Hlavní navigace

KDE 1.1.1 - co nového?

3. 6. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Okolnosti mě přinutily k upgradu mých KDE na verzi 1.1.1. Co tedy tato nová verze oblíbeného grafického rozhraní přináší?

K upgradu mě přinutil GIMP – ne a ne rozchodit jeho verzi 1.1.5, vyzkoušel jsem co se dalo a pořád nic. Pověstným stéblem, kterého se chytá neplavec, se pro mě stal upgrade KDE – nepomohl :(. Ale zase mohl vzniknout tento článek. Podotýkám, že jsem přecházel z verze 1.0 na 1.1.1, takže některé mnou objevené novinky, mohou být již někomu známé z verze 1.1. A možná jsem i něco přehlédl ve staré verzi a objevil to až nyní :).

MENU APLIKACE
 

ict ve školství 24

Pro zapomnětlivé je určen KOrganizér a jak už název napovídá, jde o organizátor vašeho času. Umožňuje různý pohled na ‚váš čas‘ – můžete vidět aktuální den po hodinách, pět dnů po hodinách (aktuální den a dva dny dozadu a dva dopředu), sedm dnů po hodinách (dva dozadu, aktuální a čtyři dopředu) nebo celý měsíc (už ne po hodinách). Když nechcete na něco důležitého zapomenout, můžete k určitému datu a hodině přiřadit i výstražný zvuk.
V levé části pak vidíte pohled na aktuální měsíc, ze kterého ihned vyčtete, že např. posledního června bude středa, a že momentálně je 22. týden (divné je, že papírový kalendář tvrdí, že je týden č. 23, tak nevím). Poslední funkcí je To-do list, aneb prostor pro vaše kratké poznámky – na co nebo na koho nesmíte určitě zapomenout.

Kwrite o sobě tvrdí, že je ‚Mocný textový editor‘. Samozřejmě, že kvality třeba Neditu určitě nedosahuje, ale zvládá narozdíl od KEditu jednu velmi potřebnou funkci a to barevnou syntaxi (HTML, C++, JAVA, Perl ad.). Každý jistě uzná, že vyznat se v jakémkoliv zdrojovém kódu bez této možnosti, je takřka nemožné. Šikovná je i funkce Odsazení (CTRL I), která umožňuje odsadit označený text od kraje stránky, což opět výrazně usnadňuje orientaci ve výsledném kódu. Samozřejmostí je v Kwriteru i hledání v textu, nahrazování znaků v textu a další běžné funkce. Potřebujete-li tedy napsat třeba jednoduchou HTML stránku, Kwriter vám bohatě postačí a mohu ho doporučit.

MENU HRY
 

Zde přibylo několik her (u některých mi bohužel zcela uchází smysl :), ale nejvíce mě potěšil Sokoban – většina z vás asi tuto logickou hru zná, takže jen stručně: Vaším úkolem je ovládat panďuláčka, který neustále něco stěhuje v bludišti z místa na místo. Vtip je v tom, že unese pouze jednu bednu a pokud si jí zatlačíte třeba do rohu máte smůlu. Na odreagování perfektní.

MENU GRAFIKA

Editor ikon vám umožní pohodlnou editaci stávajících ikon nebo vytvoření zcela nových. K dispozici máte běžné nástroje – štětec, kyblík s barvou, sprej, gumu a samozřejmě výběr celých geometrických obrazců (čtverec, kruh, elipsa). K ruce máte též systémovou paletu barev a náhled na vaše dílko v měřítku 1:1 (pracovat můžete samozřejmě v měřítku větším – až 1:10).

KSnapshot vynikající nástroj k výrobě screenshotů vaší pracovní plochy. Jednoduše si v něm nastavíte co chcete sejmout (vše, jen okno s kurzorem, bez okna KSnapshotu), zvolíte formát (JPG, GIF, PS, BMP, XBM), cestu a jméno souboru do kterého se výsledek uloží a konečně prodlevu po jaké se sejmutí provede. Pak už zvolíte jen uložit a screenshot je hotov.

U Kwiev si nejsem jistý zda byl již součástí verze 1.0. Jde o prohlížeč obrázků, umožňující jejich rotaci, zvětšování, zmenšování, barevné úpravy a další operace. Pro někoho může být užitečná funkce, která umožní udělat z několika obrázků slideshow, nebo-li samovolné přehrávání obrázků ve smyčce v daném časovém intervalu.

MENU INTERNET

Archie klient by mělo být asi rozhraní k FTP vyhledávací službě Archie, mě se ho však nepodařilo uvést do provozu (po pravdě řečeno jsem se o to ani nijak moc nesnažil, protože když už dělám na počítači, mám obvykle spuštěný browser a v něm možnost desítek vyhledávačů, tak proč používat zrovna tento?).

V této sekci přibyly ještě dva upozorňovače na došlé e-maily, NEWS klient, IRC klient a Ktalk – nezkoušel jsem je, protože je k práci nepotřebuji, ale někomu se určitě hodí a upotřebí je.

MENU MULTIMEDIA
 

Drobných změn doznal CD přehrávač a přibylo grafické nastavení hlasitosti, ve kterém pouhým ‚šoupáním‘ po stupnici nastavujete hlasitost pro CD, wav, mikrofon atd. tak, jak to mnozí znají z Windows.

Sekci systém a samotnému nastavování KDE se budeme věnovat někdy příště, takže teď zbývá už jen

MENU NÁSTROJE

Ark je prográmek pro práci se ZIP archivy.
Clock jsou hodiny, které mohou být digitální nebo ručičkové, mohou na vás každou hodinu pípnout, můžete jim nastavit stín ručiček, barvu a další blbinky. Prostě aplikace pro hračičky.
Klipper je užitečná věcička – pamatuje si co jste kdy vkládali do clipboardu. Oceníte ho třeba při kopírování nějakého užitečného URL, posléze kopírujete několik jiných věcí a najednou potřebujete opět ono URL, ale už nevíte kde jste ho brali nebo je jeho vyhledání pomalé, takže kliknete na ikonku Klippera (nebo si nadefinujete vlastní klávesovou zkratku pro vyvolání historie) a je to. Jednoduché a geniální.
Kniha adres je váš osobní adresář, do kterého si můžete napsat své kontakty. Vložit můžete všechno možné od jména, přes adresu a e-mail, až po datum narození. Záznamy lze prohledávat podle libovolných údajů.
Kpackage je správce instalačních balíků RPM a DEB
Mouspedometa mě pobavila – zajímá vás kolik mil najezdíte s myší po obrazovce? Přesně to vám spočítá Mouspedometa. Neptejte se mě k čemu vám to bude :))
Stejně ‚užitečný‘jako Mouspedometa je i prográmek Měsíční fáze. Spustíte ho, on se zaparkuje na panel a najetím myši na něj zjistíte, že dnes je fáze Měsíc v 19. dnu. Každému je snad jasné, že bez této zásadní informace prostě pracovat nemůže :))
Nástroj pro zálohování na pásku jsem nezkoušel, protože bez pásky to jaksi není ono.
Bezva věc jsou Světové hodiny – po spuštění se vám ukáže mapa světa s označením hranic noci a dne a ježděním po ní se vám u kurzoru ukazuje aktuální čas.

A to je z věcí, které mě zaujaly (nebo které jsem právě objevil) ve verzi 1.1.1 vše.

PS: Od chvíle co jsem psal o Mouspedomete, jsem najel s myší 0.0029 mil :))

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.