Hlavní navigace

eCity - trapas, blamáž, ostuda

3. 3. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Znáte eCity? Kdo by neznal, že? Po masivní reklamní kampani za statisíce korun nastal ten vysněný okamžik a ... velký trapas a ostuda.

Nepochopím firmu (firmy), která vyhodí obrovské peníze za reklamu a pak se snaží ušetřit na lince, hardwaru, softwaru a odbornících. Proč proboha někdo nezašel za lidmi, kteří na českém webu provozují těžce vytížené servery (Seznam, Pes, Navrcholu, Email, Post a další) a nezeptal se: ‚Kluci jak to děláte?‘ Proč systém jede na Windows NT a ne na pořádném UNIXU (neříkám nutně Linuxu) a na nadupaném serveru, který se nepoloží při pár přístupech? Proč provozovatelé plácají něco o tom, že nepředpokládali takový zájem? A co čekali, když do propagace vrazili velké peníze a do všech hustili, že kdo nebude v eCity jako by nebyl?

Napadá mě přirovnání (možná trochu přitažené za vlasy, ale výstižné):
Firma utratí ohromné peníze za reklamu na svojí novou stáj F1, všichni šílí, hrnou se na závodiště, startér mává praporkem a … na trať se řítí ona firma s Trabantem. Na tiskovce po prohraném závodě se majitel stáje brání slovy ‚Nečekali jsme, že budeme potřebovat závodní vůz‘. A při tom se ještě někteří snaží shodit vinu na prodejce Trabantů, který pouze vyřídil objednávku oné stáje (ano, poznáváte správně paralelu s GTS).

Ale dost úvah, pojďme se podívat na můj den strávený v eCity (lépe řečeno před branou eCity).

Úterý 2.3.1999

9:14 Dostal jsem se přes úvodní stránku, ale formulář pro přihlášení do města nezklamal a zahlásil: Internal Server Error 500. Exception: Exception Message: Maximum number of concurrent connections exceeded. Please try again later.

9:41 Dostal jsem se zpět na formulář – prázdný :( Vyplnil jsem tedy formulář podruhé, odeslal a… koukám opět na stejný formulář, PRÁZDNÝ! Nezdá se mi, že by toto signalizovalo úspěšnou registraci, bývá zvykem nějak oznámit, že vše proběhlo OK. Ověřit to nemůžu, protože při pokusu podívat se někam dál Netscape hlásí: A network error occurred while Netscape was receiving data. (Network Error:I/O error). Try connecting again.

10:03 Jsem obyvatel, nejsem obyvatel? Domnívám se, že ne, ale pro jistotu zkouším vstoupit. Když se systém ptá na reg. číslo, které jsem samozřejmě nedostal, začíná být jasné, že obyvatelem opravdu nejsem. Pro jistotu zkouším nechat si poslat číslo a heslo e-mailem – odpověď je tradiční: Internal Server Error 500 Exception: EDBEngineError. Message: Insufficient memory for this operation. Alias: MainDatabase.

10:09 Vyplnil jsem potřetí registrační formulář (zkusil jsem malou lest – jiný e-mail, třeba se serveru ten můj normální nelíbí :)) tentokrát byla odezva mimořádně rychlá: Netscape's network connection was refused by the server centrum.city.cz. The server may not be accepting connections or may be busy. Try connection again later.

10:42 Netscape's network connection was refused by the server centrum.city.cz. The server may not be accepting connections or may be busy. Try connection again later.

11:24 Netscape's network connection was refused by the server centrum.city.cz. The server may not be accepting connections or may be busy. Try connection again later.

11:44 Hurá něco se děje, server změnil chybovou hlášku na HTTP/1.0 501 Not Supported.

12:43 Formulář pro přihlášení do města zmizel – HTTP/1.0 404 Object Not Found

12:48 Odcházím na oběd, třeba budu mít s plným žaludkem více štěstí.

