Hlavní navigace

Jak soudruzi z Bonton/Sony music bojují s piráty

21. 11. 2002
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Představte si situaci, že koupíte CD a to nehraje v počítači, protože je "chráněné" proti kopírování. Na nosiči se však skví logo CD DA. Kde je tedy zakopaný pes? Myslíte, že vydavatel se chytne za nos a omluví se za klamaní zákazníka? Ne, udělá z vás nesvéprávného blbce, který si neumí pustit CD.

Mám koupené CD označené jako CD DA a ono nehraje, co s tím? Napíšu vydavateli – Bonton/Sony:

Dobrý den,

koupil jsem si CD Ivan Hlas – Obrátíš mi naruby ráno, při pokusu o přehrávání na PC se mi začne instalovat jakýsi zběsilý CD/MP3 (??) přehrávač, který se nedoinstaluje úspěšně, neboť nemám zvukovou kartu, CD nejde přehrát běžným defaultním Windows přehrávačem. Já si koupil AudioCD, proto čekám AudioCD, co tohle má být?!? Pokus o ochranu proti kopírování? To si strčte za klobouk, lidi co CD kopírujou bezpochyby obejdou (a asi už nějak obešli) a nás pár pitomců, co je ještě ochotno platit, akorát přesvědčíte o tom, že je opravdu lepší krást.
Co s tím CD mám dělat?! očekávám vaši briskní odpověď!


Po týdnu a jedné urgenci dorazila odpověď (v ní modře dopsané mé odpovědi a komentáře):

Vas e-mail se mi dostal do meho PC az dnes rano a a opovidam ihned, takze slusne odpovedi se dockate. Za zdrzeni se omlouvam, clovek, ktery je zodpovedny za preposilani mailu z webu, preposlal ten Váš, omylem, na nespravneho kolegu.
[JP: člověk na přeposílání mejlů?!? už to mi mělo být divné]
Ackoliv se dozadujete odpovedi, priznam se, ze nevim zcela presne na co mam odpovidat, protoze ve Vasem mailu je otazka jen jedina „Co to ma znamenat?“

Pokusim se byt strucny: Ma to znamenat, ze se pokousime chranit vlastnictvi nasi spolecnosti. To za co jsme my zaplatili (nahrávka, studio, mastering, prava, grafiky atd.) a co dale platime a platit budeme (tantiemy interpretu, autoru a taky dane…). Nerozumim Vasemu rozcileni. CD audio bylo vyvinuto ( jak již z názvu vyplyva) k reprodukci v hudebnich prehravacich. To, ze technologie PC postoupila, bohuzel, tak daleko, ze umoznila tyto disky vypalovat na PC je sice pravda, ale neznamena to automaticky, ze kazde CD musi byt kopirovatelne ba dokonce ani prehratelne v CD-ROM jednotce. Ta byla zase vyvinuta pro prehravani CD-ROMu. Jako clovek, pracující v IT spolecnosti ale tohle vsechno urcite vite. Jelikož z cca 12 milionu CD-R prodanych rocne na trhu v CR se cca 10 milionu pouzije k nelegalnimu kopirovani hudby, je jasne, ze sve nahravky musime snazit nejaky zpusovem chranit stejne jako to delaji vyrobci software. Posilate to Microsoftu take rozhorcene maily, ze jejich programy jsou protektovany ruznymi stupni ochrany?
[JP: já jsem poslal rozhořčený mail, že si CD nemohu pustit, nikoli kopírovat, směšujete dvě různé věci.
Protoze ale vime, ze stale existuje mala skupina lidi, ktera je slusna, a ac pracuje s PC, nakupuje legalni CD a chce si je zcela pochopiletne na svem PC prehravat, zacali jsme pouzivat system ochrany, ktery to umoznuje. Waw soubory jsou tedy chraneny proti kopirovani, ale stejne skladby jsou na disku v MP3 a ty si muzete prehravat na vasem PC.
[JP: fakt si uvědomte, že co je digitalni, vždy půjde zkopírovat a na každou „ochranu“ se vzápětí objeví zbraň, nemá to cenu – po zlém to nepůjde
Zakaznik tedy k zadne ujme neprijde, jeho CD hraje jak v hudebnich prehravacich, tak v PC. Pokud jediným problemem zustava nainstalovany prehravac, myslim, že jako product manager v IT byste si s tímto „problemem“ mel snadno poradit. To zvladnu i ja. Velice me ale zaujala Vase poznamka, ze nemate zvukovou kartu. Rad bych tedy vedel, jak bez ni prehravate ta Audio CD??? Budu Vam vdecen, kdyz mi tento hi-tec objasnite a poucite me.
[JP: no vidíte, a je to úplně jednoduché – na předku každé CD ROM mechaniky je audio jack konektor, který lze připojit na vstup repro.]
[mimochodem, na to jaký odborník se z pán z Bontonu později vyklube, jsou některé ne/znalosti vskutku zajímavé …]
Pokud Vas to, ze chranime svuj majetek tolik popouzi, ze pisete, cituji: „že je opravdu lepší krást“, má to asi stejnou logiku, jako byste prisel do obchodu a zacal rvat na prodavacku, ze priste je radeji vykradete, protoze maji na dverich zamek. A ten jde taky rozlomit nebo odvrtat, takze proc ho tam Ti idioti davaji???!
[JP: demagogie, zcela čistá … Násobená navíc tím, že na obalu CD neinformujete o tom, že to vlastně hraje jenom někde a někdy. ]
Na zavěr Vám chci vyjadrit podekovani, ze patrite ke skupine slusnych lidi, kteri neokradaji intreprety autory ani vydavtele a kupuji si originalni hudbu. Na druhou stranu me velmi mrzi vase nepochopeni a Vas arogantni postoj,
[JP: jaký arogantní postoj? Já si něco koupil, co nefunguje … ]
kteremu opravdu nerozumim. Jako vydavetele se snazime nasim klientum poskytnout hudebni nosice v maximalni kvalite jak z hlediska hudebniho, tak i tiskovin, ale sve vlastnictvi si hodlame chranit a povazujeme to za naprodto legitimni. Chci verit, ze svuj nazor o schvalovani kradezi jste napsal v afektu, ackoliv, jak jsem jiz vyse uvedl, jeho duvod jsem nepochopil.
[JP: Tenhle způsob ochrany je fakt zcestný – jak bych teď mohl postupovat? 1. vycucnout si v nějakém vypalovacím sw jen ty audio stopy a vypálit si je (a vězte, že je to fakt jednoduché …) 2. ono CD omlátit tomu nebohému prodejci vašich CD o hlavu, ten mi vrátí peníze, protože má v úctě lidi, kteří ho živí, a ví, že můžu jít jinam.
Výsledek?
1. Vy jste neprodali CD právě kvůli ochraně před kopírováním.
2. Pokud tohle udělá tomu maloobchodu více lidí (jako že asi jo) a budou dostatečně protivný (třeba jako já), on nebude raději takováhle CD brát
3. Z dlouhodobého hlediska vy nebudete prodávat …

