Hlavní navigace

Jak je to s operačním systémem městečka eCity?

8. 3. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jsem rád, že čtenáři si na ROOTa rychle zvykli a posílají nám již své ohlasy. Dnes se chci věnovat jednomu z nich.

Minulý týden jsem se v tomto článku podivoval nad tím, že projekt eCity používá operační systém Windows NT. K zmíněnému článku mi dorazil tento ohlas od pana Jiřího T. Pelecha:

Dobry den,
ve svem clanku na Root.cz uvadite, ze eCity bezi na Windows NT, coz neni pravda. Aspon na posledni tiskovce jsem slysel, ze pouzivaji unix od DEC (neboli Compaqu), ktery je dodavatelem serveru. Nerikali to primo v plenu, ale kdyz jsem se zeptal posleze v kuloarech, dozvedel jsem se to.
Nasvedcuji tomu ostatne i chybove zpravy serveru, ktery se predstavuje jako Netscape Enterprise ci jak. NT by asi daly prednost IIS… Pokud jde o zelezo, server je asi taky dostatecny (celkem vykonna alfa). Hlavni problem vidim ve spatne napsanych aplikacich, ktere zrejme zbytecne casto hrabou do databazi (Oracle, tedy suma sumarum nic od MS).
Nezastavam se ani trochu eCity, kdyz o nem ale pisete, mel byste si nejdriv zjistit, o cem vlastne pisete. Potom se neni cemu divit, ze internetova zpravodajstvi byvaji povazovana za neverohodna.
No nic. Hezky vikend v eCity.
jtp

Dovolil bych si nesouhlasit.
Chybové hlášky (alespoň v prvních dnech) naznačují, že spojení na databázi se provádí přes BDE (Borland Database Engine), což je ryze Windowsovská záležitost. Server www.ecity.cz jede navíc opravdu na IIS. Nechám-li si totiž pomocí telnetu vyjet HTTP hlavičky, je nad slunce jasné, že jde o IIS (= WinNT):

HTTP/1.0 200 OK
Server: Microsoft-IIS/3.0
Date: Sun, 07 Mar 1999 17:18:39 GMT
Content-Type: text/html
Accept-Ranges: bytes
Last-Modified: Sun, 28 Feb 1999 22:59:32 GMT
Content-Length: 1554

Možná, že centrum.ecity.cz a demo.ebanka.cz jede na serveru od Netscape corp., ale to není ani v nejmenším důkaz toho, že se nejedná o WinNT.

Oracle, zmiňovaný panem Pelechem rovněž nevylučuje použití WinNT, protože databázová řešení Oraclu jsou dostupná i pro tento OS.

Ve svém původním článku jsem se opíral pouze o tvrzení prográmku Queso (podrobněji jsme o něm psali zde), který neomylně ohlásí Windows NT u www.ecity.cz (i u ‚ostré‘ Expandie www.ebanka.cz). Zjistit OS u dalšího serveru  – centrum.ecity.cz, je již obtížnější díky protokolu https. Ale nezdá se mi, že by provozovatelé zapojili do jednoho projektu servery s různými OS, tím by si pouze přidělali problémy, ovšem na druhou stranu, u eCity mě už nemůže nic překvapit.
Protože Queso jsem otestoval na mnoha serverech, jejichž OS je mi znám, mohu potvrdit, že detekce použitého OS je dosti přesná a dá se mu opravdu věřit. A jak je vidět výše, tak i další indície ukazují na Windows NT. Netvrdím, že bych za to dal ruku do ohně, ale pravděpodobnost NTček na serverech eCity je hodně vysoká.

Navíc v době kdy vznikal minulý článek, nestíhal návštěvníky odbavovat server www.ecity.cz, který je na NT skoro jistě, takže i kdyby část serverů eCity byla na UNIXu (čemuž moc nevěřím), byl článek pravdivý.

To jestli jede eCity na Alfě nevím, ale s tím, že jsou špatně napsané scripty naprosto souhlasím. Navíc se domnívám, že celý projekt nebyl před spuštěním dostatečně otestován a chyby se honí již týden v ostrém provozu.

Jaký je názor dalších čtenářů? Napište nám co si myslíte o operačním systému serverů eCity, potažmo o eCity vůbec.

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.