Hlavní navigace

Biniax 2: hra pro zvídavé

18. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte už dost zaschlé krve na klávesnici? Toužíte po nenásilné změně? Což takhle mírně potrápit svůj logický úsudek? Dnes se společně podíváme do barevného světa, kde pouze včasné a správné reakce zaručují dlouhý život. Vysoké skóre vám budiž odměnou za dobře vykonanou práci. Vítejte na zajímavém místě.

Biniax 2 je netradiční logickou hrou vytvořenou týmem pod taktovkou Jordana Tuzsuzova. Možná jste se s ní již v minulosti setkali. Neboť, jak ostatně samotný název napovídá, se jedná o druhé pokračování, které je v podstatě nástavbou prvního dílu. Vaším úkolem je nalézat stejné prvky a jejich spojováním získávat body a zároveň si tvořit dostatečný prostor pro přežití. Jaké je pozadí této hříčky, bohužel nezjistíme. Jsme vrženi přímo do víru akce v jednom ze tří taktických módů. Postupně si je všechny představíme. Neotálejme a spusťme aplikaci Biniax 2.

b1

V hlavní nabídce při prvotním spuštění se může hodit sekce help, která nás seznámí se základními aspekty. Pohybujeme se v ní díky šipkám nahoru a dolů (případně Pg Up, Pg Down,…). A to je tak vše. Přehlídka nejlepších výsledků nebo pokračování poslední hry nás nyní asi zajímat nebude. Který mód si vybrat? Hra je vždy založena na stejném základním principu. Na začátku máme k dispozici barevný čtvereček v dolní části hrací plochy. Nahoře jsou dvojice obdobných čtverců pouze rozličných barevných vzorů. Potřebujeme najít takový, který obsahuje i ten náš. Pak se do něj pomocí šipek „nabouráme“. Tím stávající dvojici odstraníme, stejné čtverečky se odstranily a my nyní pohybujeme se třetím, zbývajícím. Situace se nyní opakuje. Nesmí dojít k tomu, abychom takto směnili za čtverec vzoru, který nelze upotřebit, to by znamenalo náš konec. Zní to nejspíš poměrně snadno, ale nejednou se necháte unést a najednou zjistíte, že další tah není možný. Faktory, které dění mohou komplikovat, jsou tahy nebo čas. V závislosti na vybraném módu.

b2

Arcade game – Horní řada dvojic se v pravidelných cyklech snižuje a ubírá vám herní prostor. Odpočet lze nalézt v pravém sloupci. Bonusem je metlička, která naráz vymaže celou řadu. Ovšem není k dispozici ani náhodou neomezeně. Pozor na překážky, které není možno zničit, pouze obejít.

Tactic game – V tomto módu nehraje čas žádnou roli. Úroveň však poklesne s každým vaším pohybem. Dle mého daleko náročnější než první. Počet tahů je navíc ukázán v pravém sloupci.

b3

Multiplayer – Jedná se v podstatě o variaci na první mód, pouze s kamarádem. Oba hrajete na stejném počítači a vyhrává ten, kdo zůstane déle naživu. Průběžný stav utkání je znázorněn v horní části obrazovky.

Podíváme-li se na horní pruh hrací obrazovky, uvidíme dvě číselné hodnoty. Vlevo je to vaše stávající bodové ohodnocení, vpravo poté nejlepší, které se nejspíš snažíte překonat.

b4

Zpracování Biniax 2 je poměrně pěkné. Nic zbytečně okázalého, spíše věcné. Osobně se mi líbí prapodivná mrkev, která nás hned v úvodu přivítá a doprovází nás po celou dobu hraní. Hrací plocha i elementy jsou ztvárněny dobře. Hudba v pozadí není špatná, ale stejně ji většina z nás po chvíli vypne. Není úplně vhodná na dlouhé pokračování. Příliš monotónní a agresivní. Ovládání je pohodlné. Hrajeme-li multiplayer, má druhý hráč k dispozici klávesy w, s, a, d. Hratelnost je dobrá. Jako většina logických her, které mají primitivní pravidla, je i tato silně návyková. Biniax 2 je vhodný i pro nejmenší hráče a hráčky, jelikož zde nedochází k žádnému násilí, nejsou zde zbraně ani krev.

CS24_early

Máte-li tedy zájem krapet potrápit hlavu a reakce nebo si jen zkrátit dlouhou chvíli, zkuste titul Biniax 2. Barevný svět, i když ne zrovna ten lentilkový, vás zcela jistě rád přivítá a pozve na příjemnou partii.

Instalace, nebo spíše „stáhnutí a spuštění“, je velice snadné. Na podstránce download na domovském webu hry zvolíme odkaz Biniax-2 for Linux x86. Stažený archiv rozbalíme a spustíme binárku biniax2. K dispozici jsou i zdrojové kódy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku