Hlavní navigace

Jak připojit Ext2, Ext3 a ReiserFS do Windows

22. 1. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nejeden linuxový uživatel používající dual boot s Windows řešil otázku sdílení dat mezi svými dvěma používanými operačními systémy. Z Linuxu se dnes na Windows disky dostaneme (i na NTFS), ale co obráceně? Můžeme připojit souborové systémy ext2 či ReiserFS do operačního systému MS Windows? Samozřejmě!

K tématu také čtěte:

K Linuxu z Windows

Pokud používáte dual boot, zřejmě jste se zamýšleli nad tím, jak sdílet data mezi několika operačními systémy. Ze strany Linuxu je to obvykle bez problémů, dokážeme z přistupovat k mnoha různým souborovým systémům včetně FAT a pomocí nástroje NTFS-3G také k NTFS.

Leckdy je ale potřeba i opačný postup, kdy bychom se rádi z Windows dostali k datům uloženým na oddíle používajícím souborový systém ext2/3 nebo třeba ReiserFS. Naštěstí i pro tento případ existují řešení, která jsou funkční a navíc velmi pohodlná.

Používáte dual boot?

  • Linux a Windows
    65 %
  • Více linuxových distribucí
    2 %
  • Linux a jiný systém než Windows
    1 %
  • Mám jen Linux
    19 %
  • Mám jen Windows
    12 %

V dřevních dobách byl jediným řešením zásuvný modul do programu Total Commander, ve kterém pak bylo možno se soubory operovat. Tato podpora je ale silně omezená na základní práci se soubory. Souborový systém není vidět v operačním systému a jiné programy (třeba textový editor nebo přehrávač videa) se k němu nedostane. Naštěstí doba pokročila a k dispozici jsou nativní řešení umožňující připojit disk přímo mezi ostatní disky v systému.

Ext2 Installable File System For Windows (Ext2 IFS)

První projekt, o kterém si řekneme, vytvořil Stephan Schreiber a IFS nabízí možnost instalace ovladačů souborového systému ext2 přímo do Windows. Vývoj stále probíhá a software je k dispozici pro Windows NT4.0/2000/XP/2­003/Vista/2008, čili pro všechny aktuální systémy.

Software naleznete na domovské stránce projektu www.fs-driver.org, jedná se o freeware a instalační balíček o velikosti 1,39 MB běží na 32bitových i 64bitových systémech. Po instalaci ve vašem systému přibude jaderný ovladač Ext2fs.sys, který běží na stejné úrovní jako nativní ovladače NTFS, FAT a dalších souborových systémů. Po připojení tak všechny aplikace uvidí nový disk s daty.

IFS

Připojený ext2 souborový systém ve Windows

Toto řešení využívá cache operačního systému, takže přístup k diskům je velmi rychlý. Národní znaky jsou zobrazovány díky podpoře UTF-8 a soubory začínající tečkou jsou automaticky pro Windows označeny jako skryté.

IFS umožňuje připojit také souborové systémy ext3, které jsou zpětně kompatibilní s ext2. Při jejich používání ale nevyužijete výhodu žurnálu a při případných problémech pak budete muset v Linuxu použít e2fsck pro opravu. Ta pak může trvat i několik hodin v závislosti na velikosti média.

Ovladač pro Windows je ale do té míry inteligentní, že dokáže zkontrolovat, zda je na ext3 vyprázdněný žurnál, což znamená, že byl disk dříve úspěšně odpojen. V případě, že v žurnálu zůstala nezapsaná data, souborový systém je nekonzistentní a mohlo by dojít k poškození dat. V takovém případě odmítne IFS disk připojit a vy jej musíte v Linuxu opravit. To je už ale díky žurnálu otázka sekund.

Ext2fsd

Druhým velmi zajímavým projektem nabízejícím podobné služby je Ext2fsd, který naleznete na adrese ext2fsd.source­forge.net. Web neohromí svým designem, ale obsahuje vše potřebné. Opět je možné stáhnout instalátor, který má necelý jeden megabajt a vše automaticky připraví.

