Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (7. 11. 2007)

7. 11. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska tu máme nástroj pro lepší spouštění her a jiný nastroj na správu oken v textové konzoli. Dále si představíme speciální webserver a otevřený vyhledávací engine. Ukážeme si navíc jednoho sympatického virtuálního šachového partnera.

QGameX

QGameX (1.1.1) umí vytvořit nové prostředí pro běh hry (nebo jiného programu). Pro každou hru si můžete vytvořit vlastní profil. Hru můžete spouštět v nové X session a asi hlavním tahákem je možnost zvolit si alternativní xorg.conf. Ovšem můžete si vybrat i jinou mapu klávesnice a po skončení hry se obnoví původní mapa. Majitele Nvidií si mohou ještě upravit několik parametrů tohoto ovladače.
Program se mi osobně moc hodí, protože pracovní a herní prostředí se velmi často vylučují. Mám zejména na mysli nastavení X-ek. Hlavně Compiz a OpenGL hry se úplně nekamarádí, a tak se hodí spouštění her ve vlastní X session z pohodlí klikacího nástroje.

qgamex

QGameX

Klone

Klone (2.0.0) je web server, který vám umožňuje psát části stránek v C/C++. V document rootu můžete mít jak klasické statické HTML, tak i HTML mixované s céčkem vloženým mezi značky <% … %>. Možná se pozastavíte, proč to? Když máme JavaScript, Perl, PHP, Ruby a další, kteří jsou na toto přece jenom lépe stavění… No jistý smysl to má: výsledný kód je velmi rychlý a velmi malý, takže takový server můžete dát i do velmi malých počítačů. Negativním rysem je, že musíte při jakékoliv změně (i když přidáte statickou stránku) překompilovat celý Klone, protože stránky se zakompilují do výsledné binárky. To je trošku nepříjemné. Na druhou stranu můžete výslednou binárku použít jako klasický céčkový program. Tedy například i přilinkovat k jinému programu… Klone umí kromě HTTP i HTTPS, virtuální servery a má podporu CGI.

Safe a SafeDesktop

Safe and SafeDesktop (2.4.0) je trochu neobvyklý program na úschovu hesel a citlivých údajů. Zatímco většina podobných programů uchovává data na stejném počítači, kde se data používají, Safe na to jde jinak. Skládá se ze dvou částí. První je SafeDesktop což je klasická aplikace (napsána v Javě), která sídlí ve vašem počítači a kde se můžete dívat na svá uložená hesla. Jenže ta hesla se na vašem počítači fyzicky nikde neukládají. Ukládají se v aplikaci Safe, která běží ve vašem telefonu (pokud podporuje J2ME). Teprve pokud na telefonu zadáte hlavní heslo, můžete data sesynchronizovat do SafeDesktop.
Pokud se vám někdo dostane do počítače, tak si toho skoro jistě dlouho nevšimnete. Na druhou stranu hackování telefonu na dálku stále není běžné a jediné riziko tak představuje fyzické ukradení mobilu, a toho si většinou všimnete velmi rychle a máte možnost si hesla rychle změnit.

Safe

SafeDesktop

Joshua

Joshua (0.1.4a) je šachový robot. Opravdu nemyslím program, ale celý robot. Na webu totiž najdete kromě šachového programu i návod na sestavení mechanické části, která bude pohybovat reálnými figurkami a aktivní deskovou plochou, která pozná, kam jste táhli. Jenom doufám, že Joshua umí pouze šachy a ne další hry jako jeho filmový kolega.

Joshua

Joshua

Xapian a Omega

Mohlo by se zdát, že v době, kdy téměř každý vyhledávač má buď API nebo umí jinak přizpůsobit vyhledávání jenom na daný web, by mohlo být zbytečné vytvářet vlastní vyhledávač. Jenže stále existují intranety, kam si nechcete veřejnost (a tudíž ani veřejné vyhledávače) pustit. A jakmile velikost webu nebo intranetu přesáhne určitou mez, tak prostě vyhledávač potřebujete. Xapian a Omega (1.0.4) je svobodný vyhledávač. Konkrétně Xapian je vlastní search engine, který je napsaný v C++. Ale má moduly pro většinu současných jazyků (Perl, Python, PHP, Java, Tcl, C#, a Ruby). Umí podporovat booleanovské operátory a i nějaké další. Osobně mě nejvíce potěšila přítomnost operátoru NEAR, po kterém se mi od doby, co jsem přestal používat AltaVistu, moc stýská. Xapian umí prohledávat klasické dokumenty (HTML, PDF, OpenOffice, MS Word/Excel/Po­werpoint/Works, WordPerfect, RTF, PS) i ty méně obvyklé (DVI, PerlDoc). A umí extrahovat data i přímo z databáze pomocí perlového modulu DBI.
Omega je potom aplikace postavná nad Xapianem. To, že je oddělené indexování a vyhledávání, má několik pozitiv. Je možné zárověň prohledávat a zároveň indexovat a zaindexované dokumenty jsou okamžitě dostupné, přestože indexování jako celek ještě neskončilo.

Butt

Butt (0.1.4rc1) je akronym pro „broadcast using this tool“ je jednoduchý nástroj, který vezme vstup ze zvukové karty (line-in, CD), překoduje data do MP3 formátu a pošle je stramovacímu serveru. Butt podporuje ShoutCast a IceCast. A kromě MP3 podporuje nově i OGG.

Butt

Butt

CS24_early

Viper Window Manager

Viper Window Manager (1.2.0) je okení manažer pro textovou konzoli. Ano čtete správně. Pro textovou konzoli. Jedná se približně o klasickou správu oken, jako se historicky objevila v TurboVision, a může najít použití buď na starých počítačích nebo na serverech, kde zpravidla není grafika, ale stále můžete chtít zobrazit více oken vedle sebe.

vwm

Viper Window Manager

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.