Hlavní navigace

Google Chrome 6: hodně novinek nad i pod kapotou

6. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po dvou letech jsme se minulý týden dočkali šesté verze populárního webového prohlížeče Google Chrome. Opět je k dispozici řada oprav, drobných vylepšení, ale i naprostých novinek. Pojďme se společně podívat na to, co nám vývojáři Google naservírovali ke druhým narozeninám svého nadějného prohlížeče.

Druhé narozeniny

Když si představíme průměrné dvouleté dítě, zjistíme, že se zatím ještě moc daleko nedostalo: nosí plínky, sotva chodí, teprve se učí opakovat první slabiky a rostou mu zuby. Kdyby byl takovým dítětem Chrome, už by ve dvou letech chodil na univerzitu a běhal za děvčaty. Je až neuvěřitelné, jak dokázal prohlížeč od Google za dva roky vyspět, usadit se napevno v mysli uživatelů a obsadil mnoho počítačů.

Chrome je už mnoho měsíců třetím nejpoužívanějším prohlížečem a podle různých statistik se jeho podíl mezi uživateli pohybuje od sedmi do jedenácti procent. Celkem už bylo za dva roky vydáno šest ostrých verzí a nespočet těch vývojových. Nejnovější šestá verze vyšla po třech měsících minulý pátek. Společně se podíváme podrobně na to, co je nového.

Drobnosti všude kolem

Na první pohled si všimnete drobných změn v designu. Zmizelo ohraničení tlačítek na liště, zmizela šipka vpravo na adresním řádku a vše se tak ještě více graficky zjednodušilo. Žádné razantní změny ale nečekejte, v minimalistickém designu Chrome se toho konec konců už moc měnit nedá.

Chrome se šestou verzí také přechází na jiný vývojový cyklus. Nové verze budou vycházet pravidelně každých šest týdnů. Pokud jste tedy kvůli novinkám používali vývojovou verzi, už nemusíte. Vývojáři si od této změny slibují hladší vývoj, možnost bez problémů odložit nedodělanou funkci a bezproblémové držení termínů. Uvidíme, jak se v praxi tato změna projeví na kvalitě vydání.

Menší změny na povrchu

Zajímavou změnou prošlo menu prohlížeče, které propojilo původní dvě menu do jednoho. To teď integruje přehledně víc funkcí jako je zvětšování stránky, kopírování-vložení-vyjmutí a některé věci se v něm přesunuly. Podle mého názoru se jedná o velmi příjemnou změnu, většinu důležitých položek teď vidíte hned v první úrovni. Přestože jsem především uživatelem klávesových zkratech, zpřehlednění a zjednodušení menu vítám.

Velmi příjemná je také schopnost Chrome otevírat soubory PDF. Už nebudete potřebovat externí software a externí zásuvný modul do prohlížeče. Teď je podpora součástí Chrome od instalace. Občas se mi ale bohužel stává, že prohlížeč na PDF řekne jen „Missing Plug-in“ a tím skončí. Pravděpodobně to nějak souvisí s aktualizacemi, u některých dev verzí fungovalo prohlížení skvěle a nenarazil jsem na nejmenší problém. Některé vývojové verze a bohužel i čerstvě nainstalovaná šestka ale odmítá PDF ukázat, přestože mám modul normálně aktivovaný.

Často se také diskutuje o tom, že největším nepřítelem prohlížečů a bezpečnosti je Adobe Flash Player. Je to především z toho důvodu, že jej uživatelé často zapomínají aktualizovat, což je problém zejména na MS Windows, ale pokud máte v Linuxu doinstalovaný Flash ručně, jste na tom stejně. Google se tedy rozhodl distribuovat Flash jako součást instalačního balíčku Chrome. Když se aktualizuje jedno, aktualizuje se druhé. Samozřejmě je možné Flash v about:plugins deaktivovat, pokud se vám jeho přítomnost nelíbí.

