Hlavní navigace

Jednoduché věci jsou geniální - zkuste Klipper

10. 8. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Léto a okurková sezóna je v plném proudu, blíží se konec světa :), Nova vysílá patnáct let staré 'trháky' a hlavní vysílací čas okupuje Esmeralda, další TV vysílá pouze na Václaváku... Kam ten svět spěje? Pevným bodem na českém Internetu i nadále zůstává ROOT, redakce se nerozdělila na dvě, na konec světa nevěříme a tak tu máme dnes tip na jednu užitečnost.

V tomto článku jsem se jen tak okrajově zmínil o aplikaci Klipper, která je standardní součástí KDE (verze 1.1.1., dříve nevím) a od té doby ji stále používám a bez ní si skoro již práci nedokážu představit.
Ty nejgeniálnější věci jsou velice jednoduché. A Klipper je toho důkazem. O co vlastně jde? Klipper si ‚pamatuje‘ historii kopírování a vkládání (clipboard). Takto to nevypadá nijak bombasticky, ale teprve s pravidelným používáním doceníte tuto ‚vychytávku‘. Využijete ji při mnoha úkonech, jako např.:

1) Browsím webem a URL vkládám z nějakého důvodu přes clipboard, takto se dostanu až na bůhvíkolikátou stránku (URL pochopitelně v hlavě nemám) a v tom mi browser vypoví poslušnost a odporoučí se. Co teď? Bez Klipperu vám nezbyde nic jiného, než absolvovat znovu cestu po navštívených serverech od začátku a doufat, že přetrženou nit navážete. S Klipperem si horkou klávesou (u mě CTRL Z – je to blízko populárních kláves CTRL X, CTRL C, CTRL V) vyvoláte historii a pohodlně vyberete požadované URL.

2) Chci někomu poslat e-mailem standardizovanou odpověď – třeba, že počítadlo z NAVRCHOLU.cz, opravdu neuvidí, protože má velikost 1×1 pixel :) – otevřu tedy v editoru soubor odpoved.txt, naberu do clipboardu požadovaný text a editor zavřu (mám takový zvyk po sobě uklízet :)), pošlu mail, čtu další zprávy a ejhle, další uživatel se mě ptá, proč sakra nevidí žádné počítadlo. Bez Klipperu by následovalo kolečko: editor → otevřít soubor odpoved.txt → clipboard → zavřít editor. S Klipperem následuje pouze CTRL Z a výběr textu z historie.

3) Stejně tak, když píšu třeba v Neditu jednoduché HTML a jsem líný tvořit makra, nasázím si do Klippera nejpoužívanější tagy a nemusím je stále dokola psát. Samozřejmě, že složitou stránku půjdu dělat do WebMakera, ale chci ukázat, že využití Klipperu je bezpočet.

Konfigurace (dá-li se tomu tak říkat) je snadná. Klipper se po startu automaticky ‚zaparkuje‘ na panel a příště už se o jeho spouštění nemusíte starat. Volby v nastavení jsou pouze tři – Volba klávesové zkratky (vřele doporučuji CTRL Z), Otevřít na pozici myši (mě vyhovuje, někdo možná raději zachová pozici vlevo dole) a Ukončit aplikaci (když jednou Klipper zkusíte, nebudete ho stejně chtít nikdy ukončit, já už se dostal tak daleko, že když se náhodou dostanu do W95, zoufale mačkám CTRL Z :)).

A to je vše. Jak jsem říkal  – jednoduché ale geniální.

BTW: Když jsme dnes u těch jednoduchostí ve kterých je síla, víte, že dvojhmatem CTRL DELETE smažete ve většině aplikací vše od kurzoru vpravo? Že to ví každej? Vidíte a já to objevil teprve nedávno a ještě náhodou :))

Zítra si dejte pozor na sluníčko, ať si můžete číst ROOTa i nadále bez děr na sítnici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.