Hlavní navigace

2H4Y: Too Hard For You

6. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Připadá-li vám, že žádná z logických her již není skutečnou výzvou, tak se připravte na zajímavou změnu. O slovo se poslušně hlásí kombinace a variace. Budete otestováni na hranici vašich schopností, vnímání a reakcí obdobně jako technik druhé třídy Rimmer při vstupu na Hololoď. Pomůže mozkový štěp?

Hra označená samozvanou hříčkou 2H4Y, která neznamená nic menšího než Too Hard For You, je kombinací dvou velmi oblíbených tradičních her. Jsou jimi Arkanoid a Tetris. Chytrým zkombinováním vznikl titul, který prověří vaší schopnost přepínání úloh v hlavě. Oboje totiž hrajete zároveň a dá se říci, že hned na třech panelech. Vše se podrobněji dozvíte níže.

2h4y 1

Ale pěkně postupně. Zatím nám vlasy nezešedivěly, zorničky jsou poměrně klidné, ruka se třese jen vinou absťáku a aplikace se teprve načítá. Prostá úvodní nabídka nám nabízí zapnutí/vypnutí zvukové složky, přepnutí do fullscreen módu, zhlédnutí nejlepších vyzyvatelů a start nové hry. Nemá cenu otálet, na něčem zblbnout musíme, tak hurá do toho. Potvrďme volbu stisknutím klávesy enter. Jakmile se ocitneme na obrazovce, lze si povšimnout následujícího.

2h4y 2

Spodní část s jezdící plošinou zastupuje arkanoidní část. V ní se soutěžně nepohybujeme od samotného počátku, ale až po zisku určitého množství bodů. Co nás nyní zajímá, je horní část rozdělená na dvě okna. Hrajeme v obou souběžně. Pravidla zůstávají stejná jako při klasickém Tetrisu. Cílem je složit kompletní vodorovnou řadu. Poté kostky zmizí a my inkasujeme získané body. Díl padající z vrchu se náhodně objevuje po celé délce. Lze jej umístit do libovolného okna. V pravém sloupci nahoře je vyobrazena kostka, která bude následovat. Ve střední části máme přehled dosaženého skóre, aktuální level, další level a počet linek. Úplně dole poté nalezneme ukazatel životů v podobě šedých kuliček.

Ačkoli to vypadá komplikovaně, pravidla jsou více méně (spíše méně) prostá. Stavějte si nahoře linky a sbírejte body. Postoupíte-li na další úroveň, spadne dole kulička, kterou odrážíte jezdící plošinkou. Zpočátku bude narážet do tenisového oddílu. Při nárazu ovšem původně barevné kostky ztrácejí lesk a přecházejí do černobílého spektra. Šedými částmi může bez problémů kulička procházet. Jakmile se podaří, aby zešedla celá linie, zmizí a opět se dostaví bodové ohodnocení. Někdy se stane, že ze zasažené kostky vypadne některý z bonusů, které zpestřují celou tuto lapálii.

Bonusy jsou dvojího typu – pozitivní a negativní. Naštěstí je pozitivních podstatně více. Patří sem třeba zvětšení plošiny, zvýšení počtu míčků, snížení rychlosti míčku, extra body, atd. Negativní jsou oproti tomu zvýšení rychlosti, zmenšení plošiny či nemožnost pohybu s kostkami v tenisové části.

2h4y 3

A co je vlastně cílem této šílenosti? Jednoznačně se nezbláznit a docílit co nejvyššího skóre. A jelikož jsou body alfou i omegou, tak se podíváme blíže na systém jejich udílení. Za postavenou linii je 600, dvě naráz 2500, tři 10 000, což je stejně jako zisk potřebný pro další úroveň a za čtyři linie je 50 000. Je-li linie zničena pomocí míčku, je za ni 300 bodů. Triků jak získat body je více, základ máte.

Zpracování 2H4Y je přiměřené zaměření. Nehledejme grandiózní efekty a budeme spokojeni. Prostá vizáž nepůsobí vyloženě špatně a je navíc podpořena příjemných zvukovým doprovodem. Oč autorům šlo je spíše schopnost multitaskingu, včasné a správné reakce. Ač to pravděpodobně vypadá zprvu složitě, myslím, že se dobře pobavíte. Osobně tento zajímavý počin hodnotím kladně.

root_podpora

2h4y 4

Nudíte-li se a chcete si zavzpomínat na legendy svého žánru v netradiční podobě, máte jedinečnou šanci. Taková chuťovka stojí za to.

Stažení a vyzkoušení hry je velice jednoduché – stáhneme balík co má v názvu Linux, rozbalíme a spustíme binárku 2H4U.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku