Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (19. 12. 2007)

19. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Podíváme se na vyhledávání v SVN a jeden modul pro Python. Povíme si o SSH proxy a jak zobrazovat na obrazovce titulky písniček. Ukážeme si si dvě řešení pro export sdílených disků do Windows a novou stránku o kernelu. Čekají nás i tři blbinky.

Supose

Při prohledávání obsahu SVN repositáře jsem si docela zvykl na „grep -r“. Horší to je, když chci vyhledávat v metadatech (např. commit zprávy) nebo dokonce v souborech, které už jsou dávno smazány. A tak mě potěšil Supose (0.2.0), který umí prohledávat svn repositář a prohledávat nejenom v obsahu, ale i ve zmíněných metadatech. Sice to není úplně online vyhledávání, protože musíte nejprve spustit indexer, ale vlastní vyhledávání je pak už řádově jinde než vyhledávání pomocí příkazu svn a grep. No a jelikož je možné spustit indexování znovu od určité revize, nemusí indexer procházet vždy celý repozitář. Našel jsem sice několik chybiček (anonymní checkout neindexuje obsah a nezvládá přihlašování přes kerberos), ale to mě od tohoto produktu neodradilo.

CLY

CLY (0.9), je modul pro Python, který vám umožní vytvořit si vlastní shell. Stačí definovat každý příkaz jako funkci a zadarmo dostanete věci jako automatické doplňování příkazů, kontextovou nápovědu apod.

SSH Proxy

Co to je proxy, vím. Znám HTTP proxy, reverzní proxy, slyšel jsem o socket proxy, ale když jsem narazil na SSH proxy (0.6.0 Beta), tak jsem se musel důkladně informovat. A zjistil jsem, že se jedná o ssh server, kde můžete s tím ssh spojením dále manipulovat. Například můžete omezit přihlašování jenom na několik hodin během dne. Nebo můžete říct, že všichni uživatelé, kteří se připojí z daného rozsahu adres, získají uživatele franta. Že uživatel adam, který se připojí ze stroje foo.cz, se může dále přihlásit jako uživatel eva na stroj bar.cz. Nebo že jedna množina uživatelů může dělat scp jenom do jednoho adresáře. A že jiný uživatel může spouštět jenom tyhle příkazy (například ve /var/log/ může mazat, pokud zbývá méně jak 10 procent volného, jinak ne). Další příklady. Prostě těch ACL pravidel je tam mnoho a samozřejmě je ještě můžete mezi sebou vzájemně kombinovat.

Lyricod

Lyricod je server, který zobrazuje skrze OSD slova písniček během jejich přehrávání. Zajímavé je že Lyricod je poměrně nezávislý na vlastním přehrávači. Ke komunikaci totiž používá DBUS a konkrétně MPRIS (DBUS ovládání pro media přehrávače). Takže by si měl rozumět s XMMS2, BMPx, VLC, Amarokem a Audacius. Texty písniček musí být ve formátu .lrc a uloženy v adresáři ~/lyrics/ a musí se jmenovat stejně jako přehrávaná písnička.

libev

Libev (1.72) je knihovna pro práci s časovači a smyčkami čekajícími na události. Je inspirovaná knihovnou libevent, ale je značně vylepšena. Resp. Libev je vlastně jenom úzká a vysoce efektivní sada funkcí a kolem ní je obalena původní libevent, upravená tak aby využívala funkce z libev. Takže získáte kompatibilitu s původním kódem a zároveň lepší funkčnost. Přitom pokud budete opravdu tlačit na velikost, tak můžete využít jenom těch hlavních funkcí.

Scannedonly

Windows prostředí kolem sebe se asi mnoho správců nezbaví, ačkoliv by mnozí rádi. A tak tady máme hned dva programy, které nám to s okny trochu usnadní. Scannedonly (1.2.0) je démon, který kontroluje viry v souborech sdílených přes Sambu. Soubory, které oscanuje s negativním nálezem (tj. pozitivním výsledkem), označí (vytvoří další soubor s prefixem .scanned:) a příslušný modul pro Sambu zase zajistí, že Samba zobrazí jenom soubory, ke kterým existuje tento druhý kontrolní soubor.

inoclam

Na předchozím řešení se mi nelíbí, že je úzce svázáno se Sambou. A pokud adresáře do Windows exportujete přes NFS, tak je nepoužitelné. To program Inoclam (0.10) je mnohem obecnější. Soubory jsou monitorovány pomocí inotify, takže jsou zkontrolovány hned, jakmile jsou uloženy, v případě nákazy je soubor hned smazán (volitelně) a správce upozorněn.

Linux Weather Forecast

Zprávy o dění v kernelu pokládám za jedny z nejlépe dostupných. Ať už je to KernelTrap nebo LWN. Ale ne vždy mám čas a chuť si číst si kvanta dat (jakkoliv jsou už velmi redukovaná), a tak jsem uvítal stránku Linux Weather Forecast, kde se podává velmi krátká zpráva o aktuálním počasí (co je v aktuálním vydání jádra), krátkodobá předpověď (co bude v příští verzi) a dlouhodobá (na čem dalším se pracuje).

Blbinka

Postavte si vlastního tučňáka z papíru.

CS24_early

Test kompatibility Windows virů pod Wine.

Řekněte svým dětem, ať ve škole nepoužívají Firefox, nebo zůstanou po škole.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.