Není opravdu lepší získávat zákazníky slušným přístupem (pěkný booklet, obstojné ceny …?) než lumpárnama podobného ražení?


Tohle bylo zatím první kolo – ale v pánovi Bontoňákovi bouchly saze – odpověď tu byla obratem:

Vážený pane,
buďte tak laskav a sdělte mi, konkrétně na čem Vám to CD nehraje. Mám tím na mysli typ a konfikuraci Vašeho PC nebo typ CE přístroje. Nevím o co Vám vlastně jde. O to, zda ta CD hrají a já tvrdím, že hrají nebo o diskusi o Red Booku?

Demagog jste Vy, když si stěžujete, že Vám nehraje CD kvůli ochraně v PC v němž chybí zvuková karta. Jsem ochoten s Vámi komunikovat a maximálně Vám, vyjít vstříc, pokud to bude věcné a v rámci jistých společenských no­rem.

Jako našho klienta si Vás vážím, ale pokud se mnou chcete dále komunikovat, změňte poněkud tón a formu. Děkuji,


Nezbývá než se vrátit k meritu věci:

Prosím uklidněte se a bez emocí se prosím pokuste zodpovězte moje otázky, pro přehled je uvádím znovu (vztahují se samozřejmě k cd v subj.):

1. Dodržujete definici AudioCD?
2. Jakým způsobem zabezpečíte přehrání audio stop na PC vybaveném pouze CD ROM mechanikou bez zvukové karty? (Na konfiguraci opravdu nezáleží, ale budiž … P3 450, 512MB RAM, IDE HDD, CD ROM IDE Toshiba 12×, NT 4.0 CZ, mb M6TZA-intel 440ZX, bez audia)


odpověď pana Sonyho Bontóna (modře zase moje re)- tady se opravdu pán projeví jako odborník na slovo vzatý …

jsem klidný, jen nemám rád nekonečné diskuse v obecné rovině o ničem. Odpovědi na Vaše konkrétní otázky jsou následující:

1. Ne, uvedené CD není zcela do detailu podle normy CD-DA, ačkoiliv odchylky jsou minimální. Ze zákona však nejsme povinni striktně dodržovat CD-DA formát, ale zajistit 100% přehratelnost v CE

přístrojích.
[JP: proč tedy máte na obalu i na nosiči samém logo CD DA? Není to klamavá reklama?]
Sony: protože lisovna CD v Německu nemá zatím k dispozici traye bez loga CD-DA, ale brzy se to změní Není, protože funkčnost CD není nijak omezena
CD-Extra neboli tzv. „enhanced CD“ obsahující CD-ROMovou multimediální stopu také není čisté CD-DA, ale nikdo si nestěžuje. Asi proto, že jde bez problémů vypálit.

