Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (5. 12. 2007)

5. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se zaměříme na 3D modelování, budeme vizualizovat chování robotů, přidáme si nějaké cliparty do OpenOffice.org, najdeme duplicity v adresářové struktuře, připojíme si Oracle databázi a na konci nebude chybět ani oblíbená blbinka.

Houdini

Dobrých 3D modelovacích a animovacích nástrojů není nikdy dost. Nyní se na Linux dostává jeden z profesionálních nástrojů. V Houdini (9.0) se modelovalo několik filmů. Naposledy např. Beowulf. Program sice není zdarma (jak si na Linuxu pomalu zvykáme) a stojí pěkný balík, ale mají i edici „pro hladovějící umělce“ za lidovou cenu 99 dolarů. Ta má sice mnohá omezení, ale ta jsou přesně na hranici HD videa a kvalitnější videa asi mnoho z vás dělat nepotřebuje.

Houdini

Houdini

Peekabot

Peekabot (0.2) je prostředí pro vizualizaci robotů. Jediné, co potřebujete k vizualizaci, je pár jednoduchých volání v kódu a trochu XML na popis scény. A scénu s robotem máte jak na dlani. Ušetříte za stavbu robota a za jeho obnovu, až se vám díky chybě rozmlátí o zeď.

Peekabot

Peekabot

Clker.com OpenOffice Addon

clker.com openoffice addon (0.1b) je rozšíření OpenOffice.org, které vám přímo zpřístupní cliparty, které máte uložené ve svém vlastním košíku na clker.com. Vybraný clipart je zkopírován do clipboardu a odtud ho můžete přímo vložit do dokumentu.

Clker

Clkercom OpenOffice Addon

Memcached Functions for MySQL

memcached jsem tu psal už mnohokrát. Dnes je tu zase, tentokrát jako Memcached Functions for MySQL (0.1), což je sada UDF funkcí do MySQL umožnující pracovat s memcached. Můžete tak manipulovat s objekty v cache přímo v SQL. Pomoci memcached si nyní můžete velmi jednoduše vytvořit sekvence, které v MySQL stále ještě nejsou. Navíc díky distribuované povaze memcached mohou být tyto sekvence globální, tj. sdílené mezi více instancemi SQL serverů.

FreeDup

FreeDup (1.1) umí porovnat dva adresářove stromy a vyhledat v nich duplicity. Může porovnávat primitivně podle jména souboru nebo podle jeho obsahu. Pokud chcete, tak může porovnávat i jenom užitečný obsah. Např. u mp3 souboru porovná jenom tu část, která obsahuje vlastní hudbu. Tj. ořízne se část, kde jsou IDx značky. Pokud program nalezne duplicity, je jeden ze souborů smazán a místo druhého je vytvořen hardlink, pokud je to možné, jinak symlink.

Perfect Match

Perfect Match (0.1.0) umí také hledat duplicity. Síce ne tak sofistikovaně jako FreeDup, ale tak nějak je mi tento program milejší. Jednak je rychlejší (porovnává nejdříve podle velikosti a až v případě shody počítá a porovnává hash) a navíc soubory přímo nemaže, ale generuje skript, který po spuštění soubory smaže. Ale spustit si ho musíte sami. Navíc si můžete generování toho skriptu upravit parametrem na příkazové rádce a zadáním šablony.

OCILib

Může se stát, že se chcete připojovat na Oracle databázi a z různých důvodů nemůžete použít Oracle Instant Clienta. Např. protože není dostupný pro vaší architekturu nebo že k němu nemáte zdrojové kódy… OCILIB (1.2.1) je svobodná implementace Oracle Call Interface (OCI). Je napsána v čistém Céčku, takže je platformově nezávislá, a poté, co byla v poslední verzi přidána podpora pro LOBy, nemohu přijít na žádnou vlastnost, kterou bych měl postrádat.

Blbinky

Blíží se Vánoce a je čas vymyslet dárky. A nic nepotěší bližního tak jako ručně vyrobený dárek. Například předělat starý notebook na digitální rámeček s rotujícími fotkami.

root_podpora

Oslavencům zahrajte Happy Birthday po telefonu na telefonu.

Internetová reality show! Výměna souborů! Uploadněte nějaký soubor a jiný dostanete zpět. Jaký? Překvapení!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.