přes nekolik dalších lidí. Originální text, na jehož základě ona zprávička vznikla, tedy zněl takto:

Dobrý den,
možná leckdo z návštěvníků Roota často četl i Netem Ladislava Zajíčka. Již delší dobu se server nehlásil.

V databázi NICu jsem však zjistil, že tentokrát je to natrvalo: „Pro doménu netem.cz není záznam v rejstříku domén.“

Bylo by dobré zjistit, co zamýšlí udělat s články stávající majitel počítače. Bylo by škoda, kdyby zmizely navždy.

Kvůli velkému časovému presu jsem si údaje v databázi NICu neověřil. Dotčené maily ve schránce však naznačovaly, že by bylo na čase to učinit. Než jsem se však do NICu vydal, přišel ještě jeden e-mail od jiného čtenáře, Jana Kulveita, který vše uvedl na pravou míru.

Zdravim,

neni pravda, co pisete na rootu – netem.cz je registrovano, „pouze“ nebyl uhrazen udrzovaci poplatek a domena je v „ochranne lhute“, kdy se negeneruje do dns, ale stale jeste je registrovana a vlastnena.

K zachrane staci 840Kc. Uz jsem o tom psal v komentarich k clanku o konci netem na penguin.cz, bohuzel ted absolutne nemam cas se zachranou netem zabyvat.

Jeste – netem bezi jako virtual na serveru katedrala.cz, dns ma u nextry, pokud si nastavite jako ns sns.nextra.cz, zase netem normalne uvidite a muzete jim surfovat. Kdyby mel nekdo cas, asi by nebylo na skodu na takto ze zahrobi vytazene netem pustit nejaky web mirroring, aby se neprislo o ty clanky.

Bohuzel se tim fakt nemuzu zabyvat – tak to prosim udelejte, nebo ten postup napiste na roota nebo tak neco

Nerad bych vydával tyto poznatky za své, a tak jsem si dovolil opět zprávu přiložit v prakticky originálním znění. Návod, jak se na Netem dostat, je předpokládám dostatečně zřejmý. Rozpor v původní zprávičce je zjevně způsoben výkladem pojmu „není veden v rejstříku domén“. Dle mého soudu má však ochranná lhůta v důsledku prakticky stejnou funkci jako zrušení registrace domény, neboť jen málokdo by byl ochotný vypátrat cestu, jak se na Netem dostat. Za tento postup, tedy panu Kulweitovi upřímně děkuji.

Další čtenář, Martin Děcký, píše, že se mu podařilo Netem.cz respektive jeho články pár hodin před „zmizením“ zazálohovat. Na články bohužel nemá autorská práva a diskusní fóra se též zazálohovat nepodařilo. S nadějí však odkazuje na www.archive.org (viz dále), kde jsou stránky v kompletním stavu, vždy ovšem jen k datu kdy byly ozrcadleny a též bohužel bez diskusí.

Já sám upřímně doufám, že se některému čtenáři roota serveru Netem zželí a pokusí se jej zachránit. Myslím, že je to přání vcelku reálné a na správném místě, protože jen málo serverů má mezi čtenáři tolik správců webů, administrátorů a webdesignérů, jako má root.

CS24_early

Poněkud tristní alternativou pak ještě může být archiv webových stránek, který zrcadlí téměř celý svět a který nabízí několik verzí Zajíčkova serveru. Vinou časové prodlevy mezi jednotlivými otisky však zdaleka není tím, co by šlo označit jako kompletní. Poslední otisk je z 27.1.2002

Dobrodinci, který by se Netem ujal, případně ozrcadlil jeho obsah a dal jej k dispozici, mohu přislíbit zveřejnění příslušných informací na stránkách root.cz.

Byl pro vás článek přínosný?