[ ale tohle jde taky vypálit … 8-; to je totiž ta největší tragédie na tom všem, že celá tahle ochrana je k ničemu … ]
Sony: když Vám to jde tak lehce vypálit a celý systém obejít tak nevím co řešíte

2. Nijak. Zvuková karta a audio set je dnes již standardním vybavením každého PC (dokonce i Vašich nejlevnějších modelů), nehledě na fakt, že u spousty nových CD-ROM mechanik sluchátkový výstup již vůbec není.
[JP: buď se mýlíte nebo vědomě lžete.]
Sony: ani nemýlím ani nelžu. Máme tady cca 20 nových desktopů Compaq a ani jeden nemá sluchátkový výstup a když jsem koukal na Váš web, tak i ty nejlevnější modely zvukovku mají technicky vybaven. Také nezabezpečujeme přehrání CD v přehrávačích bez reproduktorů, zesilovače nebo kabelů nebo v CD walkmanu bez sluchátek.
[JP: viděl jste někdo někdy takovou CD ROMku? já fakt ne …]
Máme za to, že kdo chce poslouchat hudbu z PC má tento k audio reprodukci patřičně technicky vybaven. Také nezabezpečujeme přehrání CD v přehrávačích bez reproduktorů, zesilovače nebo kabelů nebo v CD walkmanu bez sluchátek.
[JP: víte sám, že je řeč o něčem jiném …]
Pokud máte dojem, že na našich CD by mělo být upozornění, že k přehrátí na PC je nutno mít zvukovou kartu, tak já si to nemyslím. Nejsme v USA, kde v návodu na mikrovlnou troubu musí být upozornění, že je zakázáno sušit v ní kočky a jiná domácí zvířata.
[JP: Nevím, jestli vám to neuniklo, ale 99% procent běžných audioCD je běžně přehratelných ve zmíněné konfiguraci PC, zatímco ať už budete sušit libovolnou kočku či psa v libovolné mikrovlnce, výsledek je stále týž. Navíc vaše CD není ani přehratelné pod jinými OS než W95 a novější (Linuxem, Apple …)
Sony: asi Vám to ještě pořád nedošlo, ale my nejsme výrobci hudby pro počítačový průmysl
[JP: tak bacha, všichni, kdo si pouštíte CD na PC, Apple … tak jste „počítačový průmysl“ …to kdo byste nevědeli, co jste zač …8-;

Mohl bych se na oplátku zeptat já Vás, proč se snažíte za každou cenu zcela nesmyslnými argumenty dokázat, že naše cháněná CD nehrají v PC? Ta CD totiž hrají, ale Vy je neslyšíte, protože Vám v PC chybí zvukovka.
[JP: já vám vrátím CD, vy mi vraťe peníze a bude dost „nesmyslné“ debaty. Vaše CD, mi na rozdíl od 300 dalších (legálních a originálních) v PC nehraje, ač by hrát mělo (je to na něm napsané). To není žádný nesmysl, to je holá skutečnost.
Na okraj – Moudro „CD totiž hraje, ale vy jej neslyšíte, protože vám PC chybí zvukovka“ je fakt perla! Myslím, že by stálo za zvěřejnění v PC Magazine Abort, Retry, Fail …]
Sony: perla je, že chcete přehrávat hudbu v PC bez zvukovky, to tam nezapomeňte napsat taky. Možná by stálo za to, zkusit k němu připojit přehrávač voskových válečků…
[JP: … fakt je to znalec … k tomu není co dodat …

Vašem počítači něco chybí


[JP: to opravdu slyším prvně, že je nutné mít k přehrávání audioCD v počítaču zvukovou kartu a věřte mi, že nějaká PC bez zvukové karty už jsem kdysi

také prodal]
Sony: kdysi asi jo, ale ty počítače už budou dávno po recyklaci

Ale pokud chcete odpověď že CD nehraje, tak skutečně nehraje na následujících přístrojích:

na sporáku, v troubě, v lednici, v pračce, v kuchyňském robotu, na gramofonu, ve videu, v elektrické pile, v sekačce na trávu,......... a
spoustě dalších přístrojů, které k tomu nejsou určeny, stejně, jako Váš počítač. V tom by to ale přesto hrálo, kdyby jste byl ochoten připustit, že do něj patří zvuková karta. Ke konfiguraci Vašeho PC Vám blahopřeji, máte samozřejmě, mnohem lepší počítač než já, na kterém naše CD to bez problémů hrají.
[JP: no vy jste chtěl vedět konfiguracim, já jsem vám ji necpal … 8-)
Sony: jistě, to dělo, co máte, tu zvukovku totiž mít musí, pokud jste si ho nesložil sám na koleně (což je dnes in) nebo ji nevytrhl ze základní desky… Jde jen o to pruzení, že??? Nebo jste to hacknul a vypálil a teď se trapně snažíte vymyslet si nějakou pitomost, aby Vám to v obchodě vzali zpět???

root_podpora

Pane Petráku, omlouvám se Vám, ale mám, bohužel, ještě jiné pracovní povinnosti, kterým se musím věnovat. Děkuji za plodnou výměnu názorů a nepřeji Vám příliš mnoho takových zákazníků, jako jste Vy sám. Jinak byste trávil většinu pracovní doby vysvětlováním, že tisknout z PC nejde bez tiskárny a bez monitoru se to asi taky úplně neobejde. Hlavně Vám přeji, aby to nakonec pochopili, a nechtěli Vás mlátit počítačem přes hlavu, jako to chcete udělat Vy, „tomu nebohému prodejci CD.“


Dál už asi není co dodat…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku