Hlavní navigace

Kali Linux 2019.4 přechází na Xfce

29. 11. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: David Ježek
Linuxová distribuce Kali, za níž stojí společnost Offensive Security, přichází v nové verzi zejména s přechodem na desktop Xfce a novým GTK3 tématem prostředí. Srdcem je Linux 5.3.9.

Připomeňme, že Kali Linux není typická desktopová distribuce, jakých chodí po světě spousty. Tvůrci tuto odnož Debianu zaměřují na své pole působnosti, tedy počítačovou bezpečnost a forenzní analýzy, čemuž odpovídá výběr nástrojů ve výchozí instalaci. To celkem logicky znamená, že nasadit Kali Linux na desktopu sice lze, ale dává to zhruba stejný smysl jako jezdit na nedělní rodinný nákup ve Fordu Mustang Bullitt s pětilitrovým osmiválcem pod kapotou. Jde to, ale …

Novinky této verze

Stručně na úvod přehled toho nejpodstatnějšího:

  • přechod na Xfce
  • nové GTK3 téma (pro GNOME i Xfce)
  • nový mód Kali Undercover
  • dokumentace má své nové místo a je postavena na Gitu
  • Public Packaging
  • Kali NetHunter KeX – plný Kali desktop na Androidu
  • během setupu možnost konfigurace btrfs
  • přidán Microsoft PowerShell
  • kernel povýšil na verzi 5.3.9
  • plus obvyklá várka oprav a aktualizací

Nové desktopové prostředí má svůj logický důvod. S dosavadním GNOME, přes všechny snahy lidí (zejména v Red Hatu), jsou určité výkonnostní problémy, a to zejména na starších/pomalejších strojích. Tvůrci Kali pak dále suše konstatují, že pro majoritu uživatelů jejich distra je prostě GNOME overkill, stejně většinou jen pouštějí haldu terminálů, případně webový prohlížeč.

Dále pak jelikož Kali podporuje právě i nevýkonné stroje, mimo jiné na ARM platformě, muselo zde být jiné GUI a tudíž systém nebyl konzistentní skrze všechny platformy. Xfce se ukázalo být dobrým řešením a jelikož z projektu odešel autor předchozího tématu vzhledu, tak se Daniel Ruiz de Alegría postaral o téma nové, které funguje v GNOME i Xfce.

Sluší se doplnit, že ohledně přechodu na Xfce se bavíme o výchozí variantě Kali, kromě ní existuje nadále verze s GNOME, případně verze s KDE, MATE, LXDE či Light a také odlehčená ARM edice.

Čistě pro legraci vzniklo také téma prostředí Kali Undercover a k němu malý instalační skript, které se snaží vypadat jako Windows 10. Může se občas někomu hodit, bude vypadat při práci více nenápadně.

Distribuční dokumentace Kali-Docs používá Markdown a nový domovský adresář (/docs/) a k tomu přešla na Git (Kali před časem nasadila GitLab). K dokumentaci tak nyní může snadno přispět kdokoli, stačí vědět jak na merge request. Tvůrci samozřejmě tyto aktualizace nadále budou sami schvalovat, ale o distribuci se pak už automaticky postará Git.

Další z větších novinek je v dokumentaci popsané použití btrfs jako souborového systému pro root a využívat zejména snapshoty/rollback funkcionalitu btrfs. Prozatím ale podpora btrfs není integrována v instalátoru systému a je potřeba vše ještě otestovat.

Systém také implementuje podporu PowerShellu od Microsoftu, což mimo jiné dává Kali schopnost spouštět PS skripty.

Na Android telefonech je k dispozici tzv. NetHunter Kex, tedy plnohodnotný Kali desktop. Zjednodušeně řečeno stačí ke svému Android zařízení připojit BT klávesnici, myš a HDMi výstup a může sloužit jako plnohodnotný desktop Kali Linuxu. Jak ale tvůrci dodávají: tohle si každý musí vyzkoušet sám, možnosti, které NetHunter Kex nabízí se nedají popsat.

root_podpora

Pro ARMy platí, že zatím se Kali vejde na 8GB kartu, ale od verze 2020.1 bude potřeba alespoň 16GB. Raspberry Pi kernel byl aktualizován na verzi 4.19.81.

Pár slov závěrem

Předmětem tohoto článku nejsou žádné praktické zkušenosti. Kali Linux je velmi specifická distribuce pro omezené množství uživatelů a na běžných desktopech je opravdu zbytečné ji nasazovat. Disponuje mnoha zajímavými nástroji, o to méně ale uživatelskými aplikacemi. Nový GTK3 vzhled je věc pro subjektivní posouzení, mně přijde poměrně zajímavý, stejně jako legrácka v podobě Windows 10 tématu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.