13:30 Zoufale bloumám po několika zatím fungujících stránkách eCity, v sekci ‚Co je eCity‘ mě pobavila věta ‚eCity je město, které je přístupné komukoli z jakéhokoli místa na světě a to během několika málo sekund.‘

14:17 Objevila se tato omluva:
Vážení přátelé,
děkujeme Vám za Váš zájem stát se obyvatelem města eCity a vstupovat do tohoto prostoru za poznáním i zábavou.
Zájem je tak obrovský (jen za posledních 24 hodin jsem zaznamenali 25 000 zájemců, ale bohužel ‚pouhá‘ desetina se opravdu mohla stát obyvateli eCity ), že jsme nuceni poněkud regulovat život a zejména vstup do města eCity.
V této době je kapacita dimenzována na 1000 uživatelů, kteří mohou v jednu chvíli být ve spojení s městem eCity (brát si informace, vstupovat do obchodů a pod). Regulace ve městě eCity bude probíhat následujícím způsobem. V momentě, kdy se z pasivního obyvatele eCity stanete kliknutím na jakékoli stránky aktivním obyvatelem a překročíte tuto kapacitu, budete požádáni jednatelem města panem eManem o krátké strpení než se přístup uvolní.
Věříme, že přijmete tento způsob regulace, která má zejména přispět k hladkému vstupu a užívaní života ve městě eCity.
V současné chvíli totiž všechny požadavky nad 1000 zpomalují systém až 20ti násobně a tím brání vstupu čekajícím zájemcům včetně právě připojených.
Zavedení regulačních pravidel a optimalizace systému města eCity potrvá do 17:00 a proto Vás prosíme o pochopení. Od té doby bude eMan řídit provoz včetně špiček a bude Vás provádět městem eCity.
Těšíme se na Vás a prosíme o zachování přízně.
Ing. Pavel Hrubý zástupce organizátorů města eCity


Nevidím důvod, proč bych měl mít pochopení. Měl bych pochopení, kdyby eCity provozovala skupina nadšenců bez miliónů v kapse, ale nemám pochopení pro ignoranty, kteří nejsou schopni před spuštěním projektu nasimulovat zátěž a zjistit zda to systém ustojí.

17:00 Nic se neděje, stejná omluva :(

17:08 Objevila se trochu jiná omluva, která tvrdí, že vše pojede v 16:00. Dnes už mě v eCity nic nepřekvapí :(

17:23 Netscape's network connection was refused by the server centrum.city.cz. The server may not be accepting connections or may be busy. Try connection again later.
Řekl bych, že nastala stejná situace jako o půlnoci 1.3. – všichni se úderem 17:00 vrhli na eCity, Ach jo.

18:06 Nic se neděje pan Hrubý na stánkách stále tvrdí, že vše poběží v 16:00. Ale kterého dne?

19:30 Server neodpovídá.

20:35 Je tři a půl hodiny po avizovaném zprovoznění serveru. Server odpovídá závratnou rychlostí 11 bytů za sekundu a stále vrací omluvu a slib, že vše pojede od 16:00.

21:35 Setrvalý stav, jen traceroute na centrum.ecity.cz najednou vede přes NIX do Telecomu. Bez viditelného zlepšení – uvízne na 194.228.254.102­. Traceroute na www.ecity.cz zůstává v GTS.

22:44 Už i www.ecity.cz směřuje přes NIX do Telecomu, ale bez jakéhokoliv zlepšení, traceroute i nadále končí na serveru 194.228.254.102­. Pan Hrubý stále tvrdí, že vše pojede od 16:00 – možná zítra.

Po 13,5 hodinách čekání před branou eCity to vzdávám…

Z celé dnešní frašky jménem eCity plyne jedno, provozovatelům se povedl přesný opak toho, co měli na mysli – ukázali obyčejným lidem, že na Internetu nefunguje nic jak má :((
A je houby platné, že pár ‚odborníků‘ bude tvrdit, že je to běžné, že zájem byl moc obrovský, že to nečekali, a že vlastně za nic nemůžou.

Je obrovská škoda, že eCity dopadlo tak, jak dopadlo. Je to výborný nápad, ale realizace je totální propadák. A i kdyby se už vše další povedlo bezchybně, počáteční ostudu mu nikdo neodpáře. Doufejme, že vedení projektu se zamyslí a vyvodí urychleně důsledky tak, aby práce spousty lidí nepřišla vniveč. Jsem totiž přesvědčen, že ti ‚obyčejní‘ programátoři za problémy nemůžou.

BTW: Nebýt na pevné lince, tak jsem dnes při postávání před branami eCity, zasponzoroval jednoho ze spolupořadatelů (hádejte kterého) pěknou sumičkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.