Šestá verze Chrome přináší také vylepšený automatický doplňovač formulářů. Ten se snaží odhadnout a ukládat opakované informace jako jsou: jméno, adresa, e-mail, telefon a podobně. Pokud se tak například registrujete do nového e-shopu, Chrome vám nabídne seznam jmen, která zná a podle toho vyplní také ostatní informace ve formuláři. Veškeré údaje je pak možné měnit v konfiguračním dialogu. Chrome si volitelně umí zapamatovat i čísla platebních karet, ale kvůli bezpečnosti se vždy otáže, jestli má skutečně číslo ukládat.

Další zajímavou novinkou je integrace Google Překladače. V případě, že prohlížeč pozná, že stránka není ve vašem rodném jazyce, nahoře vyskočí lištička, která nabídne automatický překlad. Šikovné je, že program sám detekuje jazyk stránky a nabízí rovnou správný slovník. Pokud vás lištička obtěžuje, je možné ji v nastavení prohlížeče velmi jednoduše vypnout.

Poslední uživatelskou změnou, o které se zmíním je synchronizace údajů mezi více prohlížeči Chrome. Pokud máte například počítač ve škole, v práci, doma a ještě používáte notebook, hodí se vám synchronizace záložek, nastavení, témat, rozšíření a uložených formulářů. Chrome má nyní tuto funkci integrovanou, stačí programu zadat účet u Google a okamžitě začne synchronizace. Změny se pak na ostatní počítače přenášejí okamžitě a uloženy jsou ve speciální složce Google Docs.

Velké změny pod kapotou

Pod povrchem je novinek o něco méně, ale jsou zásadnější než ty, které vidí uživatel pouhým okem. Google se zaměřil například na bezpečnost uživatelů a prohlížeč vás nyní varuje, pokud se snažíte navštívit webovou stránku, která je označena za nebezpečnou. Objeví se výrazné varování a vy se můžete rozhodnout, zda budete pokračovat nebo ne.

Velmi vítanou novinkou je podpora File API z HTML5. To umožňuje například v Gmailu dostávat hromadně soubory do příloh tím, že je jednoduše přetáhnete ze systému přímo do okna prohlížeče. Stejně tak je možné soubory hromadně ukládat. Pokud používáte Chrome 6 a Gmail, můžete tuto funkci rovnou začít používat.

Šestka nově podporuje také video formát WebM, který Google před časem otevřel a už nyní je možné jej využít na YouTube. V novém Chrome si tak můžete vybrat, jestli budete video na YouTube přehrávat v integrovaném Flashi nebo využijete otevřený a nadějný HTML5 video formát WebM.

Samozřejmostí je také další zrychlení javascriptového jádra. V současné době je podle Google běh JS asi desetkrát rychlejší, než když Chrome začínal. Přestože se stále dozvídáme o tom, jak je každá verze každého prohlížeče o kousek rychlejší, desetinásobné zrychlení za dva roky je překvapivě vysoké číslo. Výkon JS si můžete vyzkoušet v některé z demo ukázek na ChromeExperimen­ts.com.

Chrome samozřejmě také opravuje bezpečnostní chyby, od posledního vydání jich bylo odstraněno celkem 14. Firma také zvýšila odměnu za nalezení vážné bezpečnostní chyby na 4300 USD, tedy něco přes 80 000 Kč. To už je částka, za kterou se vyplatí začít chyby hledat.

CS24_early

Co bude dál?

Nemáme zatím podrobnosti o větším množství novinek, které Google chystá do dalších verzí. Je to pochopitelné, vždyť vývojová řada 7 existuje jen pár dní. Už teď ale známe jeden velký projekt, na který se chce Chrome zaměřit: akcelerované vykreslování. V budoucnu by tak 3D i 2D grafické operace měly být vykreslovány pomocí grafické karty a měly by tak být rychlejší a plynulejší. To jde samozřejmě také ruku v ruce s akcelerací WebM videa, chystanou podporou WebGL a dalších grafických funkcí.

Chrome se za dva roky posunul z laboratorního projektu do nejprogresivnějšího prohlížeče v aktuálním softwarovém světě. S každou novou verzí přichází velká porce novinek a podle rostoucí obliby se to uživatelům velmi líbí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.