Hlavní navigace

Penumbra: Black Plague – temné pátrání pokračuje

23. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vítejte zpátky na dlouhé cestě za tajemstvím, jež pro nás započalo odkazem mrtvého. Část cesty je již úspěšně za námi, ale velký kus stále schází. Vydržíte návrat do prostředí plného strachu a nejistoty? Jste-li odhodláni opět pokoušet osud, brány dobrodružství jsou vám otevřeny. Pátrání pokračuje.

Penumbra: Black Plague je velmi dobře zpracovanou adventurou s mrazivým hororovým nádechem. Možná si pamatujete na první díl nesoucí název Penumbra: Overture Episode, který jsme rovněž recenzovali. Co nám přináší pokračování příběhu, jaké jsou klady či zápory, co se změnilo a další se v zápětí dočtete. Již teď ale mohu prozradit, že vývojářský tým Frictional Games dokázal, že předchozí úspěch rozhodně není náhodou a autoři umí připravit skutečně prvotřídní požitek na herní scéně. Máme se nač těšit.

Penumbra 1

Instruktáž k ovládání si tentokráte neosvojíme na začátku dobrodružství, ale v přichystaném tutoriálu. Trochu mi připomínal výukový program matrixu. Samotná hra již není pokyny nijak rušena. Ukládání hry probíhá automaticky, nahrávání se poté děje z hlavní nabídky hry. Pro podpoření vskutku brilantní atmosféry je doporučeno hodně tmavé prostředí. Nebojte, k dispozici máme světlo baterky.

Příběhem hra navazuje na první díl. Čeká nás tedy shledání s hlavním hrdinou Philipem, jež se po mnoha nástrahách a útrapách dostal do rozsáhlého podzemního komplexu a není tam rozhodně jediným návštěvníkem. Zde začínáme také my. V tmavé a špinavé cele za zvyků něčího utrpení a praskotu světel. Idylka. Zvykejme si, obdobná atmosféra nás bude provázet po celou dobu hraní. Nastal čas najít cestu ven. Dveře zkusit můžete, ale nepočítejte s úspěchem. Od začátku je třeba přemýšlet. Prohledejme celu, něco užitečného se naskytne.

Penumbra 2

Mezi největší pozitiva této hry se určitě řadí skvělý fyzikální základ. S předměty se pohybuje takřka skutečně. Držíme-li libovolnou věc, je třeba s ní hýbat ve 3D světě. Dveře buď přitahujeme, nebo do nich tlačíme v závislosti na pantech. Zabarikádovat dveře? Není problém, pomocí myši k nim přemístím skříně a podložím trámy. Meze jsou takřka neomezené a co mnozí hráči ocení, je více správných alternativ řešení. Bohužel tomu tak není vždy, ale i ta zástupná část ve chvílích zoufalství potěší.

Penumbra 3

Opět zavzpomínáme na první díl a jeho ne příliš zdařilý bojový mód. Tvůrci se rozhodli pro jeho odstranění, což má hned několik následků. Ubyla snad největší předchozí slabina, pocit stísněnosti pro hráče, a je ještě lepší atmosféra. Když vypnete elektřinu a při prohlížení předmětů se objeví podivná zrůdná postava s baterkou slídící po vás, nezbývá vám než zatajit dech a doufat v neprozrazení. Stačí se jen nešikovně dotknout předmětu a již jste na sebe upozornili. Když mě postava spatřila, zavřel jsem před ní dveře a snažil se je udržet. Byl jsem doslova vtažen do hry. Dveře naneštěstí brzy rozraženy a můj lynč započal. Bránit se lze například házením předmětů na útočníka nebo zběsilým útěkem, ale nepovede se to vždy.

Hádanek a rébusů je i tentokrát mnoho. Orientaci vám usnadní deník se zápisky. Co vám ovšem hru naopak ztíží, je sám Phillip. V jeho hlavě to začíná být ne zcela v pořádku. Začínají se ozývat hlasy bez hmotných majitelů a různé halucinace. O zábavu je tedy postaráno. Je na nás se s tím vypořádat.

Penumbra 4

Zpracování je jednoduše řečeno brilantní. Navíc vzhledem k rozpočtu titulu a početném osazenstvu je to vážně excelentní záležitost. Realistický model věci si vás brzy získá. Za nejlepší osobně pokládám atmosféru, také jsem ji častokrát jmenoval. Velmi silná, temná, zkrátka rozhodně stojí za to stát se její součástí.

CS24_early

Ačkoli se jedná pouze o demo verzi, rozhodně stojí za odzkoušení. Jste-li zvyklí na první díl, asi ukázku dohrajete za chvíli a stejně jako já budete zklamáni rychlým koncem. Krapet tomu napomáhá chyba v elektrice. Příjemný herní zážitek.

Penumbra 5

Chceme-li si demoverzi vyzkoušet, klikneme na odkaz Try the demo a zvolíme si jeden z odkazů pod Linux Download. Stáhne se soubor s příponou .sh, ten učiníme spustitelným a spustíme. Další fází instalace nás provede grafický průvodce. Plnou verzi pak pořídíte za 19,99 USD, tedy asi 300 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku