Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 3. 2008)

26. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se podíváme, jak generovat a omezovat síťový provoz. Je tu vylepšený tee a spouštěč paralelních procesů. Ukážeme si, jak psát v Pythonu místo JavaScriptu. Nakonec tu máme editor manových stránek a kompresní program na velké soubory.

Mausezahn

Mausezahn (0.12) je rychlý generátor síťového provozu. Umožní vám poslat všechny možné i nemožné pakety. Můžete tak testovat, jak se bude chovat vaše síť při velmi vysokém toku. Nebo jak se bude chovat váš program, pokud dostane poškozený paket. Nebo pokud dostane paket, který nemá vůbec žádný smysl…

www.perihel.at/sec/mz/, 0.12, Volně šiřitelné

IP Flood Detector

Zatímco předchozí program generoval síťový provoz, IP Flood Detector (1.0) se snaží likvidovat nežádoucí provoz. Na počátku byl program DNS Flood Detector, který se specializoval na DNS provoz. Z něj se potom vyvinul IP Flood Detector. Ten používá libpcap (v nepromiskuitním režimu) a monitoruje příchozí TCP, UDP a ICMP síťový provoz (standardně se ignoruje provoz z localnet). Program můžete spustit ve dvou režimech. Buď jako démona – v tom případě, pokud překročí počet paketů nastavenou mez, se vypíše varování do syslogu o obtěžujícím provozu z příslušné IP adresy. Nebo program můžete spustit jednorázově, kdy vám vypíše statistiku pro daný moment.

www.adotout.com/ip_flo­od_detector.tar­.gz, 1.0, GPL v2

Xtee

Xtee (0.1) funguje podobně jako klasické tee, ale umí zpracovávat dva směry zároveň, takže můžete vytvořit obousměrnou rouru. Program se chová tak, že data ze stdin posílá do outfile a data z infile posílá na stdout (viz obrázek).

xtee

jekor.com/xtee/, 0.1, GPL v3

Pyxer

Pyxer je Pythoní Ajax server, který vám umožní psát dynamické části HTML stránek v Pythonu namísto JavaScriptu. Buď řeknete, že se skript má provést na serveru, a pak se provede vzdáleným voláním, nebo že se má provést na klientovi, a pak se před odesláním HTML stránky převede do JavaScriptu. Přiznám se, že jsem to na vlastní kůži nezkusil, neboť se to zdá být jaksi integrováno do TurboGears a ty jsem ještě neměl tu čest vyzkoušet. Ale vypadá to zajímavě.

www.pyxer.net, 0.01, GPL v2

Jobqueue

Jobqueue je jednoduchý program, který umí spouštět více programů zároveň. Zadáte seznam příkazů, které chcete vykonat, a maximální počet souběžně spuštěných programů. Jakmile se naplní tato limita, je další program ze seznamu spuštěn, až některý z předchozích skončí. Programy, které selžou, mohou být automaticky restartovány (záleží na jejich návratové hodnotě – 1 restart, 2 selhání a žádné další pokusy).

zakalwe.fi/~shd/fos­s/jobqueue/, 0.03, Public Domain

ManEdit

ManEdit (1.1.1) je grafický editor pro pohodlné psaní manuálových stránek. Stránku můžete psát (a orientovat se v ní) po jednotlivých sekcích a využívat klasických výhod uživatelsky příjemných editorů. Ale největší devizou tohoto programu je živý náhled výsledné manuálové stránky.

manedit

www.battlefiel­dlinux.com/wol­fpack/ManEdit/, 1.1.1, GPL

root_podpora

Long Range ZIP

Long Range ZIP je kompresní program, který se specializuje na velmi velké soubory. Jeho velkou předností je, že dosahuje výrazně lepších časů než gzip (až o řád) a přitom lepší kompresní poměr než bzip2 –9 (až o polovinu). A teď jeho nevýhody: nemá cenu ho nasazovat na soubory menší než 100MB a při kompresi musíte mít hodně paměti, ideálně tolik, aby se vám soubor vešel celý do paměti bez swapování. Umí komprimovat jenom jeden soubor, žádné adresářové struktury. A musí pracovat s opravdovým souborem – žádné posílání na standardní vstup.

lrzip.kolivas­.org, 0.23, GPL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.