Hlavní navigace

Hans Reiser hodlá ukázat tělo své ženy

10. 6. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ačkoliv by se mohlo zdát, že případě Hanse Reisera nijak nesouvisí s linuxovou komunitou, opak je pravdou. Jedná se o jeden z nejsledovanější případ vůbec a většina zasvěcených pozorně čeká na jeho dokončení. Nyní se zdá, že by mohl nastat významný obrat. Hans Reiser se podle všeho rozhodl promluvit.

Hans Thomas Reiser se narodil v roce 1963 a v linuxové komunitě se proslavil především jako vývojář souborového systému ReiserFS a později vlastník společnosti Namesys Inc, která se o tento souborový systém stará.

Linuxovou komunitu začal Hans Reiser více zajímat přibližně před dvěma lety, kdy byl obviněn z vraždy vlastní manželky Niny. Protože se jedná o velmi ostře sledovaný případ, který se nyní pravděpodobně chýlí ke konci, rozhodli jsme se shrnout veškeré události, které se za poslední dva roky udály.

Nina a Hans Reiserovi žili odděleně od května 2004. V srpnu téhož roku požádala Nina o rozvod, přičemž jako důvod uvedla „neslučitelné rozdíly“ obou partnerů a tvrdila, že jejich „děti stěží znají svého otce“, který je většinu roku pracovně mimo stát.

Nina zmizela

Nina Reiser byla naposledy spatřena 3. září 2006, kdy v domě své tchýně, ve kterém v té době Hans bydlel, zanechala jejich dvě děti. Toho večera se měla sejít se svou kamarádkou. Na domluvenou schůzku ale už nedorazila. O dva dny později, tedy 5. září 2006, její známá oznámila policii Ninino zmizení.

O několik dní později, v sobotu 9. září 2006 bylo nalezeno její auto Honda Odyssey zaparkované v horách asi dvě míle od jejího domu. Uvnitř automobilu byl nalezen několik dní starý nákup. Podle svědku tam auto stálo nejméně čtyři dny, tedy už ode dne, kdy bylo nahlášeno zmizení Niny.

Několik sousedů vypovědělo, že Hans stříkal vodu na „něco na příjezdové cestě“ a těsně poté zmizela jeho Honda CRX. Hans byl později viděn, jak řídí auto své matky. Policie použila stopovací psy, ale nebylo nalezeno žádné tělo.

Hans je obviněn

Ještě během září byl Hans Reiser zadržen, bylo mu předloženo povolení k osobní prohlídce a byl mu odebrán vzorek DNA. V úterý 10. října 2006 policie oznámila, že nadále vyšetřuje zmizení jako vraždu a Hans Reiser oficiálně obviněn a zadržen.

„Mám pocit, že jsem uvízl v Orwellově 1984,“ řekl novinářům ve věznici. „Vláda mi odebrala děti, vpadla do mého domu, drží mě na samotce a způsobila mi řadu finančních problémů.“

O den později byla provedena druhá prohlídka Hansova domu, přičemž byla zajištěna řada potenciálních důkazů. Kromě jiného byly nalezeny krvavé skvrny v domě i Hansově automobilu. Následná analýza DNA potvrdila, že krev patří Nině Reiserové.

Vyšetřovatelé také zjistili, že v Hondě chybí sedadlo pasažéra, které se nikdy nenašlo a v autě se také nalezly dvě knihy podrobně rozebírající práci policie při vyšetřování vražd. Vyšetřování ukázalo, že si Hans knihy zakoupil několik dní poté, co jeho žena zmizela. Vnitřní vybavení automobilu bylo navíc zcela promočené a vyčištěné.

Během prosince bylo ještě jednou podrobně prohledáno okolí Hansova domu v okruhu přibližně tří mil (asi pět kilometrů), ale žádné další důkazy nebyly zajištěny.

Reiserovo obvinění se samozřejmě projevilo i v linuxové komunitě, která se začala obávat o budoucnost ReiserFS. Zmíněné finanční problémy nakonec vedly k tomu, že Hans Reiser na konci roku 2006 prodal svou společnost Namesys. Vývoj souborového systému ještě chvíli běžel, ale nyní jsou další práce ohroženy a spekuluje se o tom, zda bude vůbec kdy nová verze ReiserFS4 dokončena.

Předběžné líčení

V pondělí 11. prosince 2006 bylo otevřeno předběžné soudní líčení. Při něm vyšetřovatelé přednesli konkrétní důkazy: Ninina krev byla nalezena na batohu v Hansově autě a také na sloupu v jeho domě. Důkaz byl ale později prohlášen za neprůkazný. Byla zajištěna také sada nářadí, kterým bylo podle policie odmontováno sedadlo spolujezdce.

Hansova matka vypověděla, že byla celý víkend pryč a překvapilo ji, že si její syn půjčil její auto. Když se ho prý zeptala, proč nejezdí svým, odpověděl, že jeho auto nejezdí a že to vyřeší a ať se nestarám.

Mnoho nevysvětlených záhad

Přestože se jedná o případ bez těla, místa činu, očitých svědků či konkrétního zločinu, stále je zde řada nevysvětlených a podivných okolností. Během února 2008 bylo u soudu vyslechnuto na 60 svědků a byl probírán vztah mezi Hansem a Ninou Reiserovými. Také přišly na řadu události následující bezprostředně po zmizení.

K obratu došlo v pondělí 3. března 2008, kdy se Hans Reiser rozhodl nadále hájit sám. Během následujících jedenácti dnů se pokusil odpovědět na všechny otázky týkajících se podivných okolností. Reiser tvrdil, že jeho manželka opustila děti a vrátila se ke své rodině do Ruska. Většina předložených odpovědí však podle přítomných vyvolala u porotců nevěřícné kroucení hlavou a úšklebky.

Reiser byl například dotázán, proč odmontoval a odstranil sedadlo spolujezdce. Ve své odpovědi Hans tvrdil, že ve voze spal a chtěl mít víc místa. Na to byl dotázán, proč v tom případě nechal uvnitř automobilu několik centimetrů vody. Hans odpověděl, že vnitřek vozu byl špinavý a on se domníval, že voda sama odteče. „Předpokládal jsem, že konstruktéři udělají do podlahy díru,“ tvrdil u soudu Reiser.

A vy se nepamatujete na spánek na hezkém, měkkém a vlhkém koberci? zeptal se poté žalobce Paul Hora. Nepamatuji, odpověděl Reiser. V Hansově Hondě se kromě jiného našel také spacák, na kterém byla asi patnácticenti­metrová krvavá skrvna, která, jak později potvrdily testy, patřila Nině. Reiser u soudu tvrdil, že krev je několik let stará a na spacák se dostala, když spolu měli s Ninou sex při kempování.

Hans nedokázal vysvětlit ani to, proč měl u sebe v době zadržení cestovní pas a velkou hotovost: 9000 USD, což je asi 130 000 Kč. Nedokázal ani vysvětlit to, proč těsně po zmizení manželky jel přes hory až do Rena.

Když se ho žalobce ptal na dvě knihy, nalezené v jeho autě, odpověděl: Byl jsem vyšetřován policií. Přečíst si něco o policejních postupech prý tedy bylo zcela logické. Celá tahle věc je směšná, řekl později Hans Reiser u soudu, Celý tenhle případ.

Rozsudek: vinen

Případ je plný nejasností a nevysvětlených událostí a činů. Ačkoliv Reiserův obhájce tvrdí, že Nina odjela zpět do Ruska, odkud pochází, nedokázal to nikdy přesvědčivě doložit a podle výpovědi svědků by Nina nikdy neopustila své děti.

Chvíli se spekulovalo také o tom, že Ninu zavraždil Sean Sturgeon, který oba manžele dobře znal. Později se také přiznal k několika vraždám, ale tuto konkrétní popírá.

Reiserův obhájce v závěrečné řeči požádal porotu, aby zvážila rozsudek „zabití“, pokud věří, že je Nina mrtvá a Hans ji zabil. Mohlo by se podle jeho slov jednat o zločin z vášně.

Je podle vás Hans Reiser vinen?

Nakonec ale porota rozhodla, že je Hans Reiser vinen z vraždy prvního stupně. Ačkoliv nebylo nalezeno tělo, Reiser u soudu působil velmi arogantním dojmem a nebyl schopen vyvrátit velké množství důkazů nepřímých. Reiserovi zatím nebyl vyměřen trest a mělo se tak stát 9. července.

Pochybnosti a rozuzlení

Rozsudek zvedl ve světě vlnu odporu, mnoho lidí vyjádřilo svou nespokojenost s celým procesem a s podjatostí poroty. Řada hlasů hovoří o nevině a mnozí pochybují o správnosti rozhodnutí poroty.

Nyní se ale zdá, že jsou všechny pochyby liché: Prokurátor Thomas Orloff totiž včera oznámil, že Reiser ukáže místo, kde je tělo jeho ženy. „Vedli jsme nějaká jednání, ale vše je předběžně dohodnuto,“ potvrdil Orloff.

CS24_early

Další zdroje, které jsou prý spojené s dohodou, potvrdily, že nic není definitivní a navrhovanou dohodu musí ještě podepsat soudce. Pokud bude dohoda uzavřena, bude Reiserovi na oplátku za spolupráci sníženo obvinění z vraždy prvního stupně na stupeň druhý. Hrozil by mu tak podstatně nižší trest od patnácti let po doživotí. Šanci bude mít jen v případě, že ukáže tělo, potvrdil nejmenovaný zdroj. Už mu nic jiného nezbylo. I kdyby nějak vyhrál nový proces, pravděpodobně bude stejně obviněn.

Pokud skutečně dojde k dohodě a Reiser při spolupráci odhalí místo hrobu své ženy, má podle pozorovatelů šanci na podmínečné propuštění po patnácti letech vězení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.