Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak vybrat počítač, který vydrží 10 let od Al - Win10pro 150kc on ebay, zrovna jsme měnil základní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2018 2:05

    Al (neregistrovaný)

    Win10pro 150kc on ebay, zrovna jsme měnil základní desku a procesor, microsoft mi dobrodušně nabídl win10pro za sedm tisíc, tak jsem koupil něco od bulhara s dobrými recenzemi a několika tisíci provedenými transakcemi, zaplatil kartou, Microsoft mi to tiše zaktivoval a je to. Nainstaloval jsem veškeré updaty, visual studio atd, vypnul navždy updaty, vypnul Cortanu, telmetrii, nastavil comodo firewal ať blokuje vše kromě toho co potřebuji. samotná koupě OS a aktivace zabral 15 min. Jenom abych uvedl na správnou míru urban legends o ceně windows a updatech.

  • 25. 10. 2018 7:05

    onten (neregistrovaný)

    "vypnul navždy updaty" ... "abych uvedl na správnou míru urban legends o ceně windows a updatech" :D

  • 25. 10. 2018 13:52

    Ai (neregistrovaný)

    Já soudruzi, a to je taková moje zvláštnost, windows neupdatuji, ale cca jednou ročně stáhnu instalačku a přeinstaluji.
    Apky neupdatuji, ale většinou stáhnu a nainstaluji znovu, ale jen pokud je to nutné, a rozhodně ne v týdenních intervalech, třeba jednou za šest týdnů je tak akorát. Samozřejmě věci jako visual studio, které zaberou hodně času updatuji(konkrétně přes příkazový řádek pouze adresář s instalačkou). Pořád mi to zabere 10x méně času než naučit Linux spustit titulky k filmu z NTFS.

  • 25. 10. 2018 14:00

    ByCzech

    Pořád mi to zabere 10x méně času než naučit Linux spustit titulky k filmu z NTFS.

    Jaký je problém s titulkama z NTFS v Linuxu? Já žádné nepozoruji. Pokud mají titulky stejné jméno jako film, jede to rovnou a pokud ne, dá se to to buď naklikat v menu (otrava) nebo prostě přes drag & drop vzít titulky a položit je do videa. A je jedno jaký to je filesystém.

  • 25. 10. 2018 14:02

    Petr M (neregistrovaný)

    Zajímavá úchylka. Přirovnal bych to co do času a příjemnosti k celýmu víkendu s dominou v době PMT a sadou bičů. No každýmu podle jeho gusta...

  • 25. 10. 2018 15:36

    Jenda (neregistrovaný)

    > windows neupdatuji, ale cca jednou ročně stáhnu instalačku a přeinstaluji

    > počítač, který vydrží 10 let

    > Zde je ale zaručena podpora LTS verzí pouze na 5 let.

    > uvedl na správnou míru urban legends

    okay

  • 25. 10. 2018 7:49

    Petr M (neregistrovaný)

    1) Paní je ještě na W7. Změna GUI tam bude tak jako tak bez ohledu na to, jestli dá W8, W10, Maca nebo cokoliv jinýho.
    2) W8 nebudou mít podporu, W10 nefungují, jako ostatně každá sudá verze. W9 nejsou, W11 prý nebudou.
    3) W* neřeší automatický update všeho bez vynucenýho restartu.
    4) Současná verze W* nebude za 10 let existovat - všechno před 10 bude bez podpory, 10 budou ještě rozbitější
    5) Update u W* nefunguje (stroj je nepoužitelný při stahování a rozbalování - padne na 5% výkonu), pak modrá obrazovka na 20 minut při vypínání a na 20 minut při zapínání, pokud máš kliku na nezatuhne to úplně.
    6) Update u W* neřeší aplikace, těm se musíš věnovat ručně (pravidelná kontrola a stahování exáčů s jejich ruční instalací) - paní tomu nechce ten čas věnovat

    Takže W* by byly v tomto případě k---evsky drahý i zadarmo, 150,- je za takový šmejd opravdu hodně přemrštěná cena.

  • 25. 10. 2018 9:15

    MasoxCZ (neregistrovaný)

    Dovolím si tvoje tvrzení uvést na pravou míru: je to blbě postavenej počítač, u kterýho se kromě ceny nikdo nezabýval přiměřeností sestavy k účelu.
    Zastaralý aplikace svoje updaty samozřejmě pořádně neřeší; aktuální zpravidla jo a zcela bez problému. U starejch verzí je to daň za dobu vzniku v éře, kdy internet neexistoval. U některých je to rozhodnutí držitelů práv, ať si o něm myslíš co chceš. Windows 10 balíčkovací systém mají, ale asi těžko můžeš tvrdit, že je vinou Windows když to třetí strany nepoužívají.
    Nebo snad máš pocit, že MacOS řeší aktualizace třeba Photoshopu nebo Quarku? Řeší snad některý linux aktualizace TeamVieweru?

  • 25. 10. 2018 10:12

    j (neregistrovaný)

    Widle ZADNEJ balickovaci system NEMAJ a NIKDY nemely. Nebo mas snad pocit, ze si do widli muzes pridat repo ze kteryho se bude (centralne a bez dalsiho) aplikace aktualizovat?

  • 26. 10. 2018 15:01

    SB (neregistrovaný)

    Proč hned řešíte aplikace, nad kterými nemá Microsoft moc? Ten pochcaný systém nemá balíčkovač ani sám na sebe!

  • 25. 10. 2018 10:16

    Petr M (neregistrovaný)

    Jenomže tady neřešíme, kdo za to může.

    Prostě je požadavek "netrávit zbytky několikátýho mládí údržbou stroje" && ve Widlích je automatická údržba nepoužitelná -> nepoužijí se Widle. Hotovo.

    A "aktuální zpravidla jo a zcela bez problému." - kdes to viděl? Myslíš otravnou hlášku, na kterou musíš kliknout, ručně začít stahovat instalačku, spustit ji (na druhý pokus, pokud nedáš "Spusit jako admin"), pečlivě zkontrolovat kukaččí vajíčka typu Ask Toolbar nebo McAffee, ve vlastním zájmu zkontrolovat EULA, aby ses ujistil, že tam není změna a pozavírat ručně programy, který si to myslí, že jsou s tím v konfliktu. A pak máš na výběr - restart hned nebo restart pozděj.

    Já ti ukážu bezproblémovější věc. Když v Kernelu otevřeš soubor, u handle je počitadlo, který, pokud je >0, drží referenci na původní soubor. Můžeš ho změnit nebo smazat, ale v paměti je furt ten starý. Takže klidně můžeš podstrčit nový soubor .so, appka jede se starým (z paměti) a po uzavření všech referencí se příště načte nový. Narozdíl od Widlí, kde když za běhu vyměníš DLLko, vletí tam modrá smrt.

    EULA se zobrazí jenom jednou, při instalaci (a pak ji event. ukáže aplikace při změně při prvním startu, to je v režii autora), ... Navíc tam máš nástroj, který sosá balíčky z jednoho (nebo několika - můžeš si je přidávat nebo ubírat) repozitářů a změní všechno potřebný okamžitě. A vzhledem k podpoře skriptletů v balíčkovacím systému ti rovnou restartuje některý služby jako ssh server. Bez toho, že by sestřelil zbytek.

    "Řeší snad některý linux aktualizace TeamVieweru?"

    Ne, ty pochopitelně řeší autoři TeamVieweru. Potřeboval jsem ho jednou, je to tak pět let. Stejně jako DropBox. Prostě jsem si přidal do Fedory příslušný repozitář, zkontorloval jejich certifikát a importoval jej. Pak už se to prostě aktualizovalo "samo"...

  • 25. 10. 2018 10:44

    MasoxCZ (neregistrovaný)

    Tak ještě jednou a pomalu. Řešíš aktualizace systému, nebo aktualizace 3rd party aplikací?
    U aplikací VŽDYCKY záleží na tom, jaký aplikace používáš a jak jsou ty konkrétní aplikace udělaný.
    Když si mašinu zahnojíš něčím, co je financovaný z prodeje reklamy a otvírání děr, tak se nediv že se ti to snaží nainstalovat backdoory a adware.
    Pokud instaluješ aplikaci nebo její aktualizaci pod uživatelem, kterej (SPRÁVNĚ) nemá práva do toho vrtat, tak ti samozřejmě vyskočí UAC. Na linuchu ti to obyčejnej uživatel taky nenainstaluje, když na to nemá práva, a potřebuje sudo a k němu heslo. Nebo snad ty práva na firemních počítačích dáváš každýmu joudovi z reklamního, kterýho ani neznáš, aby si kompletní správu dělal sám? NE; z pozice svých správcovských oprávnění mu na to nastavíš úlohu do cronu, která se ale NEBUDE spouštět v JEHO kontextu. A pokud je aplikace napsaná pořádně, jde to obdobně přes schdtasks.exe i ve windows.
    Kolize s běžícíma procesama se objevujou jen v případě, že se "zploditel" aplikace nesmyslně snaží měnit knihovny celýho systému. Už od dob 3.0 se knihovny specifický pro aplikace nemají dávat do system/32, nýbrž do složky aplikace. Tyhle kolize vídám už jen při aktualizaci VPN klienta od Cisco, který se vrtá v ovladačích virtuální síťovky (který celkem logicky neběží v kontextu uživatele).
    A nejotravnější je aktualizace emClienta, kterej se akorát zeptá, jestli aktualizaci chci stáhnout hned na disk, nebo až při samotný aktualizaci (hodí se, když jseš připojenej jen přes mobil a nemáš jeho hotspot nastavenej jako FUPovanej) a jestli ho chci aktualizovat hned nebo až ho ukončím (což je v mým případě až před instalací major updatu systému).
    PortableApps mi dostupný aktualizace ohlásí při spuštění launcheru a jejich odmítnutí je jeden klik na Cancel. Přijetí na jeden klik na Next.
    Věci bez GUI se aktualizujou na pozadí a už léta jsem neviděl, že by řvaly že chtějí restart. A to včetně SQL serveru.

    Ad TeamViewer... aha, takže už to do repa dali. Na linuxu jsem ho potřeboval naposled před víc než 10ti lety, a to se balík musel stahovat ručně a aktualizace to neumělo vůbec. Muselo se to vyhodit a nainstalovat nová verze. Ale jak jsi sám napsal, neřeší to SYSTÉM; řeší to AUTOR.

    Ad handly souborů ... Zkoušels to tak, žes woknům podstrčil novější verzi stejný knihovny, nebo úplně jinou? Co se stane, když v linuxu ten běžící proces ten soubor uvolní, protože ho zrovna nepotřebuje, ty mu podstrčíš úplně jinej, a on ho pak bude znova potřebovat? Nezbuchne ti to náhodou taky?

  • 25. 10. 2018 22:39

    JozefJozo (neregistrovaný)

    Ad TeamViewer - Ano. Aspon mne teda Fedora nasla aktualizaciu TwamVieweru, ktory som instaloval stiahnutym rpm balickom.

  • 25. 10. 2018 23:05

    k3dAR

    Ubuntu/Mint/Debian to same, uzivateli MasoxCZ totiz uniklo, ze Teamviewer pri instalaci prida do systemu svuj repositar, takze nasledne v ramci systemove aktualizace se aktualizuje...
    Totozne to dela napr. Vivaldi nebo Opera...

  • 25. 10. 2018 16:17

    jetset (neregistrovaný)

    Stahnout (za poplatek) kradeny woknousy a jeste se tim chlubit a navic na rootu, to uz je opravdu neco. Zkus s tim jit do Blesku, treba se to tam bude vyjimat lip.
    A jestli si opravdu myslis, ze jsi za tech 150 kcs koupil legalni verzi, tak se bez lecit.

  • 26. 10. 2018 7:41

    Petr M (neregistrovaný)

    No možná ušetřil něco na poplatku za licenci, ale stejně platil víc, než je zdrávo. Každý měsíc se musí kvůli updatům obětovat minimálně hodina, ideálně aspoň tři. I kdyby měl jenom 200/hod., tak je to 600/měsíc jenom údržba a bootování. Za rok 7200,-, za pět let 36 000 jenom za to, že do nějak udrží v provozu. Jenom na čase, který se s tím drbe...

    V případě Fedory stačí do terminálu napsat "sudo nice -n 20 dnf -y update", což je tak na 20s (nebo to mít rovnou v CRONu) a hotovo. Terminál může mít několik tabů, takže se jede na pozadí a velký niceness na starším stroji zajistí, že to jede, jenom když se kompl flinká. Během aktualizace můžeš normálně pracovat a reboot často ani není potřeba (pokud neměníš kernel). Takže údržba časově 00 nic.
    A pokud nechceš používat terminál (jako BFU), stačí při vypínání zaškrtnout check box. KOmpl se restartuje, updatuje a vypne, ani nikoho nepustí přihlásit. A je to obvykle do dvou minut, takže to stihne, než při odchodu pobalíš věci.

    Takže otázka je, proč věnovat tolik peněz a času něčemu, co se může udělat samo.

  • 26. 10. 2018 8:15

    Petr Neni (neregistrovaný)

    hodina k cemu? K instalaci updates? To si manualne stahujes z microsoft.com? Nemusis, oni to windows stahnou za tebe, i ten system ti pak rozjebou misto tebe... ten vypocet je samozrejme hausnumero...

  • 26. 10. 2018 10:17

    Petr M (neregistrovaný)

    Updates obslouží maximálně jádro, malou část ovladačů (a to nikdo soudný na Widlích nenechá na automatice, pokud nemusí), .NET a možná opice. Ale to není všechno, co je v komplu, leze ven a má díry.

    Ne, ruční sosání a instalace ostatních aplikací. Během které musíš přerušit práci. Třeba FLASH, to byla samá díra. Nebo JRE, hodí notifikaci, ty si ručně stáhneš exáč, spustíš ho, donuté tě sestřelit všechno, co máš v Javě otevřený a co ji může používat (býval to typicky web browser a Java aplikace jako Eclipse, FreeMind,...) a po dobu update můžeš maximálně tak srkat kafe. A pak si stejně řekne o restart systému. Pět minut než se vypne, pět minut než naběhne a půl hodiny, než pootvíráš okna a dokumenty... A minimálně hodina je v čudu. Měj tam takových věcí 10...

  • 26. 10. 2018 13:55

    NN (neregistrovaný)

    Nehovoriac o tom, že často samotné Win updaty neprebehnú OK, skúšajú sa nainštalovať dokola s núteným reštartom a treba to riešiť. Žiadna sranda. Zlatý linux a jeho repozitáre.

  • 28. 10. 2018 3:21

    Lael Ophir

    Často? Mě za ta dlouhá léta vypekl akorát Service Pack k Windows NT 4, po kterém OS nezaboooval. Upgrade z Windows 8 na Windows 8.1 mi na jednou stroji neprošel z důvodu partition namountované do nějakého adresáře, tak to prostě samo provedlo rollback. Samozřejmě se občas u nějakého malého procenta uživatelů vyskytne problém, ale to bohužel u každého OS.

  • 28. 10. 2018 3:18

    Lael Ophir

    Na Unixech je fakt "super", že můžete mít soubor otevřený, ale klidně vám ho kdokoliv smaže, protože zamykání souborů prostě nefunguje. Další "super" věc je to, že můžete mít zavedenou knihovnu A, a přesto jí někdo může s klidem smazat a nahradit jinou knihovnou. Kdo používal původní knihovnu, používá ji dál. To pak máte dvě aplikace, které používají knihovnu /jakási-cesta/A, ale ve skutečnosti používá každá jinou binárku, což znamená zadělat si na problém. Další "super" okamžik nastává když mažete starou knihovnu A a nahrazujete ji novou, protože race condition. No a nakonec vám dříve spuštěná aplikace běží až do restartu aplikace nebo systému se starou knihovnou, která může být děravá jako řešeto. Fakt geniální :/

    Nevím kde jste sebral, že je potřeba updatům obětovat hodinu měsíčně, nebo dokonce tři hodiny. Windows a aplikace od MS se updatují pomocí WU. Ostatní aplikace to buď řeší ve vlastní režii (Google Chrome, Java). Pokud se vám to nelíbí, můžete použít třeba Avast nebo jiný SW, který se o nejběžnější aplikace třetích stran postará.

  • 29. 10. 2018 12:38

    L. (neregistrovaný)

    > Na Unixech je fakt "super", že můžete mít soubor otevřený, ale klidně vám ho kdokoliv smaže...

    Proč ty uvozovky? Je to super a je důkazem neschopnosti MS programátorů, že to od něj nedokázali ani za těch několik desetiletí obšlehnout. Vždycky když mi ty dementní Windows odmítají smazat nebo přepsat soubor, protože ho někdo čte, tak vypěním.

  • 29. 10. 2018 21:11

    Lael Ophir

    Ve Windows aplikace při otevírání souboru říká, jaký přístup k němu budou mít ostatní aplikace. Takže si můžete třeba otevřít soubor pro zápis, a říct že ostatní aplikace smí číst, ale nesmí do něj zapisovat. Důvod je poměrně pochopitelný. Ono těch programů může běžet víc najednou. Představte si, že dva programy chtějí změnit nějakou hodnotu v konfiguračním souboru. Jeden načte soubor, v paměti změní hodnotu, a soubor znovu zapíše. Druhý načte soubor když do něj zrovna ten první zapisuje, a proto ze souboru přečte jenom část. Pak změní hodnotu, a zapíše tu část souboru, kterou přečetl. Takže jste právě přišel o kus souboru. Vizte race condition. Na Unixech bohužel zamykání souborů prostě nefunguje, to by bylo na déle.

    Například z textových editorů některé soubory zamknou (Word), některé nezamknou (Notepad), a u některých si můžete vybrat (myslím že třeba PSPad).

  • 31. 10. 2018 8:38

    j (neregistrovaný)

    Predstav si lulane, ze v databazi chce i 10 000 uzivatelu najednou prepsat stejnou hodnotu ... to je technologie co? Jeste ze tu databazi M$ ve skutecnosti nevytvoril ale koupil, protoze jinak by to tem 9 999 proste crashlo.

  • 31. 10. 2018 14:08

    Lael Ophir

    Hele poJebe, na prvním místě si doplň vzdělání. Zjisti co je to ACID (nedává se to pod jazyk), race condition a Kernel Transaction Manager. Pak ti třeba dojde, že Registry je konfigurační databáze, a jak taková DB funguje ve srovnání s konfiguráky z hlediska výkonu a odolnosti proti race conditions. A možná tvoje úvahy dojdou až tak daleko, že si uvědomíš, k čemu je vlastně to zamykání souborů dobré. I když to je asi dost sci-fi, že? :)