Hlavní navigace

Jak vidí Linux regionální prodejci počítačů?

21. 3. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Běžný uživatel si chce zakoupit hotový počítač, doma jej zapojit a rovnou pracovat. Automaticky také předpokládá, že dostane operační systém. Dají se přesvědčit prodejci k instalaci Linuxu? Co je potřeba jim nabídnout a co chtějí uživatelé? Článek o praktických zkušenostech jednoho „instalatéra”.

Linux sám o sobě nelze uživatelům instalovat bez dodatečných služeb. Na základě aktivity CZLUG jsem navrhl, vytvořil a spustil službu, která by měla přinést Linux i běžnému uživateli. Doufám, že bude inspirací pro ostatní „instalátory” z webu instalace.linux­.cz. Pokud máte dostatek zkušeností, můžete s podobnou aktivitou začít také.

Jak to vidí uživatel

Běžný čtenář Root.cz určitě vyzkoušel více distribucí a sám má zkušenosti s instalací a zprovozněním systému pro svoje potřeby. Zkušený uživatel si sám vybere vhodnou distribuci a naučí se ji používat. Pak se z něj stane třeba i fanatický zastánce dané distribuce a dává to pravidelně najevo v diskusním fóru. Pro běžného uživatele, který počítačům nerozumí, je upřímně jedno, jestli má nějakou konkrétní distribuci Linuxu nebo má MS Windows.

Ale co je podstatné, běžný uživatel nezná nic jiného než MS Windows, protože každý „odborník” na počítače od sousedů mu je doporučí, protože jsou nejlepší a každý je má. Cesta k běžnému uživateli je však mnohem jednodušší. Stačí mu počítač s Linuxem dodat jako fungující věc spotřební elektroniky, která „prostě funguje” a nemusí se o ní starat a stačí „to jenom zapnout”. Počítač s předinstalovanými MS Windows v sobě neobsahuje vůbec žádný software pro běžné činnosti, které je potřeba s počítačem dělat. Uživatel si je musí sám doma nainstalovat, případně mu software Pepa od vedle „nějak sežene” rozuměj ukradne. S Linuxem mají problémy i zkušení uživatelé a dávat lidem počítač bez systému nebo jim jen „nechat projet” instalační CD/DVD s nějakou distribucí je totální nesmysl.

Akademie Root.cz

logoV rámci Akademie Root.cz připravujeme odborná školení a semináře určené nejen profesionálům, ale všem, kteří chtějí posílit své teoretické i praktické znalostí v oblasti IT. Školení vedou zkušení lektoři s mnohaletou praxí v oboru. Chcete-li rozšířit své obzory a zlepšit svou kvalifikaci, jsou naše školení tou správnou volbou.

Běžnému uživateli je potřeba dodat fungující věc spotřební elektroniky. Počítač musí ovládat klikáním myší a nesmí po něm být vyžadovány žádné znalosti systému jako takového. Měl by znát, kam se ukládají soubory a jak se v tom má jako uživatel orientovat, a měl by vědět, že si musí svá data pravidelně zálohovat. Měl by umět jedním kliknutím provést aktualizaci bezpečnostních záplat a měl by být seznámen s tím, že je potřeba to dělat. To je vše co by měl uživatel umět. Klikat na ikony a spouštět aplikace zvládne každý. Pokud chce dělat cokoliv jiného, měl by se obrátit na servis.

Co uživateli nabídneme

S tímto přístupem jsem se rozhodl uživatelům v regionu Krkonoše nabídnout službu „instalace Linuxu”. Službu již nabízím prostřednictvím čtyř nejvýznamnějších regionálních prodejců výpočetní techniky. Služba je zaměřena zejména na běžné uživatele, kteří chtějí s počítačem normálně pracovat. Kromě hraní nejnovějších her určených pro MS Windows je na běžné věci Linux na desktopu použitelný.

Pro tyto účely jsem zvolil openSUSE, protože mi přijde aktuální verze 10.2 již dobře použitelná pro běžného uživatele. Abych byl schopen poskytnout dostatečně kvalitní podporu, sám systém používám a nenabízím podporu pro žádné jiné distribuce. Lepší jedno kvalitní řešení s kvalitní podporou než záběr třeba čtyř distribucí s tím, že nechám jen projet neznámou instalaci. Tímto směrem zřejmě cesta nevede. Zákazník musí dostat funkční systém a nelze počítat s tím, že si něco doma sám dotvoří.

Nechat nainstalovat Linux si můžete často nechat i ve svém regionu. Sdružení CZLUG již před časem spustilo projekt instalace.linux­.cz, ale je o něm povědomí víceméně jen mezi lidmi kolem Linuxu, což se snažím alespoň ve svém okolí napravit. Každý můžete svoji aktivitou přispět.

Přístup prodejců výpočetní techniky

Zkušenosti s nabízením instalace Linuxu jako produktu jsou různé a často vycházejí z neznalosti vývoje Linuxu za poslední roky. Pokud se člověk Linuxem nezabývá a jeho denním chlebem jsou MS Windows, je téměř pravidlem, že občas nějakou distribuci zkusí, na něčem se zasekne a pak se zase vrátí k MS Windows. Postoje prodejců k Linuxu jsou proto různé.

Jedna z oslovených firem má zkušenost se systémem Red Hat, který byl už před mnoha lety jednomu velkému zákazníkovi nainstalován na server. Postoj prodejce je ovšem poměrně nedůvěřivý směrem k desktopu. Největším argumentem je nemožnost provozovat nové hry, což je podle něj největší segment a poptávka zákazníků. Tento prodejce službu přijal.

U jiné firmy jsem se setkal s tvrzením, že v PDF dotazníku pro uživatele jsou věci, které jsou naprosto běžné a uživatel je potřebuje. Jenže u MS Windows je samozřejmostí, že si tam těch „tisíc” aplikací uživatel musí doinstalovat sám. U Linuxu je situace lepší, většinu aplikací pro běžné činnosti máte k dispozici, ale pro běžného koncového uživatele je nesnadné je nainstalovat a proto je potřeba instalaci „dotáhnout do konce”. To podstatné, co by uživatel mohl od svého nového PC požadovat, vyplní právě předem do zmíněného PDF dotazníku. Prodejce službu také přijal s tím, že „to je budoucí vývoj, protože o MS Vista moc velký zájem nebude”.

Dalšímu prodejci jsem přivedl zákazníka, který si u něj na moje doporučení zakoupil nové PC. Tento prodejce nyní službu instalace Linuxu nabízí také. S tímto prodejcem jsem měl ale ještě jeden zajímavý zážitek. Objevil se problém s integrovanou zvukovou kartou. Deska se bude časem reklamovat, ale zákazník v tuto chvíli počítač potřebuje používat. Co tedy s tím? Prodejce nabídl jako dočasné řešení bezplatně novou zvukovou kartu SB 5.1 s tím, že až zákazník nebude nutně počítač potřebovat, se deska pošle na reklamaci. V tu chvíli ovšem nastaly problémy.

PC bylo dualboot a prodejce se snažil stáhnout ovladač ke kartě na webu výrobce, aby předvedl, že karta funguje. Nakonec se to po delším hledání a složité instalaci povedlo a přišel na řadu Linux. V něm stačilo vstoupit do nastavení systému a v seznamu byly vidět dvě zvukové karty. Jedním kliknutím jsem integrovanou kartu vypnul. Dalším kliknutím jsem vybral novou, zvolil jsem z nabídky „Rychlé automatické nastavení” a bylo hotovo. Lepší předvedení toho jak „je Linux použitelný” bych si sám nevymyslel. Podobná demonstrace schopností dokáže přesvědčit mnoho nedůvěřivých.

A ještě jedna zkušenost, která mě potěšila. Na základě jiné návštěvy u jiného prodejce jsem se setkal s více než vstřícným jednáním, protože tam víceméně všichni věděli, co je Linux, a ptali se mě na nějakou odlehčenou distribuci pro starší hardware. U tohoto prodejce jsem téměř nic vysvětlovat nemusel, v podstatě souhlasili hned.

Zisky z prodeje

Pokud budete podobně jako já nabízet instalaci Linuxu přímo přes prodejce, nezapomínejte na jednu velmi důležitou věc: zisk. Prodejce především prodává a na všem potřebuje nějak vydělat. Když prodá MS Windows, má z prodeje jistý zisk. I na tyhle věci je potřeba myslet. Nezapomeňte, že prodejci jsou ti, kteří vám seženou potenciální uživatele. Pro zákazníka by neměl být žádný rozdíl ve výsledné ceně za instalaci při objednání u prodejce.

V praxi tedy není možné jít cestou „ty dáš počítač a já systém”, ale i prodejce musí na instalaci vydělat. I když mu něco necháte, je to pro vás do budoucna výhodné. Bez toho prodejce byste jednoduše neměli nic. V porovnání s MS Windows je tu přeci nabízen bezpečnější systém plně vybavený aplikacemi a připravený k práci. Prodejce sám by měl tímto způsobem Linux nabízet.

Několik poznámek závěrem

Velké množství uživatelů nakupuje k počítači rovnou i nějakou tu tiskárnu a v poslední době častěji multifunkční zařízení. S jejich provozem je v Linuxu naštěstí velmi dobrá zkušenost. Jednou z nových vlastností poslední verze 10.2 openSUSE je, že obsahuje originální software od HP pro zařízení All-in-one.

CS24_early

Je tedy zaručena plná kompatibilita a bezproblémový provoz všech funkcí těchto zařízení. Takže bez problémů naskenujete grafický podklad, který se okamžitě otevře jako nový neuložený soubor v GIMPu. Při ovládání tiskárny si můžete zvolit způsob tisku. Dojde-li černá, naklikáte si, že chcete tisknout jen barevnou náplní… nejlepší volba, když dojde černá v neděli.

A ještě jedna zajímavost, kterou ne každý tuší: Denním chlebem prodejců je odvirování počítačů zákazníků, kteří jsou samozřejmě ze situace nešťastní. Problém je natolik rozšířený, že se jeden můj bývalý spolupracovník dokonce rozhodl na této činnosti přivydělat. Říkejte občas lidem, že viry/spyware/mal­ware z MS Windows na Linuxu nefungují. Pro běžného uživatele je to nová informace a pádný argument k přechodu na jiný operační systém.

Je podle vás možnost pořídit Linux s PC zajímavá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Chalupa je redaktorem zpráviček a příležitostným pisatelem článků na Root.cz.