Hlavní navigace

Je Linux dražší a obsahuje více chyb?

12. 12. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ač jsem byl opravdu dalek, začít psát další kompilaci zpráviček, která by se točila kolem konání Microsoftu, dokonce jsem chtěl tuto firmu alespoň projednou zcela vypustit, okolnosti mne donutily ke změně názoru. Stejně si ale myslím, že již toho na toto téma bylo řečeno více než dost a pokusím se vzít vše co nejstručněji. Slibuji, že s MS dám na nějaký čas pokoj :)

Server PersonalCompu­terWorld představil článek, který vyjadřuje názor mnoha prodejců softwaru a hardwaru. A ten je kupodivu výrazně v opozici k tvrzení, které prezentuje zpráva IDC tvrdící, že Windows vyjdou levněji než Linux. Autor zde prezentuje názory odborníků i z největších firem v oboru a všímá si například toho, že vyškolení odborníka pro Windows vyjde velmi draho a je obvykle nezbytné při každém upgradu, zatímco školení odborníka pro Linux vyjde na pár hodin a nějaké to zkoušení doma. No a upgradům se u Windows prostě nedá vyhnout, zvláště ne v horizontu pěti let.

Nedávno se objevilo mnoho článků, které si „smlsly“ na faktu, že dle statistiky bylo chyb v Linuxu víc než ve Windows za stejné období. Jenže porovnávání chyb ve Windows a Linuxu je velmi ošidné. Autor článku na Infoworldu poznamenává, že zatímco chyba ve Windows ohrozí prakticky všechny stroje, na nichž je nějaká verze oken nainstalována, chyba v Linuxu má jen zřídkakdy plošný dopad. Je to dáno onou již mnohokrát diskutovanou rozdílností mezi linuxovými instalacemi, oproti uniformitě Windows. Například taková chyba v Sendmailu, ať je jak chce nebezpečná, se dotkne jen těch, kdo Sendmail postižené verze používají, zatímco uživatelé Qmailu a jiných jsou v bezpečí. Chyba v MS IIS či MS IE zato ohrozí téměř všechny stroje s Windows. Infoworld tedy porovnávat chyby podle absolutních čísel odmítá a myslím, že jen málokdo bude nesouhlasit.

K předešlému odstavečku se pěkně hodí zpráva na Siliconu, která si všímá chyby v MS Internet Exploreru. Ta se ukázala být mnohem vážnější, než Microsoft prve připouštěl, a nyní byla přehodnocena na kritickou. Dle údajů v článku bylo vážně ohroženo přes 4 miliony uživatelů MS IIS serveru. Odborníci soudí, že Microsoft zpočátku chybu ohodnotil nižším rizikem úmyslně.

Pro změnu se objevila další zpráva porovnávající „náklady“ na Linux versus náklady na Windows. Její závěry jsou místy nepříliš lichotivé pro Linux, ale zejména v pohledu do budoucnosti nás mohou docela potěšit. Tento článek a především samotná zpráva META Group pak nabízí velmi zajímavé pohledy na aktuální studie a analýzy, zejména to, jak lze přehozením několika slovíček či výběrem vhodné srovnávací základny měnit vyznění celé zprávy. Viz. ZDNet.

Tatáž zpráva, byť popsaná v jiném článku, obsahuje i další zajímavé informace. Například tvrdí, že v budoucnosti Microsoft představí software založený na Linuxu. A nemluví se tu o žádné vzdálené budoucnosti, ale již o roku 2004. Zpráva META Group dále odhaduje, že v roce 2007 bude Linux nainstalován na polovině nových serverů, což prakticky znemožní Microsoftu tuto platformu jako základ pro své webové produkty ignorovat. Článek obsahuje i mnohé zajímavé předpovědi a stojí rozhodně za přečtení. Naleznete jej na EconomicTimes

Aby vše bylo ještě průzračnější, Microsoft stihl bleskově vydat prohlášení, kde produkci software stavěného přímo pro Linux popírá. Ovšem text je dle TheRegisteru volen tak, že mnoho vrátek zůstává otevřených a mnoho věcí nepopřených. Vyvrátit podporu přímo pro svého arcirivala Linux, zvláště v tak krátkém časovém horizontu, kterým rok 2004 jistě je, však Microsoft prostě musel.

Jak informuje zpravodajský server Ananova, Microsoft zvažuje (teprve zvažuje?) masivní lobbystické akce a veřejně-politickou kampaň, aby zastavil snahy vládních agentur v USA a v rozvojových zemích přejít na Open Source programy a především pak na Linux. V rozvojových zemích chce konkurovat Linuxu například bezplatnými verzemi svého software pro vzdělávací instituce. To je lišácké, neboť jen těžko lze vymyslet lepší metodu, jak k sobě připoutat budoucí zákazníky, než pro ně učinit svůj produkt samozřejmým už od nejútlejšího dětství. Mnozí odborníci na IT z rozvojových zemí však tuto cestu nehodlají podporovat. Tak mě napadá, že index vnímání korupce v rozvojových zemích naznačuje, že podobná dilemata dopadají spíše ve prospěch těch, kdo mají peněz hodně.

Aktivit Microsoftu proti Open Source si všímá i TheInquirer, který si s Microsoftem rozhodně nebere servítky. Podle autora však útoky Microsoftu nemají velké šance na úspěch, připomíná především hřejivou ochrannou náruč IBM pro svého tučňáka a IBM by skutečně nemělo být podceňováno.

UX DAy - tip 2

Velká modrá totiž neustále posiluje a je možné, že se opět stane největším producentem software na světě, jímž před několika lety byla (dle zdrojů v IBM). Nyní IBM koupilo za 2.1 miliardy US dolarů firmu Rational Software. Rational je producentem vývojových nástrojů, které jsou používánuy všude od podnikových mainframů po letecké korporace, lékařská zařízení i mobilní telefony. Podrobnosti o akvizici, která je téměř srovnatelná s nákupem Lotusu v roce 1995, přináší AustralianIT.

Ač má nyní Linux mocného ochránce, rozhodně nelze před útoky Microsoftu zavírat oči. Objevují se oprávněné obavy, že když teď má Microsoft volné ruce poté, co ukončil soudní pře s USA, nic mu nezabrání ve vyvolávání patentových pří proti Open Source vývojářům. Narozdíl od Microsoftu totiž vývojáři nemají bezedné kapsy a tato taktika by mohla být pro Open Source velmi nebezpečná. A že by se našlo hned několik projektů, které by bylo možné napadnout, není třeba pochybovat, například jmenujme Wine, Sambu, Linux a další. Rozhovor s Lawrence Rosenem z Open Source Initiative přinesl Linux Planet. Pan Rosen již věnoval hájení Open Source mnoho času a má cenné rady, jak se právě zmíněným patentovým útokům účinně bránit.

Byl pro vás článek přínosný?