Hlavní navigace

JuiceSSH: nový a výborný SSH klient pro Android

28. 12. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Boj s SSH klienty na operačním systému Android se možná blíží ke svému konci. Objevil se úplně nový klient, který obsahuje vše, co doposud uživatelům mohlo chybět. Podporuje klíče, nepotřebuje hardwarová tlačítka, zvládne synchronizaci nastavení mezi několika zařízeními a podporuje týmovou spolupráci. Jmenuje se JuiceSSH.

Když jsem si pořídil první telefon s Androidem, jednou z klíčových aplikací byl SSH klient. Notebook s sebou netahám všude, ale chytrý telefon ano a když je potřeba něco rychle vyřešit, je to právě telefon, který mě hřeje v kapse jako jediné východisko.

Jenže SSH klient na telefonu se špatně realizuje vzhledem k tomu, že je telefon stavěn na dotykové ovládání a klíčovým prvkem uživatelského rozhraní jsou velká tlačítka. Na druhou stranu vzdálený shell operuje hlavně textově a klíčovým prvkem jsou kombinace různých kláves.

Intuitivnost SSH klienta na telefonu/tabletu je klíčová, protože je uživatel často nucen ho používat ve spěchu a jakákoli nespolupráce ze strany aplikace je vykoupena frustrací. Obrovským zdrojem frustrace jsou například virtuální kurzorové klávesy v Better Terminal Emulatoru. Nedokáži ani popsat pocity, když si při posunu kurzoru po řádku aplikace uvědomí, že jsem prstem pohnul také o půl milimetru nahoru a zmáčkne za mě šipku stejným směrem. Podobné detaily mě pak nutí SSH na telefonu nepoužívat, a přitom by stačilo věnovat trochu času uživatelskému rozhraní nebo alespoň otevření kódu.

Během posledních třech let jsem ještě kromě Better Terminal Emulator Pro používal velmi známého klienta ConnectBot. Prakticky obě aplikace postupně začaly trpět na nezájem vydávat aktualizace ze strany vývojářů. V době, kdy byly obě aplikace uvolněny, fungovaly bez problémů na aktuálním hardwaru, ale jak se hardware posunoval vpřed, bylo čím dál větší peklo obě používat.

ConnectBot nedostal aktualizaci od řijna 2010 a někdy v této době začaly telefony přicházet o hardwarová tlačítka a trackball. Bez aktualizace pak uživatel špatně řeší situaci, kdy potřebuje zkombinovat CTRL nebo ESC s další klávesou, když jsou obě namapované na trackball. ConnectBot byl navržen pro hardwarovou klávesnici HTC G1 a v této době zůstal.

Better Terminal Emulator Pro neměl nikdy dobře vyřešenou správu sessions. Uživatelské rozhraní neumožnilo uložit nastavení připojení k jednomu stroji, pouze umístit widget na plochu s konkrétním spojením, což nemusí všem vyhovovat. Velkou bolestí jsou zmíněné virtuální kurzorové šipky. Když táhnete prstem zleva-doprava, mačkáte šipku vpravo a podobně to funguje u dalších směrů. Jenže BTEP reagoval moc citlivě a sebemenší odklonění od zvoleného směru vyvolalo šipky i do dalších směrů.

Poslední hřebík do rakve byl Android 4, který ve svých subverzích postupně vyřazoval tlačítko na vyhledávání a nové telefony už ho ani neměly. Osobně jsem nebyl moc nadšený, když se mi po aktualizaci na Android 4.2 začalo hledací tlačítko chovat tak, že vždy spustilo vyhledávání Googlu bez ohledu na aktuálně spuštěnou aplikaci. Tato změna se promítla bohužel i do BTEP, kde se „lupa“ používá místo CTRL. Od této chvíle byl BTEP pro můj telefon nepoužitelný a vzhledem k tomu, že se aplikace za celou dobu nikam nepohnula, nemělo smysl u ní dál zůstávat.

Další na řadě je JuiceSSH

Před nedávnem se objevil nový klient JuiceSSH, který má konečně na to, aby nahradil předchozí dva klienty i všechny ostatní. Konkurenci rozdrtí jak uživatelským rozhraním pro správu připojení, tak rozhraním pro komunikaci se servery. Virtuální kurzorové šipky a mapování různých kláves na vše, co se dá kolem telefonu zmáčknout, se naštěstí nekoná a uživatel prostým tapnutím na displej mimo klávesnici zobrazí lištu s těmito speciálními tlačítky. CTRL, ESC, roura nebo šipky už se nemusí vyvolávat tanečkem prstů nad hardwarovými tlačítky, ale postačí jemný dotyk displeje.

JuiceSSH má našlápnuto, aby byl nejlepším SSH klientem pro Android. Seznam vlastností je úctyhodný a jeho kompletní podobu si můžete prohlédnout na jeho Google Play stránce. Já si dovolím pár bodů vypsat i zde:

  • Klávesnice doplněna o důležité znaky a klávesy
  • Klávesy pro změnu hlasitosti mění velikost písma
  • Podpora copy&paste uvnitř jednoho sezení
  • Podpora UTF-8
  • Uložení transkriptu (přepisu) terminálu na SD kartu/Dropbox/Evernote/Odeslání na e-mail
  • Seskupování připojení
  • Identity
  • Podpora klíčů

Při zaplacení částky 120 Kč (in-app platba) se odemknou další funkce:

  • Zálohování do cloudu a synchronizace mezi přístroji
  • Snippety
  • Šifrované zálohy připojení a nastavení
  • Týmová spolupráce

A v dalších verzích bychom se měli dočkat přesměrování portů a přenosů souborů přes SCP/SFTP.

Už při prvním spuštění JuiceSSH je vidět, že je aplikace navržena pro Android. V úvodu budete požádáni o heslo, kterým budou šifrovány citlivé údaje, jako jsou privátní klíče nebo hesla pro přístup k serverům. Heslo si zvolte dle vlastního uvážení. Aplikace ho po mě během používání nechtěla, takže se nebojte zvolit silné heslo, nebudete obtěžováni jeho stálým opisováním.

Po zadání hesla se objeví dialog, kde si můžete nastavit vlastní připojení, samozřejmě se do všech strojů připojit a nechybí ani seznam často používaných připojení. Dále zde najdete nastavení pro TeamShare (sdílení připojení v týmu), který jsem ale neměl možnost vyzkoušet, stav synchronizace přes funkci CloudSync a volby s nastavením aplikace.

Poslední zmíněná položka je řešena trochu krkolomně. Stejně jako všechny ostatní položky v této nabídce, se i po tapnutí na nastavení rozjede jeho nabídka, kde se pod sebou nacházejí jednotlivé volby. Bohužel na něj už nezůstalo mnoho místa a na malém displeji je vidět sotva jeden řádek. Navíc nejsou vidět popisky a horizontální režim nabídku s nastavením neobsahuje.

Součástí správy připojení je i správa identit. Ke každému připojení musíte přiřadit také nějakou identitu. Ta obsahuje uživatelské jméno, heslo a případně privátní klíč. Při změně hesla pak nemusíte upravovat všechna připojení ale jen jednu z identit. To samé platí pro změny klíčů. Klíče neumí aplikace generovat, ale pouze importovat a to buď z SD karty nebo stylem copy&paste. Všechny kroky jsou promyšlené a neměli byste se nikde zaseknout.

Když se připojíte k více serverům najednou, najdete ke každému existujícímu připojení položku v notifikační liště. Aplikace zatím nenabízí jinou možnost přepnutí na jiný aktivní server než právě přes tuto lištu, ale to není až takovou překážkou. Z notifikační lišty se lze od serveru také odpojit.

CloudSync je jednou z funkcí, která je k dispozici po zaplacení in-app platby. Tu stačí zaplatit jednou a budete ji mít k dispozici na všech vašich androidích zařízeních. Synchronizace funguje bez problémů. Telefon si stáhne identity i seznam spojení ze vzdáleného serveru pouze pokud ho o to z úvodního dialogu požádáte.

Velmi užitečné jsou také snippety. Do těch si můžete uložit často používané příkazy a ty pak jednoduše spouštět z nabídky, která se objeví po dlouhém tapu na displej. Ve stejné nabídce najdete také copy&paste a ukládání transkriptu.

Shrnutí

JuiceSSH je SSH klient, který nevyžaduje spolupráci hardwarových tlačítek, aby se dal pohodlně používat. S rostoucím rozlišením displejů není vůbec problém, že je část využita pro klávesnici. Navíc má JuiceSSH propracovanou správu seznamu serverů, který se navíc může synchronizovat mezi všemi vašimi androidími přístroji.

ict ve školství 24

Bohužel nemám k dispozici USB OTG kabel, kterým by šla připojit k telefonu klávesnice, ale doufám, že někdo popíše své zkušenosti s reálnou klávesnici v diskusi.

Jedinou vadou na kráse JuiceSSH tak může být jen přístup k bezpečnosti. Jedná se o uzavřený software, který posílá informace o přístupech na vaše stroje na vlastní servery a není možné zjistit, co se za touto komunikací schovává. V případě krádeže telefonu by mohlo vadit, že se aplikace neptá na heslo nastavené při prvním spuštění. To bude částečně vyřešeno možností vzdáleně smazat obsah zařízení v jedné z dalších verzí.

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.