Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 1. 2008)

23. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na znovuzrozeného kecálka, diff-átor databází, malý manažer kontaktů psaný v netradičním jazyce, podíváme se na zoubek jedné VPN a protože každý si potřebuje odpočinout, nebude chybět ani netradiční varianta tetris a blbinka.

CenterIM

CenterIM je fork kdysi velmi populárního (nejen) ICQ klienta CenterICQ, jehož autorem je Konstantin Klyagin. Jistě si pamatujete interview s Kontantinem, kde vysvětluje, že v CenterICQ již má vše, co potřebuje a další práci nechá na komunitě. Bohužel to mělo za následek úplné zastavení vývoje, CenterICQ se tedy stal zastaralý a plný známých bezpečnostních děr.

Na druhé straně CenterIM zatím vypadá jako živý projekt. Poslední verze 4.22.2 po půlroční odmlce přináší více než 90 oprav a vylepšení, nicméně rychlým pohledem na ToDo lze vidět, že práce je pořád dost.

Něco málo o programu samotném – uživatelské rozhraní je textové (ncurses). Samotnému mi chvíli trvalo, než jsem si na něj zvykl, ale pak už jsem nechtěl vidět nic jiného. Bohužel tak rok zpět byly problémy s ICQ silnější než láska k terminálu, a tak jsem jej opustil. Pokud budete mít štěstí při kompilaci, dočkáte se podpory protokolů ICQ, Jabber, IRC, Yahoo!, AIM, MSN a Gagu-Gadu. Zajímavostí je podpora šifrování, integrovaná RSS čtečka a import kontaktů z několika mála klientů (jako licq, micq, kxicq2, gnomeicu).

centerim

Posouzení použitelnosti nechám na vás, budu ale rád, když se o něj podělíte v diskusi. A vůbec – používáte „kecálky“ (ICQ, Jabber, IRC, …) v terminálu/kon­soli, nebo vás zlákalo GUI?

PostgreSQL Diff Tool

PostgreSQL Diff Tool je malý (pouze 6 KB) jednoúčelový nástroj, který slouží, jak sám název napovídá, k určení rozdílů mezi dvěma databázemi v PostgreSQL. Napsaný je ve skriptovacím jazyce Python. Na rozdíl od podobného nástroje pgdiff nemá webový frontend, naopak jej spouštíte přímo v shellu.

Qontacts

Qontacts je velice minimalistický manažer kontaktů pro ty, co nepotřebují mít u každého kontaktu tři telefony, pět e-mailů, datum narození, velikost bot sestřenice přes třetí koleno a podobně. Jedná se vlastně jen o drobné rozšíření ukázkového příkladu a publikace „A Beginner's Guide to Gambas“, kterou napsal John W. Rittinghouse. Jen pro zajímavost, Gambas je objektové orientovaný dialekt programovacího jazyka BASIC. Překvapivě je jeho syntaxe velice podobná Visual Basicu. Na domovských stránkách projektu si můžete přečíst, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl.

quotacts

Quamachi

Znáte Hamachi? Jedná se o software pro vytvoření vituální privátní sítě (VPN). Na rozdíl od OpenVPN a podobných je zaměřena více na uživatele než administrátory, konfigurace je tedy minimálni a jednoduchá. Můžete se připojit jak z Linuxu tak i z MS Windows. Quamachi je GUI nástroj usnadňující prohlížení virtuální sítě a provádění několika málo úkonů. Bohužel nemám po ruce Hamachi VPN a na domovské stránce projektu, na webu autora ani na kde-apps.org jsem se toho moc nedozvěděl.

quamachi

4D-TRIS

Jaky správný fanda Tetris-like her si nemůžu odpustit další variantu, a to 4D-TRIS. Jak název napovídá, hraje se ve 4D prostoru. Vlastně je to 3D, ale kostky skládáte ze všech stran. Musím říct, že to vyžaduje určitou dávku představivosti. Zajímavostí je auto-mód, kde se můžete podívat, jak by hrál počítač. Určitě se alespoň podívejte na video na domovské stránce projektu.

root_podpora

Blbinky

Dávejte pozor na mazání mejlů.

Pár zajímavých pozadí pro Debian nebo bratři v UNIXu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.