Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 4. 2008)

9. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak jednoduše na applety, podíváme se, jak si zjednodušit rutinní práci na webu, naučíme se psát všemi deseti, usnadníme si administraci Arch Linuxu, zahrajeme si monopoly a nakonec nebude chybět ani veselá blbinka.

xsysguard

xsysguard je nenáročný monitor systému. Využívá při tom informací poskytovaných přes iw (libiw – wireless extension library), sensors (libsensors – lm-sensors) a stgrab (libstgrab – get system statistics). Jednoduchým jazykem pak popíšete vzhled a data monitoru. K správnému fungování budete potřebovat knihovnu Imlib2. Pro začátek se můžete nechat inspirovat příklady na domovské stránce projektu.

xsysguard1
xsysguard2

xsysguard.sou­rceforge.net, 0.1, GPLv2

iMacros

iMacros je plugin navržený s jasným cílem automatizovat často prováděné operace. Mezi ně patří například automatické vyplňování formulářů, manažer hesel, stahování (download) i nahrávání (upload) souborů a další. Poměrně zajímavá je možnost používání proměnných přímo v makrech, import a export dat z/do CSV, stopky měřící dobu natahování stránky a možnost nahrávání maker podobně jako u tolik oblíbeného textového editoru Vim. Webovým vývojářům může přijít vhod i varianta pro Internet Explorer. Díky ní lze sdílet makra a automatizovat tak například testování na regrese. Pro „fajnšmekry“ je pak k dispozici i komerční varianta, která navíc nabízí plnou zákaznickou podporu, rozšíření pro Flash, Flex, Silverlight, ActiveX, rozpoznávání obrazu, CLI rozhraní a dokonce i skriptovací rozhraní pro Visual Basic, C#, VBS, Perl, C++ a další. Pokud vás zajímá, co která verze umí, na domovských stránkách najdete srovnání všech variant a podrobný výčet funkcí placených verzí.

www.iopus.com/i­macros/firefox/, addons.mozilla­.org/en-US/firefox/ad­don/3863, 6.0.3.4, Freeware/Komerční

nlkt

Pokud stále ještě neumíte psát všemi deseti prsty a chcete potrénovat, možná vám přijde vhod nlkt. Jedná se o jednoduchý program, který vám předkládá text k opisu jako cvičení, které nakonec vyhodnotí. Výhodou jsou oproti jiným programům dynamická cvičení. To znamená, že cvičení je zaměřenu na tu část, s kterou máte nejvíce problémy. Podporuje více uživatelských účtů, různé rozložení klávesnice, nápovědu a statistiky. Příznivce Debian-like distribucí potěší předem připravené deb balíčky.

nlkt

www.qt-apps.org/conten­t/show.php/nlkt?con­tent=76350, 0.2.2.1, GPL

ArchAssistant

Uživatelům Arch Linuxu, speciálně pak notebookářům, možná přijde vhod ArchAssistant. Jedná se o aplikace běžící v liště, která usnadňuje přístup k bezdrátové síti a nějčastější konfiguraci. Napsaná je s pomocí knihovny qt4, tedy pro KDE4. Všechny potřebné balíky najdete přímo v repositáři.

archassistant

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/Ar­chAssistant?con­tent=76760, 0.3, GPL

Kapitalist

Kdo zná deskovou hru Monopoly, tomu nebude cizí ani Kapitalist, která je její věrnou elektronickou kopií. Jedná se o hru pro 2–8 hráčů, kde je cílem nakoupit co nejvíc realit, pobírat rentu a tím zničit ostatní hráče. V této variantě můžete hrát buď proti dalším hráčům (k tomu budete potřebovat server Capitalist) nebo počítači. K dispozici jsou 2 města, klasika Atlantic City a nejmenované německé město. Ke spuštění budete potřebovat knihovny Qt 3.x.

CS24_early

kapitalist

kapitalist.sou­rceforge.net/, 0.4, GPL

Blbinka

Dnes téma Mac vs PC vs Linux na motivy Southparku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.