Hlavní navigace

Jižní Korea dostane vlastní MS Windows

25. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přibližně před devíti měsíci jsme na Rootu psali o souboji mezi Jižní Koreou a Microsoftem ohledně porušování korejského antimonopolního zákona. Ptali jsme se vás, jak podle vašeho názoru celá kauza dopadne. V tuto chvíli je už jasno. Pojďme se společně podívat na aktuální stav bojiště.

Rekapitulace

Vše začalo v listopadu loňského roku, když korejská Fair Trade komise Microsoftu oznámila, že firma porušuje místní zákony tím, že do svého systému integruje Media Player a Instant Messenger. Zmíněná komise je podobná našemu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Komise rozhodla, že pokud chce Microsoft na korejském trhu zůstat, musí ze systému kontroverzní aplikace odstranit. To se samozřejmě Microsoftu vůbec nelíbilo a odmítl podobný krok s tím, že pokud bude komise na podobném požadavku trvat, stáhne se úplně z trhu.

To byla samozřejmě voda na mlýn lidem z open-source komunity a vypadalo to na zdánlivé vítězství Jižní Koreje, která by mohla mít jednou provždy od Microsoftu pokoj.

V prosinci samozřejmě vše pokračovalo. Fair Trade komise se nehodlala vzdát jen tak bez boje a udělila Microsoftu pokutu ve výši 34 milionů amerických dolarů.

My jsme před devíti měsíci přinesli článek Jižní Korea vs Microsoft: kdo uteče, prohraje, ve kterém jsme popisovali situaci kolem celé kauzy. V článku se mimo jiné píše: „(Microsoft) Bude muset zvážit, zda je pro něj důležitější udržet malý trh i za cenu ústupků (technických nebo finančních), nebo především neprodělat a udržet si svou pozici moci. V tom případě se ovšem vystavuje velkému nebezpečí. Pokud by totiž dovolil, aby v jedné zemi zavládl svobodný software, mohl by vzniknout precedens, kterým by mohl sloužit jako návod v dalších zemích.”

Pod původním článkem je anketa, ve které jsme se vás ptali, jak podle vás celá kauza dopadne. K dnešnímu dni jsou výsledky následující:

Anketa Korea

Společně se nyní podíváme, zda jste „měli pravdu”.

Po devíti měsících

Symbolicky po devíti měsících se nám zrodil výsledek celé kauzy. Minulý měsíc byl soudem v Soulu zamítnut požadavek Microsoftu na zrušení původního rozhodnutí Fair Trade komise. To znamená, že pokud chce Microsoft na korejském trhu zůstat, bude se muset podřídit.

V tu chvíli měl Microsoft jen dvě možnosti. Buďto se zvedne a s hrdostí „odkráčí” z korejského trhu, nebo se opravdu podřídí a začne prodávat zjednodušenou verzi MS Windows bez Media Playeru a Instant Messengeru.

Akademie Root.cz

logoV rámci Akademie Root.cz připravujeme odborná školení a semináře určené nejen profesionálům, ale všem, kteří chtějí posílit své teoretické i praktické znalostí v oblasti IT. Školení vedou zkušení lektoři s mnohaletou praxí v oboru. Chcete-li rozšířit své obzory a zlepšit svou kvalifikaci, jsou naše školení tou správnou volbou.

Z pochopitelných důvodů se společnost rozhodla trh neztratit a raději přijít s novou verzi MS Windows, která už nebude komisi nijak vadit. Jihokorejští uživatelé se tak dočkají nových verzi MS Windows. Bude se jednat o Windows XP Home Edition a Windows XP Professional Edition. V obou případech budou k dispozici ještě další subverze.

První z nich odstraní Windows Media Player a Windows Messenger, kdežto druhá verze bude obsahovat odkaz na web, kde je možno stáhnout konkurenty těchto programů. Podle zdroje blízkého Microsoftu prý tento krok nijak pozici společnosti neohrozí: „Dopad bude minimální. Jediný rozdíl je v tom, že Microsoft už nebude moci prodávat staré verze Windows XP (v Jižní Koreji).”

Výhra? Spíš remíza

Takový krok se pochopitelně dal čekat. Tomu odpovídá také zmíněná anketa, ve které většina čtenářů už předem odhadla, že Microsoft ustoupí a na trhu zůstane. Podle Microsoftu je Jižní Korea mezi deseti největšími světovými trhy s IT. Byla by proto jistě chyba takový prostor opustit.

Pro jihokorejské uživatele se tedy o žádnou výhru nejedná. Přestože budou existovat verze bez zmíněných programů, stále bude možné je dodatečně stáhnout a nainstalovat, což je samozřejmě v rámci rovné hospodářské soutěže v naprostém pořádku. Běžní uživatelé to tak zřejmě také udělají.

Možná by nebylo na škodu začít s Microsoftem bojovat jinak než s pomocí soudů, nařízení a dalších tahanic. Dlouhodobé zkušenosti ukazují, že to obvykle nikam nevede.

root_podpora

Jihokorejský trh je open-source řešením velmi nakloněn a samotná vláda také. Kdyby se na trhu objevila kvalitní a cenově dostupná alternativa, možná by uživatelé sami zvolili raději tu. Pomocnou ruku přeci už nabídla společnost Linspire.

Zdroj: News.com

Co byste navrhovali?

  • Ještě tvrdší opatření
    3 %
  • Více pokut
    1 %
  • Přímo podpořit alternativy
    53 %
  • Nechat trh, ať se s tím vypořádá sám
    41 %
  • Nevím
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.