Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (27. 2. 2008)

27. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Podíváme se na program pro simulaci multiagentových systémů, program pro simulaci virtuálních displejů v X, vývojové prostředí pro Basic, skriptovatelný prohlížeč obrázků, CAD program pro Linux a vizualizaci harmonických tónů v hudebních nahrávkách.

Breve

Breve (2.7) je dalším nástrojem pro simulaci multiagentových systémů. Agenty se definují v Pythonu nebo v jazyku Steve (což je něco mezi Perlem a Logem). Popíšete vždy dva způsoby chování: jak agent ovlivňuje své okolí v daném čase a jak agent reaguje při kolizi s jiným agentem. A pak už jen necháte pracovat evoluci. K dispozici je fyzikální engine, takže je možné modelovat realistické modely. Pomocí OpenGl engine je možné scény realisticky vizualizovat. V této nové verzi je vylepšená grafika a fyzika a je možné importovat nekonvexní 3DS modely.

Xpra

Xpra (0.0.3) je zkratka z „X Persistence Remote Application“ a dělá přesně to. Jinými slovy: to co dělá screen v textovém módu, to umí Xpra s xserverem. Xpra funguje tak, že ji spustíte a ona se tváří jako další display (bin/xpra start :13), vy musíte změnit display (export DISPLAY=:13) a od této chvíle se vaše aplikace spouští přes Xpra. A pokud přijdete na jiný počítač a chcete pokračovat v práci, takže se jenom připojíte na onen display (bin/xpra attach ssh:<remote box>:13). Na rozdíl od stávajích řešení má xpra několik výhod: Nepřenáší se celý desktop tak jako u vncserverů, ale jenom vybraná okna. Program je malý a netváří se jako nový xserver, na rozdíl od např. NX.

Gambas

Gambas (2.1.0) je vývojové prostředí pro Basic. Autor se inspiroval Visual Basicem. Ale nikoliv dogmaticky a ani se nesnažil o vzájemnou kompatibilitu. Cílem je umožnit rychlý vývoj jednoduchých aplikaci v Basicu. Tomu pomáhá i skutečnost, že Gambas umí výsledek zabalit do balíčků pro různé distribuce (kromě Ubuntu a Debianu). Poslední verze už běží i na amd64 a je možné ji zkompilovat na OpenBSD.

Gambas

Gambas

FIM

FIM (Fbi IMproved) (0.2) je skriptovatelný prohlížeč obrázků. Jako základ je použit program Fbi, který používá konzolový framebuffer (takže nepotřebuje Xka). FIM k tomu přidává vi-like ovládání: filtrace souborů regulárním výrazem, historie příkazů, automatické doplňování. Cílovou skupinou tohoto programu jsou lidé, kteří používají mutt a vim v textovém režimu a rádi by si v těchto programech občas otevřeli jeden nebo více obrázků.

FIM

FIM

VariCAD

CAD programů pro Linux bylo vždy pomálu. Jedním z existujících (a navíc českým) je VariCAD (2008 1.02). Zda je i dobrý, nechám na vás. Já jsem v CADu nikdy nedělal, takže to nemohu posoudit, ale laicky to vypadá zajímavě. Mezi standardní moduly VariCADu patří 3D modelování, 2D kreslení, asociativní kótování, knihovny strojních součástí, knihovny symbolů a bloků, výpočty a četné nástroje pro práci s negrafickými informacemi (archiv, razítka, kusovníky, správa souborů výkresů, atd.). V poslední nové verzi se objevily tyto nové funkce: 3D závitová díra, závitový čep, závitové očko, koule, průnik těles (Booleovská operace). Vylepšení archivu, srážení hran, skořepiny, načítání STEPu a kolize těles. VariCAD bohužel není zdarma. Po stažení máte k dispozici neomezenou verzi na 30 denní zkušební dobu. Pak je nutné si zakoupit licenci. Ta stojí 50 tisíc korun. Ale máte dvě možnosti, jak cenu srazit dolů. Buď jste student a pořídíte si studentskou verzi pro nevýdělečné účely za 500 Kč, nebo se budete tvářit, že jste ze zahraničí a nakoupíte za $500, což je při dnečním kurzu pětkrát méně než česká cena. Proč je to takový rozdíl, mi není známo.

VariCAD

VariCAD

CS24_early

Auch

Auch (AUdio-CHecker) (1.6) se snaží vizualizovat harmonické tóny v hudebních nahrávkách. Mnoho nástrojů používá spektrální analýzu nahrávky. Tento nástroj se zaměřuje jenom na specifické oktávy s udáním tóniky, subdominanty a dominanty. Takto jsou noty a akordy v nahrávce mnohem zřetelnější.

Auch

Auch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.