Hlavní navigace

Jak na dálkové ovládání z vašeho telefonu

3. 9. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chytré telefony jsou dnes čím dál bližšími společníky a jejich možnosti rostou s každým dobrým nápadem na jejich využití. Jeden takový si dnes představíme rovnou ve dvou instancích. Zatímco ta první promění androidí telefon v klávesnici a myš, ta druhá dokáže pracovat s různými programy a přináší specifičtější ovládání.

Dálkové ovládání jsem již jednou řešil v článku o velmi známém balíku LIRC, ale za tu dobu jsem víceméně všechna dálková ovládání ztratil a když k tomu připočítáme podivné chování obou ovladačů, které jsem tu měl, bylo potřeba tento problém řešit jiným způsobem. Telefon často neztrácím a na rozdíl od dálkového ovládání s ním pracuji často a vím, kde je. Přinejhorším mu mohu zavolat nebo si najít jeho pozici na internetu. Bylo by to tedy ideální dálkové ovládání. Navíc se s telefonem nemusí řešit míření, protože u obou programů, které vám ukáži, se používá WiFi připojení. Dálkové ovládání tak funguje všude, kde máte připojení a nedělá mu problémy pracovat i přes připojení mobilní.

Když se začnete porozhlížet po tom, co androidí platforma v tomto směru nabízí, narazíte víceméně na tři typy programů. Ten první je univerzální a nabízí myš a klávesnici. Pokud je dobře udělaný, tak podporuje multitouch, a tím získáte plnohodnotný touchpad. Dokonce bych řekl, že displej mého Hera je proti touchpadu na Eee 1000H o několik tříd výš. Klávesnice většinou v porovnání s tou desktopovou nestojí za nic a je dobrá tak maximálně na napsání adresy do prohlížeče. Pro funkci je nutné na ovládaném stroji spustit serverovou aplikaci. Zástupcem tohoto univerzálního schématu je RemoteDroid, o kterém budu ještě mluvit.

Druhou skupinou jsou jednoúčelové nástroje, určené pro ovládání jednoho konkrétního desktopového programu. Ty se velmi často napojují na nějaké jejich vlastní rozhraní, a není tak potřeba nic dalšího spouštět. Jejich ovládání je také připravené pro jedno konkrétní použití a za hranicemi daného programu nic nezmůžete. Příkladem může být aplikace Remote for PowerPoint, Remote Transmission nebo XBMC Remote for Android. Všechna dálková ovládání patřící do této skupiny mají většinou ve svém oboru velkou převahu nad těmi univerzálními nástroji, protože na displeji mohou zobrazit i relevantní informace. Výhodou v takovém případě je, že můžete například vybrat správný typ hudby, aniž byste se museli přiblížit k monitoru.

Třetí skupina je mixem mezi těmi předchozími. Jde o aplikace, které jsou univerzální v tom smyslu, že si do nich stáhnete potřebný plugin a ovládání jedné aplikace je připraveno. Zpravidla je potřeba běžící server na ovládaném stroji. Zástupcem této kategorie je AndRemote, který si vedle RemoteDroid rozebereme podrobněji.

RemoteDroid

RemoteDroid patří do první skupiny, a pokud máte na telefonu hardwarovou klávesnici, bude to asi nejlepší volba pro takové to večerní vysedávání u televize s připojeným notebookem. U nenáročných činností na klávesnici dokáže RemoteDroid klávesnici i myš nahradit. Jeho největší vadou byla v minulosti absence multitouche, ale na té již jeho vývojář zapracoval a momentálně je možné na touchpadu rolovat dvěma prsty, což prohlížení webu dělá mnohem pohodlnější.

Instalace i použití je velmi jednoduché. Na ovládaný počítač si stáhnete serverovou aplikaci napsanou v Javě. Tu spustíte a zjistíte si IP adresu. Pokud máte veřejnou, není problém použít telefon s mobilním připojením a všechny pohyby na displeji posílat od vás přes Prahu zase k vám. Pokud veřejnou IP adresu nemáte, budete odkázaní na WiFi připojení ve vaší síti. Samotná aplikace pro telefon je k nalezení v Android Marketu.

AndRemote

Aplikace AndRemote působí na první pohled velmi dobře, uživatele navede k tomu, co má nastavit, a pak nabídne stažení tzv. layoutů, které už jsou připraveny pro jednotlivé aplikace. V Linuxu se mi podařilo rozjet myš, ovládání VLC a částečně i prezentací v OpenOffice. Asi bych nalezl ještě nějaké další, ale hodně toho, na co narazíte, buď v Linuxu není vůbec, nebo nefunguje. Pokud si ovšem nějaký zapálený uživatel dá tu práci a vytvoří layouty pro linuxové aplikace, není tu jediný důvod, proč by se AndRemote nemohl stát nejlepší aplikací pro vzdálené ovládání, jak hlásá hned v první informační bublině, která na vás vyskočí.

K používání je připravené i předváděcí video, na které je odkaz i v samotné aplikaci, takže si ho můžete vychutnat na telefonu.

Krom zmíněných layoutů pro ovládání myši, VLC a prezentací, je k dispozici třeba ještě layout pro Firefox, layout s klávesovými zkratkami a šipkami, layout pro fotoalba Picasa, XBMC a to bude pro linuxové uživatele asi vše, protože všechny ostatní layouty jsou pro programy dostupné jen na Windows. Autor na domovské stránce mezi řádky naznačuje, že o Linux se moc nezajímá, a to, že to funguje, je spíše náhoda než záměr.

ict ve školství 24

Jelikož je program placený (0,99 EUR), tak v kombinaci s malým množstvím layoutů si mezi linuxáři moc uživatelů nenajde. Nicméně jde o slušný základ, který je otevřený dalšímu vylepšování.

Závěr

Programy pro vylepšení vašeho telefonu o dálkové ovládání počítače tu jsou, jsou různě zaměřeny a dosahují různých kvalit. Pokud potřebujete ovládat jeden konkrétní program, doporučuji se spíše podívat po něčem specializovaném. Například ovládání XBMC přes AndRemote je na rozdíl od oficiální aplikace vyloženě utrpení a ani náhodou nenabízí takové kvality. AndRemote mělo také problémy při připojení přes GPRS/EDGE, pohyb myši měl daleko k plynulosti a spojení se serverem často padalo. Oproti tomu RemoteDroid fungoval téměř za všech podmínek a u pomalého připojení se maximálně jednou za čas myš trhala. Z mého pohledu je vítězem RemoteDroid. Je univerzální, má otevřený kód a funguje i při špatném připojení.

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.