Tento ovladač podporuje Windows NT, 2000 a XP, podpora pro Vista zatím chybí. Software má velmi podobné schopnosti jako dříve uvedený IFS, přesto má ale několik zásadních vlastností, které by vás mohly zajímat: software je pod GNU GPL, podporuje opravu žurnálu ext3 a umí používat i jiné kódování než UTF-8, stačí si vybrat a program sám provede konverzi.

ext2fsd

Správce připojených jednotek Ext2fsd

U žurnálu se ještě zastavíme. Ani Ext2fsd neumí používat plnohodnotný ext3 a využívat výhod jeho žurnálu. Na rozdíl od výše zmíněného IFS ale dokáže v případě pokusu o připojení poškozeného souborového systému vše sám opravit pomocí informací v žurnálu. Dojde k automatickému přehrání dat, systém se dostane do konzistentního stavu a je pak připojen jako ext2. Odpadá tedy složitý reboot a ruční oprava v Linuxu.

Ačkoliv vývoj tohoto projektu neběží takovým tempem, jaké je viditelné u IFS, i autor Matt Wu se snaží a vyvíjí už více než šest let. Zmiňuje se i o připravovaných vlastnostech, které rozhodně stojí za povšimnutí: podpora LVM, plnohodnotná podpora ext3, automatické hlídání a instalace nových verzí.

Jak na připojení ReiserFS

ReiserFS už není tak populární jako dříve kvůli uvěznění vedoucího vývoje, čímž se vývoj dostal do mrtvého bodu a mnoho uživatelů se poohlédlo po souborovém systému vyvíjeném ve stabilnějším prostředí.
Čtěte články Hrozí souborovému systému ReiserFS zánik? a Reiser4: Mrtvý souborový systém?

Přesto jej řada uživatelů stále využívá a v případě dual bootu s Windows se dostávají před stejnou otázku jako jejich kolegové s ext2/3. Projekt rfstool (dříve reiser4win) umožňuje připojit souborový systém ReiserFS do Windows. Podporovány jsou systémy Windows 95, 98, ME, NT, 2000 a XP. Tedy i velmi staré varianty, bohužel Vista zatím podporována není.

Další nevýhodou tohoto softwaru je podpora pouze pro čtení z ReiserFS. Podle autora, kterým je Gerson Kurz, se to pravděpodobně v budoucnu nezmění. Projekt je ale vyvíjen pod GNU GPL, takže se můžete zapojit a podporu zápisu připsat.

V současné době je tedy možno data z ReiserFS jen číst, program také zcela ignoruje žurnál, takže byste jej měli používat jen na nepoškozených a správně odpojených souborových systémech, jinak by mohlo při čtení dat docházet k nekonzistencím, které by sice neměly poškodit originální data, ale načtené informace by mohly být poškozené.

Program je ovládán z řádky, je třeba mu jen předat informaci o tom, kde se nachází oddíl s ReiserFS, který chceme zpřístupnit. Číselné označení odpovídá klasickému linuxovému značení, kde hda1 je 0.0 a hdc4 je 2.3. Zavoláme tedy

c:\> rfstool -p1.0

Existuje ale projekt YAReG, díky kterému je k dispozici grafické rozhraní běžící pod .NET, které umožňuje vše pohodlně naklikat.

YAReG

Grafické rozhraní YAReG

root_podpora

Závěrem

S použitím výše uvedených projektů je možné číst data ze souborových systémů ext2, ext3 a ReiserFS. V případě ext2/3 je navíc možné data také zapisovat. Pokud používáte dual boot Linuxu a Windows, jedná se o velmi pohodlnou možnost přenosu dat mezi oběma operačními systémy.


Obrázky pocházejí ze stránek příslušných projektů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.