Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 4. 2008)

23. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak si ulehčit práci s PostgreSQL, nabootujeme mini distro z jedné diskety, podíváme se na nepoužívané balíky, vyzkoušíme fotit webovou kamerou a na závěr si vyzkoušíme, jak udělat jednoduchou animaci. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

KPoGre

KPoGre je administrativní nástroj ke správě databáze PostgreSQL. Napsaný je pro desktopové prostředí KDE a využívá knihovnu libpqxx. Co vše vám nabízí? Například procházení systémového katalogu, průvodce vytváření, mazání a úprav databází, průvodce k usnadnění administrativních úloh jako záloha a připadně její obnova. Nechybí ani administrace uživatelských práv a spouštění SQL dotazů. To vše a ještě mnohem více v přehledném GUI. Na domovských stránkách projektu najdete také pár tutoriálů, které vám pomůžou s prvními kroky.

kpogre

kpogre.source­forge.net/index­.html, 1.6.4, GPL

BG-Tiny Linux Bootdisk

Budete-li chtít oživit svou starou 386ku, která má pouze floppy, pak se určitě podívejte na BG-Tiny Linux Bootdisk. Jedná se o mini linuxovou distribuci, která nepoužívá ramdisk. Nebude proto problém ji pustit na stroji, který má pouze 4 MB RAM. Co na jedné disketě najdete? Kernel 2.4.36.2, uClibc a nástroje jako dosfstools, gpart, lilo, ms-sys, ale hlavně BusyBox, který slouží jako shell, a přes 60 dalších utilit v jednom včetně mke2fs, ps, du a dalších. Seznam souborových systemů je velice omezený, pouze ext2, ext3, iso9660, proc ramfs, tmpfs a vfat, nicméně troufám si říci, že pro účely rychlé opravy či oživení starého šrotu je to absolutně dostatečné.

www.giannone.e­u/bgtlb/curren­t/, 0.6, Freely Distributable

UnusedPkg

Zajímá vás, který balík v systému už nepoužíváte? Přesně k tomu slouží UnusedPkg. Zobrazí seznam balíků setříděný dle počtu dnů, co jste balík napoužili. Podporovány jsou dle slov autora pouze distribuce založené na Debianu a Slackware.

freshmeat.net/pro­jects/unusedpkg/?bran­ch_id=74131&re­lease_id=275983, 0.2, GPLv3

MyFace

MyFace je malá jednoúčelovka k zachycení obrazu z webové kamery, resp. vytvoření fotky. Rozhraní podporuje zásuvné moduly (pluginy) pro úpravu výsledných fotek. Dle KDE-Apps jsou to sepia, stupnice šedi (grayscale), rozmazání (blur), zvýraznění hran (edge detection) a olejomalba (oil paint). Napsaný je v C++ s oporovou v podobě Qt4.

myface

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/My­Face?content=77565, 0.2.2.alpha, GPL

Pencil

Pencil je klasický animační software, který rozhýbe vaše ručně nakreslené karikatury. Dle slov autora se nesnaží být náhradou nástrojů pro vektorovou animaci jako Flash, spíše jednoduchý způsob klasické 2D animace. Tedy naskenujete vaši karikaturu, dobarvíte, rozhýbete a následně můžete výsledek uložit jako XML, SWF (Flash), sekvence PNG obrázků nebo Quicktime (pouze MacOS X). Když uz jsem to nakousl, Pencil spustíte jak na Linuxu, tak MacOS X, ale i Windows. S grafikou moc zkušeností nemám, odkážu vás tedy bez dalšího zbytečného zdržováni přimo na manuál, případně fórum, kde můžete pokládat své dotazy.

Cloud 24 - tip 1

pencil

www.les-stooges.org/pas­cal/pencil/in­dex.php?id=Ho­me, 0.4.4b, GPL

Blbinka

Dnes jak má vypadat správné reklamní video v podání Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.