Hlavní navigace

Jaký bude Samsung Galaxy S II?

7. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Samsung Galaxy S II je očekáván s napětím, protože přinese spoustu zajímavých vlastností. Ačkoliv se s tímto unikátním Android telefonem v našich luzích a hájích ještě nějakou chvilku oficiálně nesetkáme, již dnes se můžeme seznámit s klíčovými vlastnostmi novinky a trochu více se tak na ni dopředu těšit.

Nabízí se otázka, zda se vyplatí na Samsung Galaxy S II počkat. Pokud u svého budoucího smartphonu opravdu trváte na některé z jeho vlastností, pak jistě nemůžete jinak, nežli vydržet do jeho uvedení. Naopak ale, pokud toužíte kupříkladu po Android OS 3.0 nebo HDMI konektoru, pak abyste raději sáhli po něčem v duchu Motorola Xoom.

Jestliže nicméně chcete model s vlastnostmi Samsung Galaxy S II, pak jděte s klidnou duší právě do něj, stále jde o vynikající volbu. Samsung Galaxy S II má zkrátka některé vlastnosti kvůli kterým stojí za to si na něj počkat (dualcore CPU a quadcore GPU na prvním místě samozřejmě). Rozhodně se bude také líbit osobám, které trvají na maximálně štíhlém zařízení – 116 g a 8,49 mm tloušťky je na rozdíl od vypasených tabletů kombinace do kapsy velmi lákavá.

Podívejme se pěkně postupně na jeho klíčové vlastnosti:

4,3" displej SUPER AMOLED Plus

Ačkoliv o displeji Samsung prohlašuje, že má úhlopříčku 4,3", pravda je taková, že má jen 4,27". Tak či onak, technologie Super AMOLED slibuje oproti LCD menší spotřebu a lepší čitelnost displeje za prakticky všech podmínek.

Samsung Dual Core Application Processor

Bylo jen otázkou času, nežli se první dual-core nastálo objeví i v mobilní sféře a Samsung Galaxy S II je tohoto trendu dalším důkazem: CPU je svižný již sám o sobě (1 GHz), ovšem když uvážíme jeho dual-core povahu, je zřejmé, že se od něj dají očekávat hbitější aplikace, bleskurychlé hry a samozřejmě i dokonale hladké přehrávání videa.

Štíhlý profil

Samsung Galaxy S II je velmi štíhlým kouskem hardware – po designérské stránce nic neobětoval a přesto se pyšní tloušťkou, či spíše hubeností pouhých 8,49 mm. V kapse pak zabere 125,3×66,1 mm.

Nové rozhraní

Tvůrci slibují i velmi šikovně navržené uživatelské rozhraní UX, které je tak trochu podobné známým „Today“ obrazovkám z jiných platforem, zde by však mělo UX nabídnout něco pohledných inovací – informace se aktualizují v reálném čase (třeba u počasí nebo cen akcií k nezaplacení), vše je plně nastavitelné a zaslechli jsme něco o inteligentním uspořádávání podle toho, jaké aplikace majitel používá nejčastěji. Uvidíme…

Browsení jako na desktopu

Displej s rozlišením WVGA nabídne rozlišení rovných 800×480 pixelů, dá se tedy předpokládat, že procházení webu bude docela snesitelnou zkušeností. Samozřejmostí je i předinstalo­vaný Flash.

Knihovna v kapse

Jako další zajímavou možnost využití modelu Samsung Galaxy S II vidí tvůrci jeho použití jakožto elektronické knihovny. Čtení e-knih za pomoci vnějších doinstalovaných aplikací je poměrně zřejmé využití podobných zařízení, ovšem Samsung nás hodlá ohromit i kouskem softwaru zvaným „Readers Hub“. Zde se budou sdružovat na 2 miliony e-knih, 2 500 časopisů (ve 20 jazycích) a 1 600 elektro­nických novin (ve 47 jazycích).

Streaming multimédií

Díky podpoře standardu HSPA+ je teoretická datová propustnost Samsungu Galaxy S II někde u nádherných 21 Mb/s. Samsung Galaxy S II lze samozřejmě propojit i s jiným zařízením skrze WiFi modul (a/b/g/n) nebo Bluetooth (specifikace 3.0+HS).

Synchronizace s desktopem

Díky aplikaci Samsung Kies půjde Samsung Galaxy S II synchronizovat bezdrátově spolu s PC a budete moci takto zálohovat agendu, údaje o kontaktech apod.

Domácí multimédia

Další oblastí, v níž má Samsung Galaxy S II excelovat, je streaming multimédií v domácí bezdrátové síti s pomocí služby/funkce AllShare. K tomu stačí zařízení spojit s TV či vaším audio systémem a poté už jen třeba ze Samsungu Galaxy S II streamovat video v plném 1080p rozlišení na velkou obrazovku.

Plný záznam v HD

Všichni uživatelé se sklony k video-hrátkám libovolného typu zřejmě budou možnostmi Samsungu Galaxy S II nadšení – levou zadní zvládá full HD záznam v 1080p.

8 Mpix a 2 Mpix digitály

Zabudovaný hlavní aparát pochopitelně umí ostřit, zvládne rozlišení až 8 Mpix a díky zabudované LED se s ním zřejmě bude dát jakž-takž fotit i ve tmě na pár metrů. Pokud zatouží majitel novinky po autoportrétu, může rychlým chvatem snímání prohodit a rázem mu do obličeje míří 2 Mpix kamera druhá.

Navigace

Co by to bylo za moderní handheld bez podpory navigace, a ani v této oblasti přirozeně novinka nemůže zůstat pozadu. Najdeme u ní tradiční A-GPS modul, který si mohou zájemci o navigaci doplnit mapovým produktem dle vlastního uvážení.

root_podpora

A na závěr ještě kompletní technické specifikace:

  • Sítě – HSPA+ 21 Mbps/ HSUPA 5,76 Mbps, EDGE/ GPRS Class 12, Quad band
  • GSM 850/900/1800/1900, Quad band UMTS 850/900/1900/2100 AP
  • CPU – Dual Core Application Processor (1 GHz)
  • Rozměry – 125,3 X 66,1 X 8,49 mm
  • Displej – 4,3" WVGA SUPER AMOLED Plus
  • Úložný prostor – 16 GB/32 GB MicroSD (maximálně 32 GB)
  • Kamera – 8 MP AF s LED Flash + 2 MP vepředu
  • Konektivita – Wi-Fi a/b/g/n, BT v3.0+HS, USB 2.0 OTG
  • Konektory – MicroUSB, 3,5 mm Ear Jack
  • Akumulátor – 1650 mAh
  • Operační systém – Android Platform 2.3
  • Zprávy – SMS/MMS (OMA v1.2), Email (POP3/IMAP/SMTP, SSL/TLS), Exchange
  • ActiveSync Email
  • Audio – MP3, OGG, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, WMA, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC, XMF
  • Video – MPEG4, H.264, H.263, WMV, DivX, Xvid, VC-1
  • Záznam a přehrávání – 1080p při 30 fps
  • Obrázky – JPEG, PNG, GIF, WBMP, BMP, AGIF
  • GPS – A-GPS
  • Další výbava – Social Hub / Readers Hub / Music Hub / Game Hub, služby
  • TouchWiz a Google Mobile Services, podpora Easy Set-up (WPS PIN/PBC, WiFi
  • Direct), AllShare (DLNA1.5) a Samsung Kies 2.0 (Samsung Kies air).
  • Cena – okolo 15 tisíc Kč
  • Dostupnost – léto 2011

Pokud jde o dostupnost, pak je možné, ba pravděpodobné, že bude tento nástupce velmi populárního modelu zpočátku kvůli distribuci do celého světa velmi žádaným a tudíž i nedostatkovým zbožím. Navíc se předpokládá, že prvním místem prodeje bude po nějaký čas jen Amerika. Čekání tedy krátké zřejmě nebude. Tak či onak, Samsung Galaxy S II je sice jen po všech stránkách odladěný předchůdce, zato ale doleštěný téměř k dokonalosti…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.