Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 1. 2008)

16. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se budeme hodně zabývat novým KDE 4.0, jehož vydání je určitě velkou událostí. Ukážeme si také nový přehrávač pro toto prostředí, software pro tvorbu spektrogramů, přehrávač X3D scén a podíváme se i na to, jak snížit spotřebu Linuxu, a na blbinky.

KDE

Tento týden nemohu začít ničím menším, než že vyšlo dlouho očekávané KDE (4.0.0). Nebudu zde rozebírat, co tam je vše nového. To se můžete dočíst například v oficiálním oznámení. A protože se o KDE4 už mnoho napsalo, tak si na tomto místě dovolím upozornit na pár věcí, které jsem se já osobně nikde nedočetl a které mě překvapily. Ať už příjemně nebo nepříjemně.

Pokud jste zkoušeli předchozí bety, tak vám silně doporučuji smazat adresář ~/.kde4. Pokud si chcete prostředí změnit k obrazu svému, nehledejte kcontrol, ale systemsettings.

Nějak jsem si nevšiml, že KDE4 umí být i kompozitním správcem oken (tj. podobné efekty jako Compiz-Fusion). Nastavení je trochu utopené, takže: systemsettings → pracovní plocha → desktop effects → povolit efekty plochy a v advanced options zapnout OpenGL a poté si projít záložku All efects.

Příjemné je, že všechny plasmoidy je možné libovolně zvětšovat a otáčet. Možná se ptáte: K čemu to? Představte si nějakou lištu (například přehrávač plasma-mpc). Dříve jste sice mohli podobné lišty ukotvit vertikálně k bočnímu okraji, ale veškerý obsah byl stále orientován horizontálně. Což bylo nepěkné. Zejména pokud některá tlačítka měla textové popisky místo obrázku. Nyní okno můžete jednoduše otočit včetně jeho obsahu.

Vývojáři vás varují: KDE 4.0 ještě není KDE4. Co to znamená? Že je hotová jenom základní část KDE. Spousta aplikací, které mnoho lidí pokládá za součást KDE, ještě není portována. Resp. jejich portace dokončena. Např. Kmail nebo Amarok2. Sice je můžete spouštět se starými knihovnami, ale např Kwallet je už ve čtyřkové verzi a starý Kmail si s ním nerozumí, takže budete muset opakovaně zadávat své heslo.

Systémovou lištu Kicker nahradil KickOff, který sice vypadá Macovsky hezky, ale je ještě velmi mladý. Ještě před čtrnácti dny měl velmi hrubé chyby. Nyní už se dá dobře používat, ale prakticky nic se na něm nedá nastavovat (schovávání, velikost…) a počet dostupných apletů se s Kickerem nedá srovnávat. A některé aplety mi chybí velmi citelně (počasí, kalkulačka…).

Takže KDE4 je tady, hurá na něj. Ale pokud počítač používáte na každodenní práci, tak si možná ještě pár měsíců počkejte, než programátoři dodělají aplikace, které obvykle používáte.

Dragon Player

Dragon Player (2.0 Beta) je portace přehrávače Codeine pro KDE4 (změna jména, protože změna vývojáře). Jedná se o velmi jednoduchý přehrávač, který umí přehrávat klasická videa (včetně titulků) a DVD. Jeho zajímavostí je, že si pamatuje nastavení pro každé video zvlášť. Např. otevře video na stejném místě, kde jste naposledy skončili přehrávání a i okno bude mít stejnou velikost, jako když jste přehrávali to konkrétní video.

DragonPlayer

Dragon Player

Arse

The Analysis & Reconstruction Sound Engine (0.2d1) neboli zkráceně ARSE je program, který umí z audio vstupu vytvořit spektrogram a opačně umí ze spektogramu rekonstruovat audio výstup. Vtip je v tom, že ARSE nevytváří klasický spektogram, ale má vlastní metodu. Zvukařině moc nerozumím, v popisu použité metody se vyskytovala slova jako obálka, FIR filtr, logaritmus a podobná … slova. Jako laik ocením dvě věci.

1) Že ten spektogram vypadá velmi hezky.
2) Že i pokud ten spektogram překreslíte rukou, rekonstruovaný výstup se velmi blíží originálu. Viz příklad úplně dole.

arse

Ručně překreslený spektogram.

Heilan X3D Browser

Heilan (0.13) je prohlížeč X3D scén. Kromě standardní podpory podporuje i NURB uzly a zvuky. A zejména zvuk je jeho silná stránka. Autor se chlubí nízkou latencí, 3D zvukem při téměř libovolné konfiguraci reproduktorů a real time manipulací. Poslední verze přidává několik nových uzlů a portaci i pro OS X.

LessWatts

LessWatts.org je web, kde se dočtete, která nastavení Linuxu ovlivňují spotřebu počítače a jak je nastavit, aby vaše spotřeba byla co nejmenší.

Blbinky

Řekněte WOW.

CS24_early

A prej že Unix není sexy.

Poslední den Billa Gatese v práci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.