Hlavní navigace

Hrozí souborovému systému ReiserFS zánik?

17. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Hans Reiser, který je původním autorem ReiserFS, byl téměř před dvěma roky obviněn z vraždy, což zatřáslo celým vývojářským týmem a především společností Namesys, která souborový systém vyvíjela. Firma se postupně rozpadla a budoucnost vývoje je velmi nejistá. Má ještě někdo šanci dokončit Reiser4?

Co je ReiserFS?

ReiserFS je žurnálovací souborový systém, který se poprvé objevil v roce 2001 pro linuxové jádro 2.4.1. Jeho původním autorem je Hans Reiser, který později založil vývojářskou společnost Namesys. Ta od roku 2004 zaštiťuje vývoj a všechny aktivity okolo ReiserFS.

ReiserFS jako první souborový systém nabídl v Linuxu žurnálovací funkce a stal se standardním souborovým systémem některých distribucí – především Elive, Xandros, Yoper, Linspire, GoboLinux a několika dalších. Dlouhou dobu ReiserFS používal a vyvíjel také Novell pro své linuxové operační systémy.

Používali jste někdy ReiserFS?

Od roku 2004 je vyvíjen nástupce ReiserFS označovaný jako Reiser4. Měl by nabídnout především efektivnější žurnálování, vylepšenou podporu pro malé soubory, rychlejší práci s rozsáhlými adresářovými strukturami, dynamickou optimalizaci a podporu transakcí. Vývoj na starších verzích se postupem času zastavil a programátoři se zaměřili na Reiser4. Předchozí verze jsou v „udržovacím režimu“ a nejsou do nich přidávány nové vlastnosti.

ReiserFS v ohrožení

Problémy přišly v říjnu 2006, kdy byl Hans Reiser obviněn z vraždy vlastní manželky. Soudní proces způsobil Reiserovi nemalé problémy a především obrovské výdaje. Ten se proto rozhodl společnost Namesys prodat. Firma však zatím prodána nebyla a de facto se postupně rozpadla.

Ačkoliv se vývojáři snažili ve své práci pokračovat, došlo k jeho výraznému zpomalení a nestabilita společnosti odradila některé uživatele v dalším používání ReiserFS.

Další rána přišla jen několik dní po uvěznění Hanse Reisera – společnost Novell se rozhodla opustit ReiserFS a nahradit jej Ext3FS. Podle vyjádření společnosti nemá toto rozhodnutí nic společného s obviněním Reisera a firma krok připravovala delší dobu. Oznámení nemá nic společného s Reiserovými problémy, řekl k rozhodnutí Jeff Mahoney ze SUSE Labs. Počínaje OpenSUSE 10.2 tedy Novell ReiserFS nadále nevyvíjí.

Podle lidí ze SUSE Labs je hlavní problém v tom, že se třetí řada ReiserFS už nevyvíjí a čtvrtá je v nedokončeném stavu a má mnoho různých problémů. Navíc se vývojářská komunita scvrkla na několik lidí a vývoj jde velmi pomalu. Řešením není nahradit stárnoucí souborový systém úplně novým a nevyzkoušeným řešením, ale použít osvědčený software s jasnou budoucností. Tím souborovým systémem je ext3, řekl Jeff Mahoney.

Aktuální situace

Společnost Namesys zcela utlumila svou aktivitu a ani oficiální stránky společnosti už nefungují. Komerční aktivity Namesys byly zastaveny, potvrdil Edward Shishkin, zaměstnanec a programátor společnosti. Oficiální vývojářské duo Namesys a Novell se tedy zcela rozpadlo a další vývoj spočívá na bedrech dobrovolníků. I oni však přiznávají, že pro další postup budou potřebovat pomoc velkých společností.

Do té doby jsou aktuální kódy dostupné na provizorním webu Shishkina, odkud vede odkaz na patch proti aktuálnímu jádru 2.6.25.

Má ještě Reiser4 budoucnost?

Poté, co byla u soudu oficiálně oznámena Reiserova vina, se mezi vývojáři opět rozhořela vášnivá debata o budoucnosti celého projektu, který se nyní musí obejít bez hlavního designera.

V aktuálním klimatu nic nenasvědčuje tomu, že by se někdo „velký“ chtěl pustit do intenzivního vývoje Reiser4. Práce je na něm ještě hodně a hrstka vývojářů bude jen těžko dokončovat projekt, který se i za podpory dvou firem táhl přes čtyři roky.

V současné době je navíc kvalitních žurnálovacích souborových systémů dostatek a už jsou ohlášeny příští novinky. K dispozici máme lety prověřený Ext3FS, Theodore Ts'o pracuje s týmem vývojářů na jeho nástupci Ext4FS, který už je v aktuálních jádrech a dostává se do produkčního stavu, kdy jej začínají nasazovat důležití distributoři.

UX DAy - tip 2

Má ještě ReiserFS budoucnost?

K dispozici jsou také souborové systémy JFS a XFS, které mají mnoho příznivců. Na pořadu dne je také souborový systém ZFS, který obsahuje mnoho moderních funkcí a je podporován společností Sun Microsystems. Oracle také připravuje nový souborový systém Btrfs (Butter FS), který je přímou odpovědí na ZFS a Oracle s ním chce konkurovat Ext3FS.

Situace nevypadá pro ReiserFS vůbec růžově, opustili jej hlavní vývojáři i mnoho uživatelů a nové moderní souborové systémy se už připravují, aby zaujaly jeho místo. Pokud se neobjeví nový silný partner, který by souborový systém převzal pod svá ochranná křídla, pak bude pravděpodobně odsouzen k záhubě nebo pomalému odchodu do ústraní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.