Hlavní navigace

Battle Tanks: bitevní vřava

16. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Slunce se na nás směje, láska mezi lidmi vzkvétá a hypermarkety zlevňují nadbytečné zboží. Krásná to idylka, není-liž pravda? Zdá-li se vám to snad až příliš sladké, přidejte se k nám na cestě do bitevní vřavy. Podíváme se na bojiště, kde válečné vozy přicházejí o součástky a krvácejí životodárné palivo.

Battle Tanks jsou akční arkádou odehrávající se v dvourozměrném světě. Naše minulost je známá snad jen zasvěceným s bezpečnostní prověrkou přísně tajné. Budoucnost je pouhá spekulace. Jediné, na čem tedy skutečně záleží, je přítomnost, jež se brzy změní v minulost, což je naší budoucností… Tím se ovšem vůbec netrapme. Pro nás je důležité mít odolné štíty a stále nabité zbraně. Cílem hry totiž bude přežít a naopak se postarat o konec žití oponenta či oponentů. K tomu nám dopomáhej množství bonusů rozsetých po obrazovce. Ovšem pozor nejen na nepřítele, ale také na neutrální jednotky. Ačkoli pod neutralitou si obvykle nepředstavuji písečné červy, zombíky, případně kulometné věže, ale o tom ještě později. Dosti bylo teorie, pojďme se podívat na samotnou hru.

Battle Tanks 1

V účelné hlavní nabídce nejprve navštívíme options. Zde je možnost nastavit si ovládání, hlasitost zvukového pozadí a grafické detaily. Je-li vše připraveno, nezbývá než vyjet do boje. Battle Tanks jsou nejen pro jednoho, ale nabízejí zábavu také pro více hráčů, ať již prostřednictvím sítě nebo jen více lidí u jednoho počítače. V tom případě dochází k rozdělení obrazovky na dvě části. Postupme o rok dále a zvolme start game. Objeví se spousta nabídek, které čekají na naše vyplnění. V pravém horním rohu si pojmenujeme našeho zástupce. Vlevo je seznam map k dispozici. Je jich prozatím dvanáct. Některé jsou pro mód deathmatch, jiné pro typ cooperative. Dále je potřeba si zvolit, kdo vlastně stane proti nám a jak dlouho si přejeme být vtaženi do bitvy. Battle Tanks lze hrát až ve čtyřech, ale minimálně dva jsou zástupci umělé inteligence. U každého bojovníka můžeme navolit typ vozidla nebo výběr ponechat náhodě. Typy jsou celkem tři.

Battle Tanks 2

Shilka – Její slabinou je fakt, že nemůže nést těžké rakety. Kompenzuje to však druhou hlavní, která podstatě zvyšuje kadenci střel.

Launcher – Výborný nástroj pro použití zbraní drtivé síly.

Martyr – Výhodou je pevný štít a úderná síla, horší je to s manipulací.

Každý z těchto tří typů vozidel zároveň používá jiné primární a sekundární střelivo. Zbraně se dělí do několika sekcí – rakety, náboje, pozemní síly a ostatní. Každá sekce obsahuje několik položek a v konečném důsledku tvoří poměrně obsáhlý arzenál, ve kterém si rozhodně své oblíbence najdete.

Battle Tanks 3

Krom základních strojů ničení ve hře natrefíme na další kluky a holky z naší školky. Od nevinně vypadajících bugin přes helikoptéry až po brouka – žlutou ponorku. Na začátku jsem hovořil o neutrálních jednotkách. Ty tvoří třetí stranu, která se snaží vymýtit vše. Patří sem nejen pozemní ozbrojené jednotky, ale také písečný červ, který zabloudil z Duny, kyselinový slimák, zombie, japonští kamikadze a spousta dalších. Nutno dodat, že se samozřejmě nepotkáme se všemi jednotkami na všech mapách.

Battle Tanks 4

Jak je na to samotné zpracování Battle Tanks? Naštěstí pro nás docela dobře. Kreslená grafika odlehčuje utrpení odehrávající se na obrazovkách. Všímavější postřehnout příjemná zpestření hrací plochy jako je zpola zakopaná hlava Bendera ze seriálu Futurama, atd. Zvukový doprovod je rovněž líbivý. Hratelnost chytlavá a ovládání nenáročné. Hlavní je sledovat ukazatel štítů v horní části. Budete-li zničeni, není vše ztraceno. Vy žijete coby voják. Pokud se dostanete k prázdnému stroji, hra pokračuje.

ict ve školství 24

Battle Tanks 5

Co dodat závěrem? Battle Tanks stojí za zkoušku. Nenáročná zábavná akce, která netrvá příliš dlouho. Bavte se a ničte (se).

Chcete-li si zahrát, stáhněte asi 50 MB archiv ze stránek hry. Po rozbalení doporučuji si přečíst soubor README-linux.txt, kde se dozvíte, jaké balíčky případně potřebujete pro kompilaci hry. Hra využívá pro kompilaci scons, stačí tedy v adresáři se zdrojáky zadat příkaz scons. Pochopitelně musíte mít scons nainstalován – ale dnes se poměrně rozšiřuje na úkor make. Po úspěšné kompilaci vypadne binárka bt, kterou hru spustíme.

Autor článku