Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (14. 11. 2007)

14. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes si postavíme domácí superpočítač s velkým množstvím paměti, zkontrolujeme si svůj systém, pustíme si internetové rádio, vydáme si novou verzi balíku, a protože nejenom prací je člověk živ, nebude chybět ani nějaká ta hra a samozřejmě blbinka.

JumboMem

Chcete-li spouštět aplikace vyžadující hodně paměti, ale ani váš nejlepší stroj jí nemá dostatek, neházejte flintu do žita. Spojte pamět více počítačů do jedné velké! A přesně k tomu slouží JumboMem. Zpřístupní RAM okolních počítačů spojených vysokorychlostní sítí tak, že jí vidíte, jako by byla fyzicky ve vašem počítači. Není tedy potřeba nijak upravovat či rekompilovat existující aplikace. K instalaci dokonce ani nemusíte mít rootovská práva!

S dnešní rychlostí disků i v pracovních stanicích výhod JumboMem klasický smrtelník nevyužije. Aby byl přístup k paměti dostatečně rychlý, budete muset sáhnout po technologiích jako Fibre Channel, Infiniband apod. Nicméně vytvoření si polo-super-počítače doma během několika minut zní minimálně zajímavě. Aspoň dle této prezentace. Více informací na domovských stránkách projektu.

Releaser

Releaser je dle slov autora sada skriptů k usnadnění kroků, které jsou vždy potřeba k vypuštění nové verze balíku. Jedná se o checkout z verzovacího systémů Mercurial, vytvoření tar.gz balíku a vložení zprávy na freshmeat. V reálu na mě první verze působí jako velice jednoúčelový nástroj s velice omezenou fukčností. Poslouží vám spíše jako odrazový můstek.

Lynis

Lynis je nástroj k kontrole bezpečnosti a auditu systémů. Spousta distribucí (a to nejenom založených na GNU/Linux) má nějaký svůj nástroj, většinou však s velice specifickou funkcí a limitovanou sadou testů. Lynis je kompatibilní s distribucemi jako CentOS5/RHEL5, Debian 4.0 (Etch), FreeBSD 6.2, Mac OS X 10.4 a OpenBSD 4.2. Na domovských stránkách se bohužel o „vnitřnostech“ moc nedočtete a mé pokusy stáhnout tarball končí pokaždé vypršením platnosti požadavku (timeout). Doufám, že budete mít více štěstí. A jaké nástroje používáte vy pro kontrolu bezpečnosti/audit systému? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem.

Media Box 404

Media Box 404 je nástroj pro obsluhu internetového rádia, a to pohodlně přes webový frontend. Podporuje streaming (IceCast), několik audio formátů jako mp3, ogg, FLAC, samozřejmostí je editace mp3 tagů. K běhu budete potřebovat LAMP, tedy Linux+Apache+MyS­QL+PHP. Více informací najdete ve wiki na domovských stránkách.

CS24_early

mediabox

Cubix

Tenkrát, když v roce 1985 Alexej Pažitnov představil světu hru Tetris, by asi nevěřil, jaký neuvěřitelný úspěch hra během následujících let sklidí. Objevily se tisíce klonů a variací hraných na všech možných i nemožných přístrojích. Jeden z nich je Cubix. Tentokrát psaný v Pythonu s 3D zobrazením díky OpenGL. Pravidla určitě nemusím vysvětlovat… Znáte další staré hry, které se staly „klasikou“? Nezapomeňte se o ně podělit v diskusi!

cubix

Blbinka

Dnes ráno mi Dilbert vysvětlil, jak to dopadá, když vystupujete přiliš